CHP’li Emre, Bakan Çavuşoğlu’na sordu: Eşek Adası için Yunanistan’a nota verilecek mi?

CHP’li Emre, Bakan Çavuşoğlu’na sordu: Eşek Adası için Yunanistan’a nota verilecek mi?
13 Temmuz 2020 09:28

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu’nun egemenlik hakkı Türkiye’de olan Ege’deki Eşek Adası’na giderek temaslarda bulunması ve Yunan tarafının adanın kendilerine ait olduğu yönündeki açıklama ve tutumları üzerine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na, “Eşek Adası ile birlikte Ege ve Akdeniz’de egemenlik hakkı Türkiye’de olan 18 adanın Yunanistan’ın fiili işgaline uğramasına karşı Dışişleri Bakanlığı hangi girişimlerde bulunmuştur? Yunanistan’a nota verilmiş midir?” diye sordu.

 

 

CHP’li Emre, Bakan Çavuşoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinin gerekçesinde, Türkiye’nin dış politikada tutarlı bir çizgi izlemediğini kaydederek, hükümeti eleştirdi. Önergenin gerekçesinde, “Ülkemizin bulunduğu coğrafi ve stratejik konum, dış politikadaki gelişmelerin kalıcı dönüşümlere yol açmasına neden olmaktadır. Bunun en yakın örneğini Suriye’de izlenen yanlış ve tutarsız politikaların sonuçlarıyla yaşadık, yaşamaya devam etmekteyiz. Bir diğer konu ise Ege ve Akdeniz’deki ada, adacık ve kayalıklara ilişkindir. 2004 yılından itibaren bazı gelişmeler, uluslararası anlaşmalarla egemenlik hakkı Türkiye’de olan, büyüklüğü değişmekle birlikte 18 kara parçasının Yunanistan tarafından işgal edildiğini ortaya koymuştur. Son olarak Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu, seçilmesinin ardından ilk ziyaretini 29 Haziran 2020 tarihinde, Türkiye’nin egemenliğinde olan Eşek Adası’na yapmıştır. Bu adada Yunan bayrağı çekildiği, belediye başkanlığı kurulduğu hatta hapishane inşa edildiği bilinmektedir.” dedi.

 

Yunanistan’a nota verilecek mi?

 

CHP’li Emre, yaşanan gelişmelere ilişkin Bakan Çavuşoğlu’dan soru önergesi aracılığıyla bilgi istedi. Emre’nin, yönelttiği sorular şöyle:

“-Ege ve Akdeniz’de, uluslararası anlaşmalarla egemenliği Türkiye’de olan ada, adacık ve kayalıklar hangileridir?

-Ege Denizi’ndeki Eşek Adası’na ilişkin Yunanistan’ın egemenlik iddiası hangi uluslararası anlaşmaya dayanmaktadır? Bu iddianın dayanağı bir uluslararası anlaşma söz konusu değilse Eşek Adası’na Yunan bayrağı çekilmesi, Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu’nın adayı ziyaret etmesi işgal değil de nedir?

-Eşek Adası ile birlikte Ege ve Akdeniz’de egemenlik hakkı Türkiye’de olan 18 adanın Yunanistan’ın fiili işgaline uğramasına karşı Dışişleri Bakanlığı hangi girişimlerde bulunmuştur? Yunanistan’a nota verilmiş midir?”