CHP’li Erkek’ten zeytin önergesi!

CHP’li Erkek’ten zeytin önergesi!
24 Mayıs 2017 11:30

CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, daha önce verdiği zeytinlik alanlara ilişkin yasa teklifinden sonra, son günlerde ranta kurban edilmesinin önündeki engellerin kaldırılmaya çalışıldığı zeytinlik alanlara ilişkin Meclis Araştırma Önergesi hazırladı.

 

 

 

 

CHP’li Erkek “Zeytin, yetiştirilmesine ilk insanla birlikte başlandığına inanılan ve “bütün ağaçların ilki” kabul edilen bitkidir. Zeytinin insanlık tarihindeki önemine kutsal kitaplarda, yaratılış efsanelerinde, mitolojilerde yer verilmektedir. Zeytin aynı zamanda bolluğun, adaletin, sağlığın, barışın, zaferin, gururun, bilgeliğin, aklın, ölümsüzlüğün, arınmanın ve yeniden doğuşun simgesidir. Ağaçları binlerce yıl yaşayabilmekte, gövdesi son derece dayanıklı olduğu için çürüse dahi kökünden sürgün vererek yeniden dirilebilmektedir. Bu yüzden zeytin ağacı ölümsüzlüğün simgesidir, aynı zamanda hayat ağacıdır. Başka bir açıdan gördüğümüz bir zeytin ağacı insanlık tarihi kadar eski olabilir.” dedi.

 

 

 

Böyle bir öneme sahip, zeytinin, maalesef ülkemizde hak ettiği değeri görememekte ve rant uğruna bilinçli biçimde yok edildiğini vurgulayan CHP’li Erkek . 2012 yılında, yönetmelik değişikliği ile zeytinliklerin yok edilmesinin önündeki engellerin kaldırıldığını ve zeytinliklerin altın ve diğer maden arama şirketleri ile termik santrallerin insafına bırakıldığını ifade etti.

 

Erkek araştırma önergesinde şunlara değindi:

 

 

“03.04.1996 tarih ve 22600 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılmasına Dair Yönetmelik’te 03.04.2012 tarih ve 28253 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklik ile “zeytinlik saha” 25 dekar (dönüm) üzerindeki alan olarak tespit edilmiştir. Yönetmeliğin 3. maddesine eklenen “zeytinlik saha” tanımıyla 25 dekarın altındaki büyüklükteki zeytinlik alanlar, “korunan zeytinlik” olmaktan çıkarılmıştır. Aynı yönetmeliğin 23. maddesi “zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az üç kilometre mesafede zeytin ağaçlarının bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek kimyevi atık, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal işletmelerin yapımı ve işletilmesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın iznine bağlıdır.” diyerek zeytinlik sahalara dair düzenleme yapmıştır. İşte bu yönetmelik düzenlemesi, genişletilerek yasal düzenleme haline getirilmek istenmektedir.

 

 

Zeytinciliği bitireceği için gelen tepkiler üzerine daha önce Meclis’ten 6 defa geri çekilen taslak tekrar Meclis gündemine getirilmiştir. Taslakla “zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimini ve çoğalmalarını engelleyecek kimyasal atık oluşturacak tesis yapılamaz ve işletilemez. Ancak alternatif alan bulunmaması ve kurulun uygun görmesi şartıyla bakanlıklarca kamu yararı kararı alınmış yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izin verilebilir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu yetkisini gerektiğinde valiliklere devredebilir.” demektedir. Düzenlemeyle göre, zeytinliklerde yapılaşma iznini çoğunluğunu bürokratların oluşturduğu Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulu verecektir.”

 

 

Ülkemizdeki zeytinlik sahaların yarısından fazlasının 25 dekarın altında ve ortalama büyüklüğünün 10 dekar civarında olduğunı, Marmara, Ege, Akdeniz kıyıları ve bölge illerinin önemli bir kesimi başta olmak üzere Türkiye genelinde yaklaşık 500 bin ailenin geçim kaynağı olan zeytinin, doğrudan ve dolaylı olarak 10 milyon kişinin geçimini sağladığı bir ürün olduğunu aktaran CHP Çanakkale milletvekili Muharrem Erkek;

 

 

“Akdeniz ikliminin olduğu ve zeytin üretiminde payı yüksek olan ülkelerde yaşanan olumsuz hava koşulları, zeytini uluslararası anlamda önemli hale getirmiştir. Ülkemizde uygulanacak doğru zeytincilik politikası, ekonomik olarak da hem üreticilerimize hem ülkemize büyük bir kazanç sağlayacaktır.” diyerek;

 

Ülkemizdeki yanlış zeytincilik politikasının gözden geçirilmesi, dünyadaki gelişmeler ışığında bu konuda yeni politikalar benimsenmesi, zeytin üretiminin desteklenerek artırılması konusunda yöntemlerin, uzmanların da görüşlerine başvurarak araştırılması amacıyla Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını istedi.