CHP’li Emir, Türkiyede devasa boyutta artan HIV/AIDS vakalarının araştırılmasını istedi!

CHP’li Emir, Türkiyede devasa boyutta artan HIV/AIDS vakalarının araştırılmasını istedi!
24 Şubat 2020 12:09

HIV virüsü ve neden olduğu AIDS, bugün küresel ölçekte önemli bir boyuta ulaşmış önemli bir sağlık sorunu. Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı 2019 yılı raporuna göre; dünyada 74.9 milyon kişi HIV ile enfekte iken, 32 milyon kişi ise AIDS ile ilişkili hastalıklar nedeni ile yaşamını yitirdi.

 

 

Türkiye’de ise, HIV/AIDS vaka sayılarında önemli boyutta artış görülüyor. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir de konuyu Meclis’e taşıyarak ülkemiz için ciddi bir halk sağlığı sorunu olan HIV vakalarının ve artış nedenlerinin belirlenmesi için araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

 

 

Sağlık Bakanlığı verilerine göre; 2010’da HIV pozitif kişi sayısı 539 iken, bu sayının 2018 yılında 7 kat artış göstererek 3 bin 719 olduğunu belirten Emir, ülkemizde ilk vakanın görüldüğü 1985 yılından 10 Kasım 2019 tarihine kadarki süreçte ise toplam 22 bin 345 kişinin HIV virüsü taşıdığını, 1.864 kişinin de AIDS olduğunu ifade etti. HIV/AIDS Korunma ve Eğitim Derneği’nden yapılan açıklamada da ülkemizde son 10 yılda HIV/AIDS tanısında 10 kat artış yaşandığına dikkat çekildiğini belirten CHP’li Emir, “Almanya’da bu oran %26, İtalya’da %18, Gürcistan’da %68 iken, ülkemiz son 8 yıldaki %600’e yakın oranda artışla dünya genelinde ilk sıralarda.” dedi.

Vakaların en fazla görüldüğü yaş grubunun gençlerden oluştuğunu, eğitim, farkındalık ve önleme çalışmalarının arttırması gerekliliğine dikkat çeken Murat Emir, şu ifadelere yer verdi. “Okullarda özellikle bilgilendirme yapılması, test olanaklarının çoğaltılması gerekiyor. Aksi halde ilerleyen yıllarda HIV ve AIDS vakaları ülkemizin en ciddi sorunlarından biri olarak karşımızda duracak. “

HIV enfeksiyonu ve sebep olduğu AIDS hastalığının sadece bireysel değil aynı zamanda bir halk sağlığı sorunu olduğunu, gereken önlemler alındığı taktirde önlenebildiği gerçeği ışığında; ülkemizdeki HIV ve AIDS vakalarının artış gösterme nedenlerinin araştırılması ve toplumsal farkındalığı arttırmaya yönelik çalışmaların belirlenmesi amacıyla meclis araştırması açılmasını istedi.