CHP’li Emir’den Bakan Gül’e: Kaç suçlu aramızda?

CHP’li Emir’den Bakan Gül’e: Kaç suçlu aramızda?
9 Aralık 2019 12:28

Türkiye, gencecik yaşta katledilen Ceren Özdemir cinayetinin şokunu yaşarken, katilin emniyetteki ifadesinde 2 defa cezaevinden kaçtığını itiraf etmesi, kamuoyunda bir başka sorunun tartışılmasına neden oldu: Cezaevinden kaçmak bu kadar kolay mı?

 

 

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e firar sayılarını sordu.

 

 

Emir, önergesinde Ceren Özdemir’in katili Özgür Arduç’un, 2018 Şubat’ta Rize Kapalı Cezaevi’nden, 28 Ekim 2019’da geçtiği açık cezaevinden de 30 Kasım’da firar ettiğinin ortaya çıkmasıyla, açık cezaevlerinin işleyişinin tartışma yarattığına dikkat çekti.

 

 

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Türkiye’de 76 açık ve 7 kadın açık cezaevi bulunduğunu belirten Emir, Adalet Bakanlığı’nın 2019 verilerine göre cezaevleri toplam nüfusunun 264 bin olduğunu, dönem dönem tutuklu ve hükümlüler ile ilgili resmi verilerin kamuoyuna açıklanmasına rağmen, ceza ve tevkifevlerinden firar eden kişi sayısına ilişkin bilgi bulunmadığını ifade etti.

 
Son 5 yılda ve yıllar itibariyle ceza ve tevkifevlerinden firar eden kişi sayısını bunların kaçının kadın kaçının erkek olduğunu soran Emir ayrıca şu soruları yöneltti:

 
– Son 5 yılda ve yıllar itibariyle ceza ve tevkifevlerinden firar edenlerin kaçı yakalanmıştır?
– Firar edenlerin ceza ve tevkifevlerine göre dağılımı nedir?