CHP’li Emir: Konu ‘varlık’ olunca AKP’li bakanlar topu taca atıyor!

CHP’li Emir: Konu ‘varlık’ olunca AKP’li bakanlar topu taca atıyor!
3 Kasım 2017 12:57

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde milletvekillerinin sorular yönelttiği Maliye Bakanı Naci Ağbal, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in, geçen yıl yasalaşan, kamuoyunda ‘Varlık Barışı’ olarak bilinen düzenlemeyi hatırlatarak, “Kaynağına bakılmaksızın, âdeta, kara paranın dahi sisteme girmesinin önü açılmıştı. Bu bir yıllık süreç içerisinde kaç liralık varlık kazandırıldı bu kanun kapsamında ve gerçek veya tüzel kişi olmak üzere kaç kişi buna başvurdu?” yönündeki sorusuna yanıt vermedi.

 

 

 

Maliye Bakanı Ağbal, dün Meclis Genel Kurulu’nda milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Ağbal, ‘Varlık Barışı’ düzenlemesine ilişkin soruyu ise geçiştirdi. CHP’li Murat Emir, söz isteyerek Ağbal’a, “Sayın Bakan, geçen yıl büyük beklentilerle Varlıkların Millî Ekonomiye Kazandırılması Kanunu çıkarılmıştı ve öylesine beklentiler yaratılmıştı ki kaynağına bakılmaksızın, âdeta, kara paranın dahi sisteme girmesinin önü açılmıştı. Bu bir yıllık süreç içerisinde kaç liralık varlık kazandırıldı bu kanun kapsamında ve gerçek veya tüzel kişi olmak üzere kaç kişi buna başvurdu, bunu öğrenmek istiyoruz?” diye sordu. Emir’in rakamlarla yanıt istediği sorusunu, rakam vererek yanıtlamaktan kaçındı. Ağbal, “Sayın Emir, âdeta kara paranın önü açıldı diye bir değerlendirme yapıldı. Burada Genel Kurulda defalarca söyledim. Bizim yapmış olduğumuz Varlık Barışı Kanunu’nu uluslararası FATF Örgütü değerlendirmeye aldı, bütün uluslararası normlara ve standartlara uygun olduğunu değerlendiren bir rapor ortaya koydu. Hiçbir zaman için Türkiye ekonomisinin ve Türkiye’nin kara paraya zerre kadar ihtiyacı yok. Bizim yapmış olduğumuz düzenlemeler vatandaşlarımızın, daha fazlası da bankalarda yani bankacılık sisteminde olan varlıklarının Türkiye’ye getirilmesini sağlamaya dönük bir düzenlemeydi. Orada da bence önemli başarı yakaladığımızı düşünüyorum” demekle yetindi.

 

 

“Kaç lira geldiğini neden söylemiyorsunuz!”

 

 

Murat Emir, sorusuna yanıt alamaması üzerine “”Sayın Bakan, o hâlde kaç lira geri geldiğini neden söylemiyorsunuz, neden cevaplamıyorsunuz?” dedi. Daha sonra söz alan CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu da Bakan Ağbal’dan, ‘Varlık Barışı’ ile ilgili rakamları açıklamasını istedi ve şöyle dedi:

 

 

“Demin Ankara Milletvekili Sayın Murat Emir Sayın Bakanımıza bir soru sordu. Varlıkların millî ekonomiye kazandırılmasıyla ilgili bir kanunu burada geçen yıl kabul etmiştik. Yani yurt dışında ve Türkiye’de şu anda kara para dediğimiz ya da kayıtlı olmayan meblağların döviz, altın, varlık, gayrimenkul her tür varlığın ekonomiye kazandırılması gerekiyordu. Bir kanun çıkarttık. Sayın Maliye Bakanına soruyorum: Bütçede iki kere sordum, burada Sayın Emir sordu. Ya, kaç kişi bundan istifade etti, ne kadar para geldi, ne kadar döviz geldi, cevap yok. Bilemiyoruz. Yani bir Maliye Bakanı bunu bilmez mi? Tamam, bankalara beyanda bulunulmuştur, vergi dairelerine beyanda bulunulmuştur ama Maliye Bakanlığı bunu bilir, bir devlet bunu bilir. Bir devletin bunu bilmemesi mümkün değil. Bir Maliye Bakanının da ‘Ben bilmiyorum.’ demesi züldür. Gerçekten bu kadar önemli bir konu; varlıklar ekonomiye kazandırılmış, kim ne kadar bir varlık kazandırmış, bundan haberimiz yok ve Maliye Bakanlığının da haberi yok maalesef.”