CHP’li Gök: Üreticinin elinde kalan soğanların yüzde 20’si çürüdü! ‘Zararları nasıl telafi edilecek?’

CHP’li Gök: Üreticinin elinde kalan soğanların yüzde 20’si çürüdü! ‘Zararları nasıl telafi edilecek?’
25 Ocak 2021 11:05

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Levent Gök, Ankara Polatlı’da soğan üreticilerinin ekonomik kriz ve pandemi koşulları sebebiyle ellerinde kalan ürünlerin yüzde 20’sinin çürüdüğünü aktardı.

 

 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren CHP’li Gök “Ülkemizin soğan ihtiyacının yüzde 36’sını karşılayan Ankara’nın Polatlı İlçesindeki soğan üreticileri ekonomik kriz ve pandemi koşulları sebebiyle ellerinde kalan ürünlerin yüzde 20’sinin çürüdüğünü ifade etmektedirler. Covid-19 salgını sebebiyle kafe ve lokantaların soğan talebinin düştüğünü belirten üreticilerimiz soğan üretiminde gerçekleşecek bir daralmanın fiyatları yükselteceğinin altını çizmekte, ellerinde kalan ürünlerin değerlendirilmesi için ihracatın önündeki engellerin kaldırılmasını beklemektedirler. Polatlı soğanı coğrafi işaretini alarak marka tescilini gerçekleştirmiş olan çiftçilerimiz dünyada en ucuz soğanı ürettiklerini ancak ihracat kısıtlamaları ve pahalı konteyner fiyatları sebebiyle ürünün değerlendirilemediğini belirtmektedirler. “ açıklamasını yaptı.

 

Levent Gök, Bakan Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti:

 

1. 2002 – 2020 döneminde Ankara’da üretilen soğan miktarlarını yıllık temelde açıklar mısınız?
2. 2002 – 2020 döneminde Ankara’da üretilerek ihraç edilen soğan miktarlarını yıllık temelde açıklar mısınız?
3. Çiftçilerimiz ürünlerinin yüzde 20’sinin çürüdüğünü ifade etmektedir. Çürüyen ürünlerin iç pazar ve ihracat değerlerini açıklar mısınız?
4. Ürününün yüzde 20’sini kaybederek darbe alan soğan üreticilerinin zararları nasıl telafi edilecektir?
5. Marka tescilini gerçekleştiren Polatlı soğanının küresel çapta tanıtımının sağlanması ve yüksek kar payları ile ihraç edilmesi için yürütülen çalışmaları açıklar mısınız?

6. Geçtiğimiz yıl soğanda meydana gelen fiyat artışları sebebiyle üreticilerimiz üretimlerini yüzde 10 oranında artırmışlardır. Soğanda ithalatın serbest olmasına rağmen ihracat için getirilen sınırlamalar ürünlerin zayi olmasına sebep olmaktadır. Bu kayıpların sona erdirilmesi için Bakanlığınızca yürütülen çalışmalar nelerdir?