CHP’li Gök: Bu çökmekte olan bir iktidarın ayak sesleridir

CHP’li Gök: Bu çökmekte olan bir iktidarın ayak sesleridir
28 Eylül 2015 16:25

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök: “Bu çökmekte olan bir iktidarın ayak sesleridir.”

 

 

 

 

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, 1 Ekim’de Meclis’in açılışında Cumhurbaşkanı’nın konuşması sırasında partisinin protesto yapacağı iddialarına ilişkin, “CHP 1 Ekim’de Meclis’te olması gerektiği gibi davranacaktır, Meclis’in saygınlığına ve Meclis’in güvenine uygun olarak davranacaktır, bizim farklı bir düşüncemiz söz konusu değildir” dedi.

 

Gök, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında terörün acımasız yüzünü bayramda da gösterdiğini belirterek, “Bayram bir kez daha zehir oldu. Bu bayramda da yine şehitler verdik” dedi.

 

Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına değinen Gök, “Bugün okulların açılmasını bekleyen pek çok milyonlarca yavrumuz Doğu ve Güneydoğu’da maalesef boykot nedeniyle okullarına maalesef bugün de kavuşamadılar” diye konuştu.

 

“MECLİSİMİZİN SAYGINLIĞINI KORUYACAK BİR ANLAYIŞLA 1 EKİM’DE MECLİS’TE YERİMİZİ ALACAĞIZ”

 

“Meclis’in açılacağı 1 Ekim’de Cumhurbaşkanı’nın konuşması sırasında bir protesto yapacak mısınız?” sorusuna Gök, “Biz, 1 Ekim’de Meclis’te Meclis’in saygınlığı neyi gerektiriyorsa şu anda korunması gereken ve ülkeye güven vermesi gereken kurumların başında gelen Meclisimizin güven duyulacak ve saygınlığını koruyacak bir anlayışla 1 Ekim’de Meclis’te yerimizi alacağız” dedi.

 

“CHP 1 EKİM’DE MECLİS’TE OLMASI GEREKTİĞİ GİBİ DAVRANACAKTIR”

 

“1 Ekim’de Cumhurbaşkanı’nın konuşması sırasında alkışlamama, sırt dönme gibi bir tavrınız olacak mı?” sorusuna da Gök, “Biz Meclis’in üzerinde bir vesayet kurulmasına karşıyız. Dolayısıyla herkes kendi sınırları içinde hareket etmelidir. CHP 1 Ekim’de Meclis’te olması gerektiği gibi davranacaktır, Meclis’in saygınlığına ve Meclis’in güvenine uygun olarak davranacaktır, bizim farklı bir düşüncemiz söz konusu değildir” yanıtını verdi.

 

“MECLİS’İ SADECE ÇAĞIRMIŞ OLMAK İÇİN ÇAĞIRMAYI UYGUN GÖRMEYİZ”

 

“Meclis’in çalışması konusunda tartışmalar var, sizin bu konuda bir girişiminiz olacak mı?” sorusuna da Gök, “Meclis’i toplantıya çağırdığımız zaman diğer muhatap partilerin duruşları da çok önemli. Biz bu konuda MHP ve AKP’den bugüne kadar Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırdığımız zaman ‘ne yaparsanız’ sorusuna olumlu bir cevap alamadık. Dolayısıyla tüm yurttaşlarımızın da büyük beklentiler beklediği Meclis’i sadece çağırmış olmak için çağırmayı uygun görmeyiz” dedi.

 

“BU HÜKÜMETİN ARTIK PAÇASI TUTUŞMUŞTUR”

 

AİHM Başkan Yardımcısı Işıl Karakaş’ın açıklamalarının hatırlatılması üzerine Gök, şöyle dedi:

“AKP iktidarı ne yaparsa yapsın artık barajın kapağı devrilmiştir. Anlaşılıyor ki artık bu hükümetin artık paçası tutuşmuştur, son kozlarını oynuyor.

Öyle yağma yok, biz çizmelerimizi çektik, Çarşamba günü seçim bildirgemizi açıklıyoruz. CHP hem bütün vatandaşlara ulaşacak hem de sandık güvenliğini sağlayacaktır. CHP olarak büyük bir organizasyonla 7 Haziran’dan çok daha farklı kompozisyonla sandıkların güvenliğini sağlayarak sağlıklı bir seçimin yapılmasına katkı sağlayacağız. Yapılanların hepsi beyhudedir, hepsi boştur. Bu çökmekte olan bir iktidarın ayak sesleridir.”

