CHP’li Gök: Günde en az 12 saat çalışan tarım işçileri 45 ila 70 TL arasında yevmiye alıyor!

CHP’li Gök: Günde en az 12 saat çalışan tarım işçileri 45 ila 70 TL arasında yevmiye alıyor!
24 Ağustos 2020 10:30

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, mevsimlik tarım işçilerinin çalışma şartları ve pandemiden korunmaları hakkında bir araştırma önergesi verdi.

 

 

“Ülkemizde her yıl çözülemeyen sorunları ile gündeme gelen ve bu yıl Covid-19 pandemisinin etkisiyle çalışma koşulları daha da kötüleşen mevsimlik tarım işçileri adeta ölümle pençeleşmektedirler.” diyen CHP’li Gök, “Haziran ayı içerisinde Konya’da gerçekleşen bir trafik kazasında 2’si çocuk 7 tarım işçisinin hayatını kaybetmesi sözü geçen sorunları kısa bir süreliğine görünür hale getirse dahi mevsimlik tarım işçileri için halen somut adımlar atılmamaktadır. Günde en az 12 saat çalışan emekçiler 45 ila 70 TL arasında yevmiye almakta, Türkiye’nin farklı illerinden gelerek ekmeğini kazanmaya çalışan yurttaşlarımız kısıtlı kazançlarını yol ve günlük yemek ihtiyaçlarını gidermek için harcamaktadırlar.” dedi.

 

 

Gök, araştırma önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Ülkemizde her yıl çözülemeyen sorunları ile gündeme gelen ve bu yıl Covid-19 pandemisinin etkisiyle çalışma koşulları daha da kötüleşen mevsimlik tarım işçileri adeta ölümle pençeleşmektedirler. Haziran ayı içerisinde Konya’da gerçekleşen bir trafik kazasında 2’si çocuk 7 tarım işçisinin hayatını kaybetmesi sözü geçen sorunları kısa bir süreliğine görünür hale getirse dahi mevsimlik tarım işçileri için halen somut adımlar atılmamaktadır. Günde en az 12 saat çalışan emekçiler 45 ila 70 TL arasında yevmiye almakta, Türkiye’nin farklı illerinden gelerek ekmeğini kazanmaya çalışan yurttaşlarımız kısıtlı kazançlarını yol ve günlük yemek ihtiyaçlarını gidermek için harcamaktadırlar.

 
Çalışma ve konaklama şartları oldukça kötü olan mevsimlik tarım işçileri geride çocuklarını emanet edecek kimse bulunmadığı için her yaştan evlatları ile birlikte yaşadıkları şehirlerden ayrılmaktadır. Bütün aile olarak çalışmaya gittikleri bölgelerde çocuklar derme çatma yapılar içinde korumasız ve bakımsız olarak yaşamakta, çalışma süresince gerçekleşen bütün olumsuzluklardan direkt olarak etkilenmektedirler. Covid-19 salgını sebebiyle önem kazanan sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyulmasının mümkün olmadığı bu şartlarda bütün tarım işçilerinin hayatı tehlike altında bulunmaktadır.

 
İşçilerin ulaşımlarını sağladıkları araçlar çoğunlukla taşınacak yolcu sayısına uygun seçilmemekte, bu araçlar trafik için büyük tehdit oluştururken içerilerinde sosyal mesafe kuralının uygulanması mümkün olmamaktadır. Kaldıkları yerlerde içme suyu bulunmamakta, suya ulaşmak ve taşımak için kilometrelerce uzağa gitme zorunluluğu doğmaktadır. Sözü geçen yaşam alanlarının çoğunluğunda elektrik bağlantısı bulunmamakta, en temel ihtiyaçların dahi giderilemediği ortamlarda virüs tehdidinden korunmak imkânsız hale gelmektedir. Yurttaşlarımız çalışmaya gitmedikleri takdirde açlıktan, çalıştıkları halde Covid-19 salgını sebebiyle hayatlarının tehlikede olduğunu ifade etmektedirler.

 
Mevsimlik tarım işçilerinin kronikleşmiş sorunlarının bütün yönleriyle araştırılması, işçilerin çalışma bölgelerine götürmek zorunda kaldıkları çocuklarının bakım ve güvenlik ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli altyapının oluşturulması, Covid-19 salgınıyla önemi daha da artan yaşam alanlarının iyileştirilmesi için çalışmalar yapılması ve bütün mevsimlik tarım işçilerinin insan onuruna yakışır bir ortamda çalışmasını sağlamak amacıyla Anayasa’nın 98’inci, TBMM İçtüzüğünün 104’üncü ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis araştırması açılmasını arz ederiz.