CHP’li Gök, ‘kuruyan göller’i Meclis gündemine taşıdı!

CHP’li Gök, ‘kuruyan göller’i Meclis gündemine taşıdı!
13 Şubat 2020 09:30

TBMM Başkanvekili ve CHP Ankara milletvekili Levent GÖK, 16.12.2019 tarihinde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde yeraltı suları ve taze su kaynaklarında gerçekleşen azalma sebebiyle göllerin kuruduğunu ifade etmiş, göllerin doğa ekosistemi için önemine dikkat çekerek kuruyan göllere ilişkin istatistikleri sordu.

 

 

 

Bakanlık tarafından verilen cevapta mevsimsel kurumaların olduğu belirtilmiş, tamamen kuruyan göl bulunmadığı açıklanmıştır. Kuruyan göl yüzey alanlarının tarım faaliyetine açılmasının 2872 sayılı Çevre Kanunu ve Sulak Alanların Korunması Yönetmeliğine göre yasak olduğu önerge cevabında yapılan bir diğer açıklamadır.

 

 

Kuruyan göllere ilişkin haber ve tartışmalar sıklıkla basına yansımakta, kaybolan su kaynakları sebebiyle özellikle İç Anadolu Bölgesinde oluşan obruk ve çöküntülere her gün yenileri eklenmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı göllerin yüzey alanı ve derinlik kayıplarına ilişkin sorulara yanıt vermemiş, Türkiye’de kuruyan göl bulunmadığı konusundaki açıklama herhangi bir kaynağa dayandırılmamıştır.