CHP’li Emre dönüşüm kararı verilen Tozkoparan Mahallesi’ni Meclis’e taşıdı!

CHP’li Emre dönüşüm kararı verilen Tozkoparan Mahallesi’ni Meclis’e taşıdı!
7 Mayıs 2020 10:43

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, seçim bölgesi Güngören sınırları içindeki Tozkoparan Mahallesi’nin bir bölümünün riskli alan ilan edilmesinin gerekçesinin açıklanması için Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Aynı bölgeyle ilgili daha önce verilen riskli alan kararının itiraz üzerine yargı tarafından iptal edildiğini anımsatan Emre, “Hangi teknik analizler yapılmıştır, bu analizlerin sonuçları nedir? Binalardan karot alınmış mıdır? Buradaki yapıların yüzde kaçı mevzuata aykırılık taşımaktadır?” diye sordu.

 

 

CHP’li Emre, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Resmî Gazete’nin 21 Nisan 2020 tarihli sayısındaki Cumhurbaşkanlığı Kararları kapsamında Türkiye’nin bazı illerindeki alanların 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun uyarınca ‘riskli alan’ ilan edildiğini; bu bölgelerden birinin de İstanbul’un Güngören İlçesi, Tozkoparan Mahallesi sınırları içinde kaldığını kaydetti. Tozkoparan Mahallesi’ndeki alanın büyüklüğünün 104145,06 m² olduğunu belirten Emre, bölgede yaşayan vatandaşların, günlük hayatlarını doğrudan etkileyecek karara ilişkin doğru ve yeterli bilgilendirilmediğini ifade ederek, “Bilindiği üzere bir bölgenin ‘riskli alan’ ilan edilmesi belli şartlara bağlıdır. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği’nde; zeminin yapısından yapıların can ve mal kaybına yol açma durumuna, kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulmasından toplam yapı sayısının en az yüzde 65’inin mevzuata aykırılık taşımasına kadar çeşitli kriterler esas alınarak ‘riskli alan’ tespiti yapılabilmektedir. Tespitlerin tamamı yönetmelik uyarınca detaylı teknik raporlara dayandırılmak zorundadır.” dedi.

 

 

Gerekçe açıklansın

 

Zeynel Emre, ‘riskli alan’ ilanının hangi gerekçelerle yapıldığının açıklanması gerektiğini, bunun vatandaşların yasal haklarını kullanabilmeleri için de önemli olduğuna dikkat çekerek, Bakan Kurum’a yanıtlaması için şu soruları yönlendirdi:

“-İstanbul İli, Güngören İlçesi, Tozkoparan Mahallesi sınırları içinde bulunan ve Resmî Gazete’nin 21 Nisan 2020 tarihli sayısındaki Cumhurbaşkanlığı Kararları kapsamında belirtilen alanın, ‘riskli alan’ ilan edilmesinin gerekçesi nedir?

-İstanbul İli, Güngören İlçesi, Tozkoparan Mahallesi sınırları içinde bulunan alanın ‘riskli alan’ ilan edilme sürecinde hangi teknik analizler yapılmıştır ve bu analizlerin sonuçları nedir? Örneğin binalardan karot alınmış mıdır? Alınmışsa değerlendirme sonuçları nedir?

-İstanbul İli, Güngören İlçesi, Tozkoparan Mahallesi sınırları içinde ilan edilen ‘riskli alan’daki yapıların yüzde kaçı mevzuata aykırılık taşımaktadır?

-İstanbul İli, Güngören İlçesi, Tozkoparan Mahallesi sınırlarına ilişkin önceki yıllarda da ‘riskli alan’ kararı verilmiş ancak karar yargı sürecinde iptal edilmiştir. Alana ilişkin yargı kararı söz konusu olmasına karşın tekrardan ‘riskli alan’ ilanının gerekçesi nedir?”