CHP’li Emir, Türkiye’nin ‘intihar haritası’nı Meclis gündemine taşıdı!

CHP’li Emir, Türkiye’nin ‘intihar haritası’nı Meclis gündemine taşıdı!
4 Mayıs 2019 11:08

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Türkiye’nin intihar haritasını sordu.

 

 

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle önerge veren Emir, intihar olgusunun insanlık tarihinin her döneminde görülen ve çağımızda gün geçtikçe artan önemli bir toplumsal sorun olduğunu söyledi.

 

 

Araştırmaların, dünyada her 40 saniyede 1, bir kişinin intihar sonucu yaşamını kaybettiğine işaret ettiğini ifade eden Emir, “ Dünya Sağlık Örgütü, her yıl intihar nedeni ile gerçekleşen ölüm sayısının 800 binin üzerinde olduğunu belirtmekte, bu sayının 2030 yılında bir milyonun üzerine çıkacağını öngörmektedir.” dedi.

 

 

İntihar girişimlerinin, bu sayıların yaklaşık 20 katı olduğunu, bu sebeple yaşamını yitirenlerin yakınlarının yaşadığı psikolojik sorunlar da göz önüne alındığında, intiharın toplumun önemli bir kısmını etkileyen ciddi bir halk sağlığı problemi olduğunu belirten CHP’li Emir önergesinde şu ifadelere yer verdi.

 

 

“Uzmanlar, intihar vakalarının temel nedenini depresyon olarak tanımlasa da, bu ve benzeri psikiyatrik hastalıkların ortaya çıkmasındaki en önemli çevresel etkenleri hızla değişen sosyal ve kültürel şartlar, ekonomik sıkıntılar, teknolojik gelişim hızının insanın adaptasyon hızından fazla olması, vb. sıralamaktadır.”

 

 

Ülkemizde, son 40 yılda intihar oranlarının yüzde 50 artış gösterdiğini belirten CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Türkiye’de son 10 yılda ve yıllar itibariyle intihar eden kişi sayısını, bu vakaların yaşa, cinsiyete, eğitim düzeyine, bölgelere veya kentlere göre dağılımı sordu.

 

 

“ İntihar vakaları, Türkiye’deki ölüm nedenleri arasında kaçıncı sırada yer almaktadır?” diye soran CHP’li Emir ayrıca, “İntiharın DSÖ tarafından da önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edildiği göz önüne alındığında bu vakaların önlenmesi ve azalması yönünde ne tür çalışmalar yapılmıştır; yapılması planlanmaktadır?” sorusunu yöneltti.