CHP’li Gök: Afet sonrası ruhsal sorunlar yaşayan insanlara psikolojik destek verilmeli

CHP’li Gök: Afet sonrası ruhsal sorunlar yaşayan insanlara psikolojik destek verilmeli
8 Şubat 2020 12:38

TBMM Başkanvekili ve CHP Ankara milletvekili Levent Gök, deprem sebebiyle yaşanan ruhsal sorunlar hakkında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

 

 

 

Gök, önergesinde şunları kaydetti:

 
Depremler yalnızca can kayıpları, yaralanmalar ve bina yıkımlarına sebep olmamakta deprem yaşayan ve deprem bölgelerinde yerleşik kişilerin psikolojisinde sarsıntılara sebep olmaktadır. 24.01.2020 tarihinde yaşanan, merkez üssü Elazığ, Sivrice İlçesi olan 6.8 şiddetindeki deprem ve artçıları, depreme ilişkin sorunları yeniden ülke gündemine taşımıştır. Bir deprem ülkesi olarak tanımlanan Türkiye’de afetlere karşı yeterli önlem alınmadığı düşüncesi deprem stresini tetiklemekte, yurttaşlarımızda endişe bozuklukları gözlenmektedir. Deprem gören kişilerde oluşan güvensizlik sonrasında gerçekleşen artçı sarsıntılarla perçinlenmekte, insanları sürekli korku hali esir almaktadır. 17 Ağustos 1999’da Marmara Bölgesinde gerçekleşen 7.4 şiddetindeki yıkıcı deprem sonrasında yaşanan travmalar yıllarca devam etmiş, deprem kaynaklı psiko-patolojiler yüzde 40’a varan oranlarda görülmüştür.

 
Deprem coğrafyalarında yaşayan insanlarda stres tepkileri görülebilmekte ancak depreme hazırlıklı olan toplumlarda bu tepkiler asgariye indirilebilmektedir. Deprem öncesi yapılacak hazırlıklar kişilerin beden ve ruh sağlığını korumak için büyük önem taşımaktadır ancak deprem sırasında ve sonrasında insanlara verilecek destek bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Depremlerin yarattığı ve yaratacağı her olumsuzluğa karşı önlem alma zorunluluğu bulunan Türkiye bu alanda çalışan psikososyal uzmanları desteklemeli, yenilerinin yetiştirilmesi için gereken yatırımları yapmalıdır.

 

 

Bu bilgiler ışığında:
1. 2002 – 2020 döneminde meydana gelen, can kaybı, yaralanma veya bina yıkımlarına sebep olan depremler sonrasında afetler sebebiyle ruh sağlığı sorunları yaşayan yurttaşlarımızın sayısını açıklar mısınız?
2. 2002 – 2020 döneminde meydana gelen, can kaybı, yaralanma veya bina yıkımlarına sebep olan depremlerden sonra kaç yurttaşımıza yaşadıkları deprem stresi sebebiyle psikolojik destek verilmiştir?
3. 2002 – 2020 döneminde yaşanan depremler sonrasında deprem bölgelerinde görev yapmak üzere görevlendirilen psikososyal uzmanların sayılarını açıklar mısınız?
4. Türkiye’de afet sonrası ruhsal sorunlar yaşayan insanlara psikolojik destek verilmesi konusunda çalışma yapan uzman sayısını açıklar mısınız? Sözü geçen uzmanlardan resmi kurum ve kuruluşlarda görevlendirilenlerin sayısı kaçtır?
5. 2002 – 2020 döneminde afet sonrası psikolojik destek sağlayacak uzmanların yetiştirilmesi amacıyla yapılan kamu yatırımlarını ve bu yatırımların miktarlarını açıklar mısınız?