CHP’li Emir, ODTÜ Rektörü Kök hakkında suç duyurusunda bulundu!

CHP’li Emir, ODTÜ Rektörü Kök hakkında suç duyurusunda bulundu!
9 Temmuz 2019 10:42

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)’de yapılmak istenen Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurduna karşı direniş 15 Mayıs’tan beri devam ediyor.

 

 

Arazinin, üniversitenin söz hakkı olmayacak şekilde devredilmesi, kampüs ekosisteminin zarar görebileceği ve yurdun gerici yapılanmaları güçlendirebileceği endişeleri nedeniyle öğrenciler inşaat alanına kurdukları çadırlarla yaklaşık iki aydır direniyordu. Dün polis zoruyla onlarca ağaç katledildi.

 

 

CHP Ankara milletvekili Murat Emir, konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında ODTÜ Rektörü Verşan Kök ve diğer yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunduğunu belirterek şunları kaydetti:

 

 

 

ODTÜ’de dün yaşadığımız olaylar, yetkililerin sırasında kanunları rahatlıkla ayakları altına alabildiklerini ve “Atı alan Üsküdar’ı geçer” anlayışının hâkim kılınmaya çalışıldığını göstermiştir. ODTÜ yönetimi yüzlerce ağacın bulunduğu alanda ruhsatsız bir inşaat başlatmış ve bu alanda bulunan ağaçların büyük bir bölümü öğrencilerin her türlü protestosuna karşın saatler içerisinde kesilmiştir. Söz konusu alan kadastral parsel konumunda olup, parselasyon, kat izni ve inşaat ruhsatı bulunmamaktadır. Rektör Verşan Kök ve diğer yetkililer, ağaçlar fiilen kesildikten sonra hayal ettikleri kaçak yapıyı yapabileceklerini umarak bir oldubitti yapma gayretine girmişleridir. Şu haliyle orada yapılan tüm ağaç kesme ve inşaat işlemleri hukuksuzdur. Oysa Türkiye hukuk devleti olmak zorundadır ve burada işlenen suçların sorumlularının yargılanması doğaya, gençliğimize ve geleceğimize karşı sorumluluğumuzdur.

İzinsiz ağaç kesme fiili, kanunlarımızda suç sayılmıştır ve 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 91. maddesi uyarınca izinsiz ağaç kesenler 3 aydan 5 yıla kadar hapis ve 1000 güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılırlar. Şu halde, başta Rektör Verşan Kök olmak üzere bu suçu işleyen bütün yetkililer hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’nın derhal soruşturma açmasını talep ediyoruz.

 

 

Söz konusu hukuksuz emri uygulayan görevliler de, konusu suç teşkil eden bir emri uygulamış olmaktan dolayı TCK 24. madde kapsamında suç işlemişlerdir ve haklarında soruşturma başlatılması gerekmektedir.

ODTÜ’de bu hukuksuzluklar işlenirken ve ağaçlar bir oldubitti ile katledilirken, inşaata denetim yapmak üzere giden Çankaya Belediyesi ekipleri kampüse alınmamış ve görev yapmaları engellenmiştir. Başta Rektör Verşan Kök ve diğer yetkililer, ODTÜ’de yaptıkları ağaç katliamını görevlilerden kaçırarak bir an evvel tamamlayabilme telaşına düşmüşlerdir. Bu bağlamda TCK 265 kapsamında görevi yaptırmamak için direnme suçunu işlemişlerdir ve bu açıdan da soruşturmanın genişletilmesi gerekmektedir.

 

 

ODTÜ’de yapılan bu ağaç katliamına karşı TBMM’nin de kayıtsız kalması düşünülemez. Meclisimizin bir araştırma komisyonu kurarak başka birçok imarlı alanda yurt yapma olanağı varken yetkililerin neden parselasyonu dahi olmayan ağaçlık bir alanda ısrarla inşaat yapmaya çalıştıklarını araştırmalıdır. “Amaç nedir? Yetkililer yurt ihtiyacını karşılama görüntüsü altında ODTÜ’ye ve tüm Türkiye’ye had bildirme cesaretini nereden almaktadır? Kanunları göz göre çiğneyenler kime güvenmektedir?” sorularının mutlaka araştırılması gerekmektedir.

Bu bağlamda Rektör Verşan Kök ve diğer yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunduğumuzu ve bu konunun araştırılması için Meclis araştırma önergesi verdiğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.

 

IMG-20190709-WA0002 IMG-20190709-WA0007 IMG-20190709-WA0008