 

“CHP SANDIKLARIN TAŞINMASINA KARŞIDIR”

 

Sandıkların taşınması tartışmasına ilişkin soruya da Gök, “Siyasi Partiler Kanuna aykırıdır sandıkların taşınması hem de YSK daha önceki yıllarda bu şekildeki taşınma taleplerini reddetmiştir. Çünkü hukuk sistemimiz içerisinde yasamızda ve anayasamızda yeri olan bir konu değildir. Sandıkların taşınmasıyla ilgili bir süreç ‘terörün belini kırdık’ diyen bugünlerde nutuk atan iktidar sözcülerinin cevaplandırması gereken bir sorudur. Devlet sandık güvenliğini sağlayamıyor ise seçimleri yaptıramıyor ise devlet derken iktidarı kastediyorum derhal bırakıp gitsinler. CHP sandıkların taşınmasına karşıdır. Böyle bir kararı zaten YSK’nın alma ve karar verme yetkisi bulunmamaktadır. Böyle bir karar çok zorlama bir karar olabilir. Bunun siyasi faturası çok ağır olur. Herkes bulunduğu yerde ikamet ettiği yerde yasalarca tarif edilmiş ve daha önceki seçimlerde kurulmuş sandıklarında oy kullanmak durumundadır. Devletin görevi vatandaşlarına oy kullandırabileceği o ortamı sağlamaktır, sandıkları kaçırarak değil, sandıkları başka yere kaçırarak hiçbir yerde seçim güvenliğinden bahsedilemez. Böyle bir konu seçimi de şaibeli hale getirir” dedi.

 

Bir başka soruya da Gök, “Özel güvenlik bölgeleri anayasaya aykırıdır” yanıtını verdi.

 

“Birkaç gündür basında Uludere’de askerlerin ifadelerine yer veriliyor, sizin de bir raporunuz vardı, ne diyorsunuz?” sorusuna da Gök, “Bu yayınlarda ifade edilen hususlar ve yer verilen belgelerin tümü Meclis İnsan Hakları Uludere Alt Komisyonunda görev yaptığım zaman partim adına hazırladığım Uludere muhalefet şerhinde 12 Mart 2013 tarihinde bundan tam 2.5 yıl önce Meclis Başkanlığına sunmuş olduğum rapordaki tüm bilgileri teyit etmektedir” dedi.

 

Anayasa Mahkemesine ailelerin yaptıkları başvuruya işaret eden Gök, “Anayasa Mahkemesi önündeki bu dosyayı bir an önce sonuçlandırılmalıdır ve hak ihlali olduğunun tespitine karar vermelidir” dedi.

 

“BAŞBAKAN AFAKİ KONUŞUYOR”

 

“Başbakan’ın Cerablus/ Azez arası boşalsa 100’er bin kişilik 3 şehir kurabiliriz, önerisine ne diyorsunuz?” sorusuna da Gök, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 24 Ağustos 2012 tarihinde zamanın Başbakanı’na bir mektup gönderdiğini hatırlatarak şöyle dedi:

 

“O zaman reddedenler şimdi kendilerine göre şimdiki iktidar bir U dönüşü yapmaya çalışıyor. Biz iktidarın bu U dönüşünden memnunuz.

Başbakan zannediyor ki Ankara’da, İstanbul’da bir arsayı TOKİ konutlarını veriyor da orada şehir inşa edecek. TOKİ konutları kurar gibi siz Suriye’de böyle şehirleri kuracağınız zaman o binalara ve binaların çevresindeki güvenliği kim sağlayacak? Sanki TOKİ konutlarına iş yaptırır gibi… İhale verecekler, git Suriye’de üç tane şehir kur, konu bu kadar basit değil ki…

 

Başbakan afaki konuşuyor. Suriye’de sorun siyasi çözümden geçer.

 

3 tane konutu, sanki çadır kurar gibi, TOKİ’ye yaptırır gibi kurarsanız da güvenliği nasıl sağlarsınız? Gerçekçi bir yaklaşım değildir.”

 

 

Kaynak: ANKA