CHP’li Emir, ilaçta karaborsayı Meclis gündemine taşıdı!

CHP’li Emir, ilaçta karaborsayı Meclis gündemine taşıdı!
20 Ocak 2017 12:11

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, döviz kurundaki yükselişin ilaç fiyatlarına gelecek aydan itibaren yansıyacağını; bu nedenle ilaç firmalarının depolara, depoların da eczanelere fiyat artışını beklemek için ilaç satışı yapmadığını, hastaların mağdur olduğunu kaydetti. CHP’li Emir, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

 

 

 

 

CHP’li Emir’in soru önergesi şöyle:

 

 

 

Döviz kurundaki yükselişin ilaç fiyatlarına zam olarak yansıyacak olması, hastaları her anlamda mağdur etmiştir. Fiyat Değerlendirme Komisyonu, yeni yılın ilk günlerinde, özellikle yurtdışından gelen ve ithal olan ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Avro kurunu 2,1166 liradan 2,3421 liraya yükseltmiştir. 20 Şubat’ta geçerli olacak şekilde ilaç kuruna zam gelmesinin ardından, ilaç firmalarının depolara, depoların da eczanelere ilaç vermekten kaçındığı dile getirilmektedir.

 
Bu bağlamda;

 
1- İlaç firmalarının depolara, depoların da eczanelere ilaç vermekten kaçındığı iddiası doru mudur? Doğruysa, bu şartlarda hastalarımızın gereksinim duyduğu ilaçlara ulaşması nasıl sağlanacaktır? Bu konuda ilaç firmaları ile görüşmeler yapılmakta mıdır?

 
2- Vatandaşlarımızın bu süreçte ulaşamadığı ilaçlar hangileridir? Bunların arasında antibiyotik, ağrı kesici, kanser ve kan ilaçları da var mıdır?

 
3- Şu anda ülkemizde piyasada bulunan ilaçların yüzde kaçı ithaldir? Eczanelerimizde farklı adlarla satılan toplam kaç ilaç bulunmaktadır? Bunların kaç tanesi ithaldir?

 
4- Yerli ilaç sanayimizin güçlendirilmesi adına yürüttüğünüz projeler var mıdır, varsa nelerdir? Kısa vadede ilaçların büyük bir kısmının ülkemizde üretilmesi sağlanabilecek midir?