CHP’li Göker Eğridir Gölü’nü sordu! ‘Çevre seferberliği ilan edilsin’

CHP’li Göker Eğridir Gölü’nü sordu! ‘Çevre seferberliği ilan edilsin’
19 Kasım 2018 10:26

CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet GÖKER Tarım, Orman ve Çevre, Şehircilik BakanlıklarınaEğridir Gölü’nde yaşanan çekilmehakkında ayrı ayrı yazılı soru önergesi verdi.

 

 

Ülkemizin en büyük ikinci tatlı su gölü olan Eğirdir Gölü’ndeki çekilmenin maalesef felaket boyutuna ulaştığını belirten GÖKER,“Bilim insanlarının görüşüne göre, göldeki derinlik kaybı yüzde 50’leri bulmuş, su aynasındaki küçülme ise yüzde 30’lar civarına gelmiştir. Bunun yanı sıra, gölde kuruma tehlikesi ile birlikte bataklık benzeri yapılar görülmeye başlanmıştır” dedi.

 

 

Gölden aşırı su kullanımının, gölü besleyen dere ve çayların üzerine çok sayıda baraj yapımının ve kirlilik gibi sorunların yalnız Eğridir Gölüne özgü bir sorun olmayıp ülkemizdeki göllerin tamamınınbenzer sorunlarla uğraştığını dile getiren CHP’li Vekil, “Toplum olarak çevre konularında seferberlik ilan etmezsek, elimizdeki her şeyi kaybedeceğiz” diyerek iki ayrı Bakanlığa bazı sorular yöneltti.

 

CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet GÖKER yazılı soru önergelerinde şu sorulara yer verdi:

 

2003-2017 yılları arasındaki dönemde Göller Bölgesinde, yıllar itibarıyla kaç hektarlık sulak alan kurumuştur?

Tarımsal faaliyetlerde yanlış ve aşırı su kullanımını önlemek amacıyla, havzanın toprak ve iklim yapısına uygun, az su tüketen ve doğru sulamaya dayalı yeni bir tarımsal ürün denenmesi konusunda düşünceleriniz nedir?

Gölleri besleyen dereler üzerine gölet yapılması, göllerin kurumasına ve su çekilmesine yol açmakta mıdır?

Göller Bölgesinde bulunan sulak alanların kurumasının önüne geçilmesine yönelik olarak Bakanlığınızca nasıl bir çalışma yapılmaktadır?