CHP’li Engin: AKP sosyal güvenlik mağdurlarını yok saymaya devam ederse onlar da sandıkta AKP’yi yok sayar!

CHP’li Engin: AKP sosyal güvenlik mağdurlarını yok saymaya devam ederse onlar da sandıkta AKP’yi yok sayar!
8 Şubat 2018 11:54

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 2018 yılı bütçesi görüşmeleri yapılırken Bakan Jülide SARIEROĞLU’na Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT’lilerin), taşeron işçilerin, 4/C’lilerin, sigortalılık öncesi doğum borçlanması bekleyen annelerin, staj mağdurlarının ve engellilerin beklentilerini hatırlatan CHP İstanbul Milletvekili Didem ENGİN, Bakan’dan 2 ay sonra gelen cevabı kamuoyu ile paylaştı.

 

 

 

Gelen cevabın AKP’nin sosyal güvenlik mağdurlarını yok saymaya devam ettiğini gösterdiğini söyleyen Didem ENGİN, “Bakanlık kanun maddelerini sıralayarak göstermelik yanıt veriyor ve mağduriyetleri umursamadığını ortaya koyuyor. AKP gerçekten vatandaşların mağduriyetini gidermek istese, iktidarı ve muhalefeti ile el ele verip, bir günde Meclis’ten bu yasal değişiklikleri oybirliği ile geçirebiliriz” sözleri ile Hükümet’e açık çağrıda bulundu.

 

 

BİR KADIN BAKANIN ANNELERİN SİGORTALILIK ÖNCESİ DOĞUM BORÇLANMASI TALEBİNİ GÖRMEZDEN GELMESİ VİCDANLARI SIZLATIYOR!

 

 

Analık borçlanması hakkının yalnızca sigortalılık sonrası doğumlar için tanındığını, sigortalılık öncesi doğumları kapsamadığını hatırlatan Didem ENGİN Bakan SARIEROĞLU’na “Bu düzenleme hakkaniyet ve eşitlik ilkelerine açıkça aykırı. Anne olduktan sonra çalışma hayatına başlayan, ve hayatını çocuklarını büyütmek için adamış anneler, bu haksızlığın giderilmesini bekliyorlar. Bir kadın bakan olarak bu ayrımcılığa göz yummamanızı ve konuya duyarlılıkla yaklaşıp çözüm üretmenizi bekliyoruz” demişti. Ancak Bakan tarafından verilen cevapta yalnızca 5510 Sayılı Kanunda yer alan maddelere değinilerek annelerin talepleri görmezden gelindi. Bakanlığın tutumunu eleştiren Didem ENGİN, “Hükümet işine geldiğinde bir günde, bir gecede kanun değiştirirken, kanun maddesini mazeret göstererek annelerimizin sorunlarını çözümsüz bırakmakta ısrar ediyor. Bir kadın bakanın annelerin sigortalılık öncesi doğum borçlanması talebini görmezden gelmesi vicdanları sızlatıyor” ifadelerini kullandı.

 

 

AKP STAJ MAĞDURLARINI DA UMURSAMIYOR

 

 

Bakan SARIEROĞLU’nun staj mağdurlarının mağduriyetine de çözüm bulmak yerine, yine aynı şekilde yasal mevzuatın arkasına sığındığını söyleyen Didem ENGİN, Hükümet’in aday çırak, çırak ve mesleki stajyerlerin, çıraklık ve staj dönemlerinin emeklilik hesaplamasına dahil etmek gibi bir isteğinin olmadığını belirtti. Didem ENGİN, “Bütçe görüşmelerinde Bakan’a aday çırak, çırak ve mesleki stajyerlerin stajyerlik sürelerince hem mesleklerini öğrendiklerini, hem de ülke ekonomisine katkı sağladıklarını söyleyerek bu sürelerin emeklilik için borçlanma kapsamına alınması gerektiğini belirtmiştim. Ancak Bakan’a yönelttiğim ‘Bu konuda ne zaman adım atacaksınız ve sorunu çözeceksiniz?’ sorum karşısında Bakan SARIEROĞLU yine sessiz kalmayı seçmiş. Bu sessizlik emeğe ve emekçiye duyulan umursamazlığın da bir göstergesidir” dedi.

 

 

AKP HÜKÜMET’İ EYT’LİLERİ ÖNEMSEMİYOR

 

 

Kamuoyunda ‘EYT’liler’ olarak bilinen, prim gün ve hizmet süresini doldurduğu halde emeklilik için yaş şartını beklemek zorunda kalan vatandaşlarımızın mağduriyetini de bütçe görüşmelerinde Bakan’a hatırlatan Didem ENGİN, “Bu vatandaşlarımız işverenler tarafından yaşlı bulunup işe alınmıyor, devlet tarafından da genç bulunarak emekli edilmiyor, bu nedenle ciddi maddi ve manevi sıkıntılar ile karşı karşıyalar. Bu vatandaşlarımızın sorununu ne zaman çözeceksiniz? Nasıl bir çözüm planınız var?” sorularını yöneltmişti. Bakanlıktan gelen yanıtta yalnızca mevcut yasal mevzuatın sıralandığını söyleyen Didem ENGİN, “Bakan’ın verdiği yanıttan anlıyoruz ki, AKP Hükümeti EYT’lileri önemsemiyor ve umursamıyor” diye konuştu.

 

 

İŞ CİNAYETLERİ DEVAM EDİYOR: 2017 YILINDA EN AZ 2006 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ

 

 

Bütçe görüşmelerinde iş güvenliği konusuna değinen ve Hükümet’ten acil çözüm beklediğini belirten Didem ENGİN’e Bakanlık tarafından verilen cevapta, ulusal mevzuata ve yapılan çalışmalara değinildi fakat bu çalışmaların iş cinayetlerini önleme konusunda neden başarısız olduğu konusunda bir açıklama yapılmadı. Ülkemizin en önemli sorunlarından birinin artarak devam eden iş cinayetleri olduğunu belirten Didem ENGİN, “2017 yılında en az 2006 işçimiz yaşamını yitirdi. Hükümet’in bu konuda acil önlemler alması gerekir. Ancak ne yazık ki Hükümet’te konuya yönelik ciddi bir yaklaşım göremiyoruz” dedi.

 

 

TAŞERON DÜZENLEMESİ TÜM TAŞERON İŞÇİLERİ KAPSAMALI!

 

 

Bütçe görüşmelerinde taşeron işçilerinin yıllardır kadro güvencesi ve eşit işe eşit ücret ilkesinin hayata geçirilmesini beklediğini hatırlatan Didem ENGİN, Meclis’in tatile sokulmasının ardından OHAL KHK’sı ile getirilen taşeron işçi düzenlemesini değerlendirerek “Kamuoyunun Hükümet’ten beklentisi ayrım gözetmeksizin, tüm taşeron emekçilerin kadro güvencesine kavuşturulması idi. Ancak AKP bu düzenlemeyi Meclis çatısı altında tüm siyasi partilerle müzakere ederek hakkaniyet içerecek şekilde yapmak yerine çok sayıda emekçiyi kapsam dışı bırakarak bir kez daha OHAL KHK’sına sığındı” dedi.

 

 

BAKAN SARIEROĞLU GENÇLERİMİZİ, KADINLARIMIZI VE ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZI DA YOK SAYDI

 

 

Didem ENGİN, Bakan tarafından verilen cevapların kamuoyunu hiçbir şekilde tatmin etmediğini belirterek “Bakan sosyal güvenlik mağdurlarının taleplerini yok saymakla yetinmemiş, bütçe görüşmelerinde değindiğim genç işsizliği, en önemli beşeri sermayemiz olan gençlerimiz için ihtiyaç duyulan vizyoner bir istihdam planlaması eksikliğimize yönelik eleştirilerime de kulaklarını tıkamış, gözlerini kapamış” diye konuştu.

 

 

Didem ENGİN, “Yine kadın istihdamımızı nasıl artıracağımıza, engelli vatandaşlarımızın istihdamının artması için neler yapılacağı konularına Bakan tarafından gönderilen yanıtta hiçbir şekilde değinilmemiş. Oysa sosyal devlet olmanın temel koşulu tüm dezavantajlı grupların eşit imkanlara sahip olmasını sağlamak, vatandaşlarımızın insan onuruna yaraşır bir çalışma hayatında yer alabilmesi için gerekli koşulları sağlamaktır. Hükümet sosyal güvenlik mağdurlarını ve iş bulamayan vatandaşlarımızı yok saymaya devam ederse vatandaşlarımız da önlerine konan ilk sandıkta AKP’yi yok sayacaktır” ifadelerini kullandı.