CHP’li Gaytancıoğlu: Tarımı yandaşlar ve stokçular bitirdi

CHP’li Gaytancıoğlu: Tarımı yandaşlar ve stokçular bitirdi
7 Eylül 2017 10:01

Türkiye, Avrupa’nın bir numaralı tarım ülkesi olmasına rağmen 5 yıldır saman ithal ediyor. CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, AKP’nin yanlış tarım politikaları nedeniyle üreticilerin sıkıntı içinde olduğunu söyledi.

 

 

Veli Toprak / Sözcü

CHP’li vekil, hükümetin, saman ithalatı için, ‘Stok yapanlar var, fiyatı yüksek tutuyorlar’ gerekçesine sığındığını savundu ve “Şimdi bir kez daha Türkiye saman ithal eder duruma gelmiştir. AKP, saman ithalatına hep aynı gerekçeyle aynı yanıtı vermekten usanmıyor: ‘Stok yapanlar var. Fiyat çok yüksek, daha da yükselecek. Bu nedenle ithal ediyoruz.’ AKP, stokçularla mücadele edemiyor. Samanda, yaş meyve ve sebzede, tarımın her alanında piyasayı stokçulara, spekülatörlere ve yandaşlara teslim ediyorlar. Üreten ucuza satmak zorunda kalırken, tüketen pahalıya almak zorunda. Devlet kendi ithal ettiği eti bile tüketiciye ucuza veremiyor” dedi.

 

 

BESİN DEĞERİ BİLE YOK

 

 

Tarım ülkesi Türkiye’nin, Cumhuriyet tarihinde ilk kez 5 yıl önce saman ithalatı yapmaya başladığını hatırlatan Gaytancıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyanın 7’nci, Avrupa’nın bir numaralı tarım ülkesi olmakla övünen Türkiye, saman ithal edecek duruma AKP’nin uyguladığı bilinçsiz tarım politikaları ile getirilmiştir. Saman ithalatı yasaklı ürünler kapsamından çıkarılarak ithalatın yolu açılmıştır. Saman, besin değeri neredeyse hiç olmayan, selüloz değeri çok yüksek olan bundan dolayı da hayvanda sadece doygunluk hissi uyandıran bir yemdir. Tarımı gelişmiş ülkeler samanı hayvanların altına sererken Türkiye samanı bir besin olarak kullanmaktadır.”

 

 

ÇOBANLAR BILE SURIYE’DEN ITHAL

 

 

Okan Gaytancıoğlu, AKP’nin uyguladığı günübirlik ve niteliksiz tarım politikasının Türkiye tarımında adeta bir çöküşe neden olduğunu bildirdi. Gaytancıoğlu şunları söyledi: “Çiftçi tarlada hasat yaparken alınan sıfır gümrüklü ithalat kararları, Kurban Bayramı öncesi gözü gibi baktığı küçük ve büyükbaş hayvanları satıp para kazanmayı hedefleyen besicilerin ithal et ve ithal hayvan ile rekabet edebilmek için zararına yaptıkları hayvan satışları, sürekli görülmeye başlanmıştır. Hayvanı ithal ettiniz iş orada bitmiyor, ne ile besleyeceksiniz? Yem ham maddesinin başta soya, mısır ve diğer ürünler olmak üzere yaklaşık yüzde 50’si ithal ediliyor. Hayvanlara çoban lazım, bakıcı lazım. O da ithal. Eskiden Moldovyalılar vardı. Şimdi Suriyeliler çoban oldu. Ağlanacak halimize güler olduk.”