CHP’li Emir’den, Bakan Fakıbaba’ya ‘yolsuzluk’ soruları!

CHP’li Emir’den, Bakan Fakıbaba’ya ‘yolsuzluk’ soruları!
5 Eylül 2017 12:20

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Ahmet Eşref Fakıbaba’nın, kendisinden önceki bakanlar döneminde Bakanlık bünyesinde yolsuzluk yapıldığına ilişkin açıklamaları Meclis gündemine taşındı.

 

 

 

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, Bakan Fakıbaba’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinin gerekçesinde, Fakıbaba’nın, 4 Eylül 2017 tarihinde, Şanlıurfa’da tarımın sorunlarını görüşmek üzere Güneydoğu Anadolu Projesi Tarım Araştırma Eğitim Merkezi’nde (GAPTEM) katıldığı toplantıda yaptığı açıklamalara yer verdi. Fakıbaba’nın, başında bulunduğu Bakanlık’ta, kendisinden önce yolsuzluk yapıldığını; usulsüz ve sahte faturalarla destek alanlar olduğunu söyleyerek, “Erkek olan şimdi yolsuzluk yapsın görelim bakalım. Fatura yolsuzluğu yapsın, onun cezasının ne olduğunu Sayın Valim ona gösterecektir. Onun için yolsuzluk yok kardeşim. Ve biz üreticiye vereceğiz. Ne kadar arpa üretti ona göre vereceğiz; ne kadar buğday üretti faturasını ona göre üreticiye direkt teslim edeceğiz. Eğer yolsuzluk yapan; efendim 5, 10 kuruşa aldanıp gidip sahte bir firmadan fatura alan bir insan o da suçludur, o sahte fatura veren şebeke de suçludur. Onun için inşallah bu konuda tedbirlerimizi alacağız ve üretici inşallah hak ettiği desteği alacaktır.” dediğini anımsatan CHP’li Emir, “Fakıbaba’nın bu açıklamaları, AKP’nin son 15 yıldır tek başına iktidarda olması ve diğer bakanlıklar gibi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın da bu dönemde AKP’li bakanlar tarafından yönetildiği göz önüne alındığında, yolsuzluk iddialarının doğrudan muhatabının kendisinden önceki partili bakanlar olduğuna işaret etmektedir” dedi.

 

 

 

İdari işlem yaptınız mı, görevden aldığınız bürokrat var mı?

 

 

CHP’li Emir soru önergesinde, Bakan Fakıbaba’nın yanıtlaması için şu soruları yöneltti:

 

 

-Yaptığınız açıklamalarla Bakanlığınız bünyesinde yaşandığını ifade ettiğiniz yolsuzluklara ilişkin herhangi bir idari işlem başlattınız mı? Başlattıysanız, yapılan yolsuzluğun parasal olarak büyüklüğü ne kadardır; kaç devlet görevlisinin ismi bu yolsuzluklara karışmıştır; yolsuzluk ağırlıkla hangi illerde olmuştur?

-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda yaşanan yolsuzluktan kaynaklı görevden aldığınız bürokrat ya da bürokratlar oldu mu? Olduysa bunların görevleri neydi?

-Bahsettiğiniz yolsuzluklar, sizden önceki hangi bakanlar döneminde olmuştur? Sizden önceki bakanlardan herhangi birinin ismi ifade ettiğiniz yolsuzluğa bulaşmış mıdır?

-Detaylarına girmeden ifade ettiğiniz Bakanlığınız bünyesindeki yolsuzluğa ilişkin adli işlem yürütülmesi için savcılıklara başvurdunuz mu? Vurmadıysanız yakın zamanda bu konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacak mısınız?