CHP’li Erkek: Firmalara ödenecek 6 milyar Lira, 20 yaş ve altı yurttaşlara ödensin!

CHP’li Erkek: Firmalara ödenecek 6 milyar Lira, 20 yaş ve altı yurttaşlara ödensin!
6 Nisan 2020 11:07

CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek sokağa çıkma yasağı genelgeleri hakkında basın açıklaması yaptı.

 

 

Erkek, açıklamasında şunları kaydetti:

 

Ülkemizin de büyük mücadele verdiği Yeni Koronavirüs salgınına karşı çeşitli önlemler alınmaktadır. Alınan önlemlerden biri de 65 yaş üstü yurttaşlarımızın sokağa çıkmasını yasaklamak olmuştu. O zaman da aynı uyarıları yapmıştık. 65 yaş üstü sokağa çıkamıyor, ama evindeki çalışan genç sokağa çıkıyor, akşam evine dönüyor. Yani virüsü sokağa çıkmayan 65 yaş üstü yurttaşımıza, çalıştığı için sokağa çıkmak zorunda kalan ve aynı evde yaşayan genç birey getirebiliyor. “Geniş, yaygın ve etkin bir sokağa çıkma yasağı ve karantina” ihtiyacı olduğu, artık sorunun “evde kal” aşamasından “evde tut” aşamasına geçtiğini, OHAL ilân etmeden İl İdare Kanunu ve Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun iktidara verdiği yetkilerin zamanında ve yeterince kullanılarak gereken kararın alınabileceğini, başta Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere, hepimiz defalarca dile getirdik. Bunun üzerine iktidar, yapıcı önerilerimize ve eleştirilerimize kulak tıkayarak virüsle mücadele edeceğini sandı.

 

En nihayetinde birkaç gün önce 20 yaş ve altındakilere sokağa çıkma yasağı uygulayan genelgeyi yayınladılar. Yetersiz, evde tutulacak yurttaşlarımızın ekonomik sorunlarına çözüm olmamakla birlikte, alınması gereken bir karardı. İktidar, 20 yaş ve altında, çalışmak zorunda olan ama evde tutmak gereken yurttaşların geçimlerini sağlamak için hiçbir şey düşünmemişti. Gelinen noktada yeni bir genelgeyle düzenli bir işte çalıştığını sosyal güvenlik belgesiyle ortaya koyanlar ile mevsimlik tarım işçileri, sokağa çıkma yasağından muaf tutuldu. Sadece 2020 yılında otoyollarını ve köprüleri yapan firmalara, garanti adı altında, halkın cebinden alınan vergilerle 6 milyarların üzerinde para ödemek için gencecik çocuklarımız ve yakınları virüs salgınına açıkça maruz bırakılıyorlar. Firmalara ödenecek 6 milyar lira, 20 yaş ve altında çalışmak zorunda olduğu için sokağa çıkan gençlere ödensin, onlar da evinde tutulsun. Bu durum vicdanları yaraladığı gibi, eşitliğe de açıkça aykırıdır.

 
Bir gün arayla kendi genelgesini ortadan kaldıran genelge çıkaran iktidara açıkça soruyorum:

 
1. Madem karardan 1 günde geri adım atacaktınız, zamanında almadığınız sokağa çıkma yasağı kararını neden aldınız?
2. Kararı alırken hiç mi hesap yapmadınız, işi bilenlerden fikir almadınız, ortak akla başvurmadınız? Devlet yönetmenin ciddiyet istediğini bilmiyor musunuz?
3. Karar alındıktan sonra çalıştığını, işe gitmek zorunda olduğunu söylemesine rağmen dün ceza kesilen kişi sayısı kaçtır? Bu cezalar ne olacaktır?

 
“Türkiye yönetilemiyor, savruluyor” diye boşa demiyoruz. Sosyal devletin gereği nedir? Yurttaşlarını evde tutarak hem onların hem de kamu sağlığının korunmasını, aynı zamanda evde kaldığı için işini geçici ya da kalıcı kaybedenlerin, ihtiyacı olanların insani koşullarda yaşamasını sağlayacak geliri ve desteği sağlamaktır. Bizdeki iktidar ne yapıyor? Sırf CHP’li olduğu için belediyelerimizin yardımlarını engelliyor, o da yetmiyormuş gibi böyle bir dönemde halkından para isteyip, onlara maske satıyor.
Bir ülke nasıl yönetilemez diye merak ediliyorsa bir gün arayla bir diğerini yok eden genelgelere ve alınan kararlara bakabiliriz…