CHP’li Erdoğdu: Hükümet enflasyonu yalana dayalı algı yönetimiyle düşürmeye çalışıyor!

CHP’li Erdoğdu: Hükümet enflasyonu yalana dayalı algı yönetimiyle düşürmeye çalışıyor!
4 Ekim 2017 11:19

CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Türkiye’nin dünyanın en yüksek enflasyon oranına sahip ülkelerinden biri olduğunu belirterek, “Enflasyonda 3’üncü dünya ülkeleri ile aynı ligdeyiz. Hükümet enflasyonu yalana dayalı algı yönetimiyle düşürmeye çalışıyor” dedi.

 

 
TÜİK tarafından bugün açıklanan Eylül ayı enflasyon oranlarını değerlendiren Erdoğdu, tüketici fiyatlarının yüzde 0,65 aylık artış göstererek yıllık bazda yüzde 11,2’yi bulduğuna işaret ederek, geçen hafta açıklanan Orta Vadeli Program’da yüzde 9,5 olarak konulan hedefin, bu sonuçlarla tekzip edildiğini söyledi. Erdoğdu, “OVP’de konulan yüzde 9,5 hedef imkansız. Yılın çift haneli enflasyonla tamamlanacağı kesinleşti. Türkiye’de artık yapışkan yüksek enflasyon var. Enflasyon yıllık bazda yüzde 12-13 ortalamaya ulaşacak ve faizleri düşürme uzak bir hayal olarak kalmaya devam edecek” diye konuştu.

 

 

Hükümetin düşük enflasyon beklentisi yaratarak halkı ve özellikle sabit gelirleri aldattığını ifade eden Erdoğdu, hükümetin enflasyonu yapısal önlemlerle değil, yalana dayalı algı yönetimiyle düşürmeye çalıştığını ifade etti. “Ücreti, kazancı ve maaşı yüzde 11 artan yok. İşte bu yoksullaşmadır” diyen Erdoğdu, tüketici fiyatlarının yüzde 11,2, üretici fiyatlarının yüzde 16,3 artmasına karşın, ücret ve maaşları bu oranlarda artmayan işçi, memur, emekli, tarım üreticisi gibi geniş halk yığınlarının yüksek enflasyon karşısında alım gücünü kaybettiğini ve yoksullaştığını söyledi.

 

 

Hükümetin bu kayıpların telafisi konusunda acil önlemler alması gerektiğini bildiren Erdoğdu, Eylül ayında, eğitim fiyatlarının yüzde 2,08 artarak ilk sırayı aldığını, ulaştırma fiyatlarının ise yüzde 1,6 ya yakın yükseldiğine dikkat çekti. Yıllık bazda ulaştırma fiyatlarındaki artışın yüzde 16’yı geçmesinin, özellikle ücretli bütçesinde önemli yeri olan bu hizmete her ay daha fazla para ayrılmasını gerektirdiğini hatırlatan Erdoğdu, temel harcama kalemlerinden olan giyim ve konut harcamalarındaki fiyat artışlarının yüzde 0,8’i bulmasının da uyarıcı olduğunun altını çizdi. Erdoğdu, “Bu oran vatandaşlarımızın AKP iktidarda kaldığı sürece enflasyon belası altında ezilmeye devam edeceğinin de göstergesi” değerlendirmesinde bulundu.

 

 

ÜRETİCİ FİYAT ARTIŞLARI SÜRECEK

 
Öte yandan, üretici fiyatlarındaki artışın yüzde 16,28 olarak gerçekleştiğini bildiren Erdoğdu şöyle devam etti:
“ÜFE’nin yükselmesinde ana etken 2016 yılı baz etkisinin yanı sıra emtia fiyatlarının ve döviz kurunun yükselişidir. Üretici ithal girdi fiyatlarındaki artışları ürün ve hizmetlere yansıtmakta bu da tüketici fiyatlarını tetiklemektedir. Hükümetin izlediği çarpık politikalar döviz kurunda etkili bir gerilemeyi getirmediği için üretici fiyat artışları önümüzdeki dönemde de sürmeye adaydır, bu da birçok tüketici fiyatını yukarı çekecektir.”

 

 

GENEL ORTALAMADAN 5 KAT FAZLA ENFLASYON

 
Açıklamasında, AKP’nin sürekli Türkiye’deki “hiper enflasyona son verdiği”ni iddia ettiğini de hatırlatan Erdoğdu açıklamasına şöyle devam etti:

 
“AKP döneminde enflasyon oranı dünyadaki genel enflasyon oranlarının çok üstünde seyretmiştir ve dünya ile enflasyon oranı açısından fark açılmıştır. AKP’nin iktidarı devraldığı 2004 yılı itibariyle Türkiye’deki enflasyon dünyadaki genel enflasyondan 2,9 kat daha yüksekken 2016 yılına geldiğimizde fark 4,8 kadar çıkmıştır. 2004 yılında Türkiye kendisinin de dahil olduğu üst orta gelirli ülkelerden 2,3 kat daha yüksek enflasyona sahipken aradaki fark 2016 yılında 3,8 kata ulaşmıştır. Diğer bir deyişle, Türkiye’deki enflasyon Türkiye’ye benzer ülkelerden yaklaşık 4 kat daha yüksektir.”