CHP’li Gök: Dünya para birimleri karşısında düşüşü devam eden Dolar, Türk Lirası karşısında rekor üzerine rekor kırıyor!

CHP’li Gök: Dünya para birimleri karşısında düşüşü devam eden Dolar, Türk Lirası karşısında rekor üzerine rekor kırıyor!
21 Ağustos 2020 10:23

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, Temmuz ayı içerisinde Dolar endeksi son 10 yıl içerisindeki kendi düşüş rekorunu kırarak yüzde 4.1 oranında kayba uğradığını belirterek Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

 

 

Gök önergesinde şunları kaydetti:

 

 

Temmuz ayı içerisinde Dolar endeksi son 10 yıl içerisindeki kendi düşüş rekorunu kırarak yüzde 4.1 oranında kayba uğramış, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ekonomisinin Covid-19 etkilerini dünya ülkelerinin çoğundan daha geç atlatacağı anlaşılmıştır.

 

 

Dünya para birimleri karşısında düşüşü devam eden Dolar, Türk Lirası karşısında rekor üzerine rekor kırmakta, 1 Doların Türk Lirası karşılığı 7.40 seviyesine yaklaşmaktadır. Konuya ilişkin basına açıklamalarda bulunan Sayın Hazine ve Maliye Bakanı ise yurttaşlarımızın dolar ile maaş almadığını ifade ederek Türkiye ekonomisinin kırılgan olmadığını iddia etmiş ancak kur dalgalanmalarının nasıl sona erdirileceği hususunda somut bir strateji sunmamıştır.

 

 

Sayın Bakanın açıklamalarının aksine Türkiye enerji, sağlık, teknoloji ve gıda sektörlerinde dışa bağımlı bir ekonomik yapıya sahip olduğu için Dolar kurunda gerçekleşen her artış yurttaşlarımız için hayati önem taşıyan çok sayıda üründe fiyat artışına sebep olmaktadır. Ülkemizin dış borçlarının da dolar bazında hesaplandığı göz önünde bulundurulduğunda Türkiye ekonomisinin doların yükselişi ile nasıl bir darboğaza girdiği daha iyi anlaşılacaktır. Hazine ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere bütün hükümet yetkililerinin kur dalgalanmalarına son verecek somut adımlar atması gerekmektedir.

 
Bu bilgiler ışığında:

 
1. 2002 – 2020 döneminde ABD Doları’nın dünya para birimleri karşısında değer kaybederken Türk Lirası karşısında değer kazandığı dönemleri ve sözü geçen dönemlere ilişkin Dolar / Türk Lirası performanslarını açıklar mısınız?
2. 2020 Temmuz ve Ağustos aylarında Doların Türk Lirası karşısında değer kazanmasıyla ülkemizin dış borcu Türk Lirası cinsinden ne kadar artış göstermiştir?
3. 2002 – 2020 döneminde Türkiye ithal ettiği hangi ürün ve hizmetlerde Dolar cinsinden borçlanmıştır?
4. Devlet tarafından verilen ve Dolar bazında ödemesi yapılan yap-işlet-devret projelerini ve bu projeler için 2021 yılında ödenecek garanti ücretleri açıklar mısınız?
5. Kur dalgalanmalarından çıkış için atılacak somut adımları ve Türk Lirası’nın yeniden değerlenmesi için yürütülecek para politikalarını açıklar mısınız?