CHP’li Emir’den, engelliler için üç yasa teklifi

CHP’li Emir’den, engelliler için üç yasa teklifi
2 Aralık 2017 09:57

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, engellilerin evde bakımını yapanların yakınlarına emeklilik hakkı tanınması, sağlık hizmetleri sırasında alınan katkı paylarının engellilerden alınmaması, kullandıkları protez, ortez ve diğer iyileştirici araç ve gereçlerin ücretsiz sağlanması, engelliler için su faturalarında yapılan indirimin Türkiye genelinde belli bir standarda kavuşturulması, istihdam biçimlerinin öğrenim durumlarına uygun işlerde yapılması; ‘engelli sporcuların kullandığı ithal araç, gereç ve malzemelerde’ gümrük vergisinin kaldırılması, akülü veya manuel her türden tekerlekli sandalye satışlarında KDV ve ÖTV kaldırılmasını içeren yasa teklifleri verdi.

 

 

 

CHP’li Emir, Meclis Başkanlığı’na çeşitli yasalarda değişiklik öngören engellilere yönelik üç yasa teklifi verdi. Engellilerin günlük yaşamlarında özellikle mali açıdan karşılaştıkları külfeti azaltmak amaçlı teklifler, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 4458 sayılı Gümrük Kanunu, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu ile 4760 sayılı Özel Tüketim Vergi Kanunu’nda değişiklik öngörüyor. Yapılan değişiklikler şunları öngörüyor:

 

 

Değişiklikler neleri içeriyor?

 

 

“-Engelli vatandaşlarımıza evde bakan yakınlarına ödenen bakım ücreti esas alınarak, bu vatandaşlarımızın emekli olmasının sağlanması.

-Engellilerin, sağlık hizmetlerinin tamamından ücretsiz yararlanmaları esastır.

-Engellilerin, kullandığı protez, ortez ve diğer iyileştirici araç ve gereçlerin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ücretsiz karşılanması.

-Engellilerin su faturalarında belediyelerin inisiyatifine bırakılan indirim oranının Türkiye genelinde standarda kavuşturulması.

-EKPSS sonucunda kamuda çalışmaya hak kazanan engelli kadrolarının da öğrenim düzeyleri ve nitelikleri ile bağlantılı olarak çalıştırılması.

-Engelli sporcuların kullandığı ithal araç, gereç ve malzemelerde gümrük vergisinin kaldırılması.
-Akülü veya manuel her türden tekerlekli sandalyenin KDV ve ÖTV’den muaf tutulması.”