CHP’li Erdoğdu: Ülkeyi yönetenlerin vergi cennetlerine kaçması çürümüşlüktür

CHP’li Erdoğdu: Ülkeyi yönetenlerin vergi cennetlerine kaçması çürümüşlüktür
9 Kasım 2017 11:38

CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, AKP hükümetinin 2006’da Kurumlar Vergisi Kanunu’nda değişiklik yaparak,“vergi cenneti” olarak bilinen ülkelere gönderilecek paralara vergi getirdiğine işaret ederek, “Ancak zenginlerin para kaçırmasını önlemek için yola çıkan AKP hükümeti, bu yolun yolcusu oldu” dedi.

 

 

 

Erdoğdu, “Paradise Belgeleri”ne ilişkin yaptığı açıklamada, bundan 11 yıl önce, AKP hükümetinin Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle, vergi yükümlülerinin bu ülkelerde kurduğu şirketlerle yapılan her tür para alışverişlerine yüzde 30 oranında vergi getirdiğini hatırlatarak şu görüşleri dile getirdi:

 

 

“Ancak bu maddenin işlemesi için Bakanlar Kurulu’nun ‘vergi cenneti’ denen bu ülkeleri ilan etmesi gerekiyordu. Ama hükümet, bugüne kadar bu listeyi bilinçli olarak yayınlamadı. Bu nedenle Türkiye milyarlarca liralık vergi gelirinden oldu. Eğer o liste yayınlanmış olsaydı, belgelerde adı geçen onlarca zengin, o ülkelere istifledikleri paranın yüzde 30’unu Türkiye’ye vergi olarak ödeyecekti. Böylece hükümet onlardan bilerek almadığı bu vergilerin bedelini her gün vergi artırarak ya da yeni vergiler icat ederek, bu ülkenin dürüst insanlarına ödetmek zorunda kalmayacaktı. Ama kendileri de vergi cennetleriyle vergi kaçırma yöntemlerini öğrenince bu yolun yolcusu oldular ve 11 yıl önce çıkarttıkları yasayı kasıtlı olarak işlevsiz hale getirdiler.”

 

 

2012’DE İMZALANAN ANLAŞMA 2017 YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

 

 

Hükümetin “vergi cenneti” olarak adlandırılan Man Adası, Cebelitarık ve Guernsey Hükümeti ile Londra’da 2012 yılında vergi konularında bilgi değişimi amaçlı anlaşmalar imzaladığı bilgisini de veren Erdoğdu, şunlar söyledi:

 

 

“2012’de imzalanan ve bu vergi cenneti ülkeler üzerinden vergi kaçırmayı önlemeyi amaçlayan bu anlaşmalar 3 yıl sonra 2015 Aralık’ında TBMM’ye getirilmesine karşın ancak bu yıl 2 Nisan’da Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. 2012 yılında imzalanan ve taraflara vergi kaçakçılarını yakalama konusunda bilgi alış verişi ve yerinde inceleme gibi bir çok imkan sağlayan bu anlaşmaların yürürlüğe girmesi için neden 5 yıl beklendiğini de hükümet yetkilileri açıklamak zorundadır.”

 

 

YÖNETENLERİN VERGİ CENNETLERİNE PARA KAÇIRMASI ÇÜRÜMÜŞLÜK

 

 

OECD’nin 1998 yılından sonra vergi cennetlerine karşı uluslararası bir mücadele başlattığını kaydeden Erdoğdu, devletleri önemli büyüklükte vergi gelirinden mahrum bırakan bu uygulamanın, ekonomik yapının sağlıklı işlemesini engellediğini ve ekonomik krizlere neden olduğuna işaret ederek açıklamasını şöyle tamamladı:

 

 

“Bütün bunların ışığında ülkeyi yönetenlerin ve yakınlarının vergi cennetlerine kaçması tek kelime ile çürümüşlüktür. Başbakan, çocuklarının bu ülkelerdeki faaliyetleri için ‘her türlü soruşturma, gerek mali gerek hukuki yönden yapılabilir’ sözünde samimi olmadığı TBMM’de bu konuda verilen Meclis Araştırma önergesini AKP Milletvekillerine red oyu verdirerek gösterdiler.”