CHP’li Erkek: Cumhurbaşkanı’nın mazbatası iptal edilebilir!

CHP’li Erkek: Cumhurbaşkanı’nın mazbatası iptal edilebilir!
17 Nisan 2019 13:42

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Seçim Koordinasyon Merkezi’nde gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

 

 

 

Erkek’in konuşmasından satır başları şöyle:

 

 

Seçim takvimi başladığı anda kütükler ysknın malı olur.

YSK içişleri bakanlığından aldığı verilerle seçmen kütüğünü oluşturur. Adalet bakanlığından aldığı verilerle tutruklu seçmen kütüğünü oluşturur. AKPnin yskya verdiği dilekçeyi incelediğimizde içişleri bakanlığını açıkça itham ettiğini görüyoruz.

Ozan en başta sorumlular adalet, içişleri bakanlığı ve ysk’dır. Seçmen listeleri son şeklini aldıktan sonra partilere göndeirlir. 25 martta tüm siyasi partilere gönderildiği gibi bize de gönderildi. Oy kullanılamayacak kişilere şerh düşülmüş. Bunların hepsi yapıldı. 1229 ölü seçmen var diyorlar. İstanbulda 1229 vefat etmiş olması çok muhtemel. Bunları ysk biliyor hepsini. Deniyor ki sandık kurulu başkanı ve memur üyeler. Bunları da biz belirlemiyoruz.

 

 

Şimdi İlçe seçim kurulu başkanlarını en kıdemli yargıçlarını da suçladıklarını görüyoruz. YSKnın hazırladığını seçim takvimine lütfen bir bakın. 26 şubat – 2 mart arasında sandık kuruluyla ilgili itirazlar yapılıyor. Neden bu itirazlarınızı yapmadınız?

Her ilçe seçim kurulunda siyasi partilin üyeleri var. Onlar kurulun bir parçası. Neden itiraz etmediniz? Seçmen listesine sandık kuruluna itiraz etmiyorsunuz. Seçimler bittikten sonra bunlara itiraz ediyorsunuz. Düzeltilen maddi hataları dahil bugün size sundular.

İstanbulda tüm geçersiz oyların yeniden sayımı bitti. 6 ilçede geçerli oyların sayımı bitti. Sonucu etkilemedi. Çekmeköyde bizim lehimize arttı. YSK bir karar aldı 22 ilçede 57 sandık belirledi. tümünü sayın dedi. Sondaj deniyor. Tümü yeniden sayıldı. Yeniden yeniden sayım demokrasiyi yok eder. o yüzden ysk doğru bir kararla oyların tümünün sayılmasını kabul etmedi. Sonuç 1 nisanda olduğu gibi bugün de sayın imamoğlu kazandı.

 

 

Bazı verileri düzeltmekte fayda var. akpnin usulsüzlükle kanunsuzluğu birbirine karıştırıyor. Usulsüzlük nedeniyle seçimlerin tekrar etmesi mümkün değildir. Seçimi iptal ettiremezsiniz. Kanunsuzluk hafif kanunsuzluk denildi bugün akp toplantısında o da ilginç. 4 yerde seçim yenilecek. Oralarda 2 kısıtlının oy kullandığı tespit edildi. Seçimin sonucunu etkileyecek haller budur. Der ki kanuna göre oy kullanmaması gereken kişiler oy kullanmış mı? 2014 yalova seçimleri bunbun için tekrarlandı.

istanbulda fark 14 bin. 14.001 kısıtlının oy kullandığını kanıtlanmanız gerekir. Neden baksın ysk? Sonuca etkili değil. Usulsüzlük ayrı kanunsuzluk ayrı şeydir. Bugün çok vahim bir açıklamaya maruz kaldık.

Çok vahim bir tabloyla karşı karşıyayız. akp dilekçesinde ek 12 ek 14 cezaevi seçmen listelerinden bahsediyor. seçmen listeleri partililere verilmez. YSK vermez. sadece kaç kişi oy kullanır bunu bilir.z hiçbir siyasi partiye verilmeyen listeler akp ye nasıl verildi? adalet bakanlığı da bu işin içinde.

 

 

ysk başkanı sadi güven mükerrer seçmen yok demişti. olamaz da zaten. sistem buna müsait değil. Sistem derhal onu görüyor. Bunu sayın yavuz da biliyor. Olduğunu varsayalım diyelim ben kadıköyde ikamet ediyor silivride hükümlüyüm. benim cezaevinden çıkıp kadıköyde oy kullanmam mümkün mü?

Hukuku katlettiler biz hukuk içerisinde kalarak süreci sürdürceğiz.

Diyorlar ki 5388 oy sayım döküm cetvelinde mühür yok. ya siz referandumda yskya dilekçe verdiniz milyonlarca oy pusulasını geçerli kılın diye dilekçe verdiniz.

AKP  böyle açıklamalar yapmaya devam ederse Sayın cumhurbaşkanının da mazbatası iptal edilebilir