CHP’li Emir: Hükümet olası bir depreme ne kadar hazırlıklı?

CHP’li Emir: Hükümet olası bir depreme ne kadar hazırlıklı?
7 Mart 2019 10:19

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, 1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla değerlendirmelerde bulundu.

 

 

Geride bıraktığımız 1 hafta içinde hiçbir hükümet yetkilisinin konuya değinmediğini belirten CHP’li Emir, “ Hükümet seçim telaşında. Türkiye’de yadsınamaz bir deprem gerçeği varken, bırakın bu gerçeğin yanında geçmeyi, AKP için varsa rant, yoksa rant” dedi.

 

20 Şubat’ta Çanakkale’de yaşanan depremin ardından peş peşe açıklamalar geldiğini, konusunda uzman pek çok kişinin yakın zamanda Türkiye’de kesine yakın oranla büyük bir deprem olacağı uyarısında bulunduğunu hatırlatan Emir, sorulması gerek asıl sorunun “Hükümet olası bir depreme ne kadar hazırlıklı?” olduğunu söyledi.

 

AKP İMAR BARIŞINDA SORUMLULUĞU VATANDAŞIN ÜSTÜNE YÜKLÜYOR

 

 

Erken seçim kararı alınmasının hemen ardından AKP tarafından yürürlüğe konan ve son başvuru tarihi sürekli ertelenen “İmar barışı” yasasının, vatandaşları devletle barıştırmak ve mağduriyetleri gidermek adına kabule edilebilir bir uygulama olduğunu ifade eden Emir, ancak en büyük sorumluluğun vatandaşların sağlığına ve yaşam hakkına karşı olduğunu belirtti.

Yasanın uygulama yönetmeliği açısından eleştirilmesi gerektiğini ifade eden Emir, “Yapının depreme dayanıklılığı konusu, mal sahibinin sorumluluğuna bırakılıyor. Hükümet hiçbir sorumluluk üstlenmediği gibi, meydana gelebilecek bir depremde yükü tümüyle vatandaşın üstüne atıyor.” dedi.

Son zamanlarda çöken yol ve bina haberlerinin sıklığına dikkat çeken CHP’li Emir, Devletin yapması gereken denetimi mülk sahiplerine devretmesinin anayasaya aykırı olduğunun da altını çizdi.

“Anayasamızın ‘Konut Hakkı’ başlıklı 57. maddesi ‘Devlet, şehirlerin özelliklerini ve çevre şartlarını gözeten bir planlama çerçevesinde, konut ihtiyacını karşılayacak tedbirleri alır’ şeklinde hükmediyor.” diyen Murat Emir, imar barışında olduğu gibi altı doldurulmadan ya da sorumluluktan kaçan bir zihniyetle hazırlanan siyasi çıkar ve rant sağlamaya yönelik yasaların vatandaşa hizmetten uzak olduğunu savundu.

 

 

AKP’NİN AFET YÖNETİMİ POLİTİKALARI SÖYLEMDEN ÖTEYE GEÇMEDİ

 

 

17 Ağustos depreminin ardından birçok yasal düzenleme yapılsa da, bunların kağıt üzerinde kaldığını, sahip olduğumuz temel hak ve hürriyetimizin başında gelen yaşama hakkının rant odaklı kentsel dönüşüm politikalarına teslim edildiğini vurgulayan Emir, AKP’nin afet yönetimi sürecini rafa kaldırdığını, bununla ilgili tüm açıklamaların söylemden öteye geçmediğini ifade etti.

 

 

Emir sözlerini şu şekilde sürdürdü:

 

 

“Bundan 3 yıl önce; Ankara’daki deprem toplanma alanlarının hangileri olduğunu, bunların kapasitelerini, riskli yapıların sayısını, son 10 yılda imara açılan toplanma alanlarını o zaman Çevre ve Şehircilik Bakanı olan Mehmet Özhaseki’ye sorduk ancak yanıