CHP’li Emir’den ‘esnafın kirasını devlet ödesin’ teklifi!

CHP’li Emir’den ‘esnafın kirasını devlet ödesin’ teklifi!
15 Mayıs 2020 11:11

Koronavirüs nedeniyle kapılarına kilit vurulan esnafa CHP’den destek geldi. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, kanun teklifi vererek “Kiraları devlet ödesin” dedi.

 

 

Emir, ülkemizde de ağır şekilde hissedilen koronavirüs sebebiyle halk sağlığını koruma ve salgını önleme amacıyla alınan fiziki, sosyal izolasyonu sağlayıcı tedbirlerin ülke ekonomisini olumsuz etkilediğini söyledi.

Ticari işletmelerin büyük bir bölümünün, devlet tarafından geçici olarak kapatılması ya da faaliyetlerinin sınırlandırılmasının, en çok küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri vurduğunu belirten Emir, kanun teklifinin gerekçesinde; “Hal bu iken işletmelerin çoğunun ne zaman açılacağı belli olmadan kapalı kalması, faaliyetlerinin sınırlandırılması, yani para kazanma olanağının belirsiz bir süre için ortadan kalkması veya azalması, personeline maaş vermek ve sigorta primini yatırmak, fatura ve mülkün kirasını ödemek zorunda olan esnafı kara kara düşündürmektedir.” ifadelerine yer verdi

 

 

Konu ile ilgili değerlendirmesinde “ Partimizin ve bilim otoritelerinin uyarılarına rağmen bazı zengin sermayedarları kalkındırmak için AVM’leri açan AKP, konu esnafa gelince kör, sağır ve dilsiz kesiliyor. İdari karar nedeniyle işletmesini kapatan veya faaliyetini sınırlandıran esnaf kan ağlarken ülkeyi yönetenler neden sessiz kalıyor? Ortada mücbir sebep var. Halihazırda onca masraf ile boğuşan esnaf, bir de bu süreçte çalıştıramadığı işletme için mülk sahibine kira ödemek zorunda.” dedi.

Devletin virüs nedeniyle büyük ekonomik çöküntü yaşayan esnafa kira desteğinde bulunması gerektiğini belirten CHP’li Emir, koronavirüsün özellikle çalışma yaşamına, ekonomik ve ticari faaliyetlere yönelik etkilerinin en aza indirilmesinin devletin birincil önceliklerinden biri olması gerektiği gerçeği ışığında; AVM’ler dışında faaliyet gösteren terzi, bakkal, tamirci, çiçekçi, fotoğrafçı vb. küçük esnafın ve KOBİ’lerin, Mart, Nisan ve Mayıs ayı kiralarının Hazine tarafından karşılanması için kanun teklifi verdi.

 

Bunun için Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nda değişiklik yapılması isteyen Emir, vergi dairelerine verilen muhtasar beyannameler incelendiğinde, kiracı olan esnafı tespit etmenin kolaylıkla mümkün olduğuna da dikkat çekti.