CHP’li Emir, kadroya geçirilmeyen taşeron işçileri Başbakan’a sordu: Gerekçe ne?

CHP’li Emir, kadroya geçirilmeyen taşeron işçileri Başbakan’a sordu: Gerekçe ne?
15 Şubat 2018 12:28

Kamudaki taşeron işçilerin kadroya geçirilmesine ilişkin geçen yılın son aylarında çıkartılan kanun hükmünde kararname (KHK) kapsamında başvurularını yapan işçilerden, ‘olumsuz’ yanıt verilenler Meclis gündemine taşındı.

 

 

 

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, Başbakan Binali Yıldırım’a, özellikle Sağlık Bakanlığı’nda çok sayıda taşeron işçiye ‘ret’ yanıtı verildiğini anımsatarak, “Kadro başvurusuna olumsuz yanıt alan taşeron işçilerin, kadroya geçirilmeme gerekçeleri nedir? Güvenlik soruşturmasını geçemediği için hakkında hukuki süreç başlatılan taşeron işçi var mıdır?” sorularını yöneltti.

 

 

CHP’li Emir, Başbakan Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinin gerekçesinde, şöyle dedi:

 

 

“Yıllardır taşeron işçisinin umutla beklediği kadroya ilişkin yasal düzenleme çıkartılmış ve dikkatler, taşeron tespit komisyonlarının açıklayacağı sonuç listelerine odaklanmıştı. Tespit komisyonları, daimi işçi kadrosuna geçiş başvurularının sonuçlarını peş peşe yayınlamaya devam ederken, bazı sonuç listelerinde ‘ret’ sayılarının yüksek olması, taşeron işçilerin, endişelenmesine yol açmıştır.

 

 

Türkiye genelinde 160.000 taşeron işçiyi istihdam eden Sağlık Bakanlığı’nın merkez teşkilatına bağlı yapılan 1.962 başvuru sonuçlanmıştır. 1.020 kişinin başvurusu kabul edilirken, 942 işçiye, olumsuz yanıt verilmiştir. Liste yayınlayan bir başka kamu kurumu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’dır. Bakanlık ve bağlı kuruluşlarda taşeron olarak istihdam edilen 785 işçinin başvurusu kabul edilerek sınava girmelerine imkân tanınırken, 75 işçinin başvurusu reddedilmiştir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın merkez ve taşra teşkilatına ilişkin listeler de ilan edilmeye başlanmıştır; Bakanlığın merkez teşkilatında görevli 20’si güvenlik görevlisi, 87’si temizlik işçisi; taşrada görevli 98 temizlik işçisi olmak üzere toplam 208 kişinin başvurusu kabul edilmiştir. Dışişleri Bakanlığı’nda 288 kişinin başvurusu kabul edilirken, 47’sinin reddedilmiştir.”

 

 

‘Ret’ gerekçeleri ne?”

 

 

CHP’li Emir, taşeron işçilerden kadroya alınmayanların gerekçesinin ne olduğunun açıklanmasını isteyerek, Başbakan Yıldırım’a şu soruları yöneltti:

 

“-Taşeron işçilere kadro yolunu açan düzenleme kapsamında kamuda toplam kaç taşeron işçinin kadroya geçmesi öngörülmektedir?

-Kadro için başvuran toplam taşeron sayısı kaçtır?

-Hangi Bakanlığa veya kuruma kaç başvuru yapılmıştır?

-Bunların kaçı değerlendirmeye alınarak kabul edilmiş, kaçı uygun bulunmayarak reddedilmiştir? Bakanlık ve kurum bazında sayılar nasıldır?

-Reddedilen taşeron çalışanlarımızın, ret sebepleri nelerdir?

-Kadro başvurusunda bulunan ve yapılan güvenlik soruşturmasından geçemeyen taşeron çalışanımız var mıdır? Varsa kaç kişidir?

-Güvenlik soruşturmasını geçemediği için hakkında hukuki süreç başlatılan taşeron işçi var mıdır?”​