CHP’li Gök: Pandemi döneminde artan gıda takviyelerinin satışı denetleniyor mu?

CHP’li Gök: Pandemi döneminde artan gıda takviyelerinin satışı denetleniyor mu?
2 Eylül 2020 10:55

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, Covid-19 salgınından korunmak amacıyla vatandaşların pandemi döneminde bağışıklıklarını güçlendirmek için gıda takviyesi ürünlerine yöneldiğini belirtti.

 

 

Eczaneler dışında yalnızca Tarım ve Orman Bakanlığı kontrolünde internet üzerinde satılabilecek ürünler olmasına rağmen gıda takviyelerinin sanal alışveriş mağazalarında dahi satılmaya başlandığını aktaran CHP’li vekil, ürünlere talebin yüksek oranda artmasıyla usule uygun olmayan satışlar, sahtecilik ve fiyat bozucu kampanyalarda artış yaşandığını ifade etti.

 

 

Levent Gök konuyu Meclis gündemine taşıyarak Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

 

 

Gök, önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Covid-19 salgınından korunmak amacıyla yurttaşlarımız pandemi döneminde bağışıklıklarını güçlendirmek için gıda takviyesi ürünlerine yönelmişlerdir. Eczaneler dışında yalnızca Tarım ve Orman Bakanlığı kontrolünde internet üzerinde satılabilecek ürünler olmasına rağmen gıda takviyelerinin sanal alışveriş mağazalarında dahi satılmaya başlandığı görülmüştür. Sözü geçen ürünlere talebin yüksek oranda artmasıyla usule uygun olmayan satışlar, sahtecilik ve fiyat bozucu kampanyalarda artış yaşanmıştır. Hekim veya eczacı gibi sağlık çalışanlarının tavsiyesiyle kullanılması gereken gıda takviyelerinin internet üzerinden yanıltıcı reklam ve tanıtımlar ile satılması toplum sağlığını tehdit etmektedir.

 
Bu bilgiler ışığında:

 
1. 2015 – 2020 döneminde internet ortamında satılan gıda takviyesi ürünlerinin miktarını ve bunların satışından sağlanan gelirlerin toplamını yıllık temelde açıklar mısınız?
2. 2015 – 2020 döneminde hekim veya eczacı tavsiyesi olmadan, Tarım ve Orman Bakanlığı onayı bulunmamasına rağmen internetten satışı gerçekleştirilen gıda takviyesi ürünlerinin miktarını ve bunların satışlarından sağlanan gelirlerin toplamını yıllık temelde açıklar mısınız?
3. 2015 – 2020 döneminde usule uygun olmayan şekilde ve sahtecilik yaparak gıda takviyesi ürünleri satışı yapan kaç kişi hakkında yasal işlem başlatılmıştır?
4. 2020 yılı Mart – Temmuz ayları arasında internet ortamında satılan gıda takviyesi ürünlerinin miktarını ve bunların satışından sağlanan gelirlerin toplamını açıklar mısınız?
5. 2020 yılı Mart – Temmuz ayları arasında hekim veya eczacı tavsiyesi olmadan, Tarım ve Orman Bakanlığı onayı bulunmamasına rağmen internetten satışı gerçekleştirilen gıda takviyesi ürünlerinin miktarını ve bunların satışlarından sağlanan gelirlerin toplamını açıklar mısınız?
6. 2020 yılı Mart – Temmuz ayları arasında usule uygun olmayan şekilde ve sahtecilik yaparak gıda takviyesi ürünleri satışı yapan kaç kişi hakkında yasal işlem başlatılmıştır?