CHP’li Erdoğdu: Gemicik işleri ile uğraşanlara vergi affı geliyor

CHP’li Erdoğdu: Gemicik işleri ile uğraşanlara vergi affı geliyor
27 Kasım 2016 15:14

TBMM’ye gönderilen yeni torba yasa ile denizcilik sektörü ve belediyelerin sattığı arazilere “geçmiş dönemler de dahil” vergi ve denetim muafiyeti getiriliyor.

 

 

 

 

Belediyeler ve il özel idarelerinin arsa, bina gibi taşınmaz satışlarından KDV alınmayacak. Bu istisna geçmişte yapılmış işlemler nedeniyle şimdiye kadar ödenmeyen vergileri de kapsıyor.

 

YAPILAN VİCDANİ DEĞİL

 

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu SÖZCÜ’ye “Gemicik işleri ile uğraşanlara vergi affı geliyor. Bu düzenlemelerin siyasilerin çocuklarına yönelik yapılması, ekonomik kriz altında acı çeken halka saygısızlıktır. ÖTV’ye zam koyup, vatandaşın bineceği arabaya zaman yapanların, kendi çocuklarının iş alanlarına vergi affı getirmesi vicdani değil” dedi. Tasarıda şu düzenlemeer var:

 

Vergi sorumsuzluğu: Yabancı bayrak çekilmiş olan yat, kotra, tekne ve gezinti gemilerinin Türk Bayrağı’na geçişine istisna getiriliyor. Yurtdışında bulunan veya yabancı bayrak çekilmiş olan yat, kotra, tekne ve gezinti-yolcu gemilerinin, Türkiye’de bulunan gerçek ve tüzel kişilere bedelsiz olarak intikalinden veraset ve intikal vergisi alınmayacak.

 

Kazanç istisnası: Gemi ve yatların Türk uluslararası gemi sicilinden çıkarılarak yerli ve yabancı başka bir sicile geçişi, ihracı veya hurdaya ayrılması için satışı gibi hallerde, kazanç istisnası sağlanacak. Bu istisnalardan yararlananlara geçmişe yönelik borçları silinecek.
Denetimden de muaf: Bu kapsama giren gemilerin Türkiye’ye ithali ve kayıt-tescil dönemlerine ilişkin vergi incelemesi veya tarhiyat yapılamayacak.
Arsalar da dahil: Belediyeler ve il özel idarelerinin arsa, bina gibi taşınmaz satışlarından katma değer vergi alınmayacak. Bu istisna geçmişte yapılmış ancak şimdiye kadar ödenmeyen vergileri de kapsıyor.

 

 

Kaynak: Başak Kaya-Sözcü

Gemicik ve parseller vergiden muaf oluyor