CHP’li Erdoğdu: Yüksek faiz için kirli bir ittifak var

CHP’li Erdoğdu: Yüksek faiz için kirli bir ittifak var
9 Ekim 2017 09:33

CHP’li Aykut Erdoğdu “Bankalarla hükümet arasında yüksek faiz için kirli bir ittifak var” dedi. Erdoğdu, Hazine’nin aşırı borçlanarak kredi faizlerinin yükselmesinde etkili olduğunu savundu.

 

 

 

Veli Toprak / Sözcü

 

 

CHP’nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Hazine’nin aşırı borçlanarak para stokladığını belirterek, “Bu da faizlerin yüksek seyretmesine neden oluyor. Bankalarla hükümet arasında kirli ittifak var” dedi. Hazine’nin faizi bu kadar yüksek tutarken Merkez Bankası’nın faiz indirmesinin imkansız olduğunu ifade eden Erdoğdu, şu görüşleri dile getirdi: “Kötü bir tiyatro oynuyor. Kameralar önünde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı ‘faizleri indirin’ diyerek kamuoyuna ‘iyi polisi’ oynarken, Merkez Bankası’na ise faizleri indirmeyen ‘kötü polis’ rolü biçiliyor. Bu, bankalar ve hükümet arasında yapılan kirli ittifak. Her iki taraf da seyircisiz kapalı sahada top çevirerek faizleri bilinçli olarak yüksek tutuyor. Bu da vatandaşa yüksek kredi kartı, yüksek tüketici kredisi faizi olarak dönüyor.”

 

 

SEÇİM HAZIRLIĞI MI?

 

 

Bu durumun bankaların da işine geldiğini dile getiren Erdoğdu, “Bankalar 2016 yılında mevduatlara 74 milyar lira faiz öderken, verdikleri kredilerden 160 milyar lira faiz geliri elde ettiler” diye konuştu. TBMM’ye gönderilen Torba Kanun Tasarısı ile Hazine’nin borçlanma limitinin 37 milyar lira artırılmak istenmesini eleştiren Erdoğdu, “Bu rakamlar niyetlerini ortaya koyuyor. Bankaya istifledikleri parayla saraydan her an gelebilecek baskın seçim talimatına karşı Hazine’yi hazır tutuyorlar” dedi.