CHP’li Emir: ORC’den ‘cep harçlığı’ karşılığı anket!

CHP’li Emir: ORC’den ‘cep harçlığı’ karşılığı anket!
10 Ekim 2017 14:35

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, AKP’yi açık ara birinci parti gösteren Objective Research Center (ORC)’nin, isabetsiz anket sonuçlarıyla bilinen ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İ.Melih Gökçek’in, sık sık belediye ihalesi verdiği gözde şirketlerinden biri olduğuna dikkat çekerek, “Hatırlanacağı üzere ORC firmasının, ‘2017 Yılının En Başarılı Belediye Başkanı’ olarak İ.Melih Gökçek gösterdiğini de aktarmıştım. Gözüken, ORC firmasının, aldığı ‘cep harçlığı’ karşılığında anketlerle algı operasyonuna hız verdiğidir” dedi.

 

 

 

CHP’li Emir, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şöyle dedi:

 

 

“Objective Research Center (ORC) araştırma şirketi, “Bu Pazar genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuyla genel seçimlere yönelik yaptığı anketin sonuçlarını bugün kamuoyuyla paylaştı. Sonuçlara göre, AKP’nin oy oranı yüzde 47, CHP’nin yüzde 26.3, MHP’nin yüzde 10.7, HDP’nin yüzde 7.3, Meral Akşener’in yeni kuracağı partinin oy oranı ise yüzde 6.2 olarak duyuruldu. Geçmişteki birçok seçime yönelik isabetsiz tahminleriyle hatırlanan, son olarak 16 Nisan 2017 Anayasa Değişiklik Referandumu’na gidilirken 36 ilde yaptığını duyurduğu ankette ‘Evet’ oranını yüzde 55.4, ‘Hayır’ oranını 44.6 olarak açıklayan ve kamuoyunda AKP’ye yakın araştırma şirketleri arasında sayılan ORC, bu son anketiyle güvenirlilik sorununun üzerine tuz biber ekmiştir.

 

 

ORC araştırma şirketi, sözde bu anketlerle toplumun tercihini duyurmak değil, toplumu yönlendirmeyi amaçlamaktadır. Nasıl mı? Sonuçlarda en dikkat çeken noktalardan biri, büyük oranda AKP tabanından kaymanın yaşanacağı Meral Akşener’in kuracağı partinin oy oranıdır. Ağırlıkla baraj sorunu olmayacağı ifade edilen Meral Akşener’in kuracağı partinin barajın altında gösterilmesinin tek anlamı, aynı ankette AKP için hedeflenen yüzde 47 oy oranını ortaya çıkarmaktır. Çünkü yeni kurulacak partinin oy oranındaki her artış, AKP’nin oy oranındaki gerilemedir.

 

 

‘Sözde’ bu araştırmaya, kendi içi tutarsızlıklarının yanı sıra ORC firmasından kaynaklı da şüpheyle bakılmalıdır. ORC firması ile Ankara Büyükşehir Belediyesi, yani İ.Melih Gökçek arasındaki ilişkileri daha geçen hafta tüm kamuoyuyla paylaşmıştır. ORC firmasının, usulsüz işlemlerle dolu ihalelerle Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nden (ASKİ), bazen yılda iki kez olmak üzere kamuoyu araştırması işi alarak, vakit geçirmeksizin yüz binlerce lirayı kasasına koyduğunu açıklamıştım. Aynı açıklamamızda hatırlanacağı üzere ORC firmasının, ‘2017 Yılının En Başarılı Belediye Başkanı’ olarak İ.Melih Gökçek gösterdiğini de aktarmıştım. Gözüken, ORC firmasının, aldığı ‘cep harçlığı’ karşılığında anketlerle algı operasyonuna hız verdiğidir.”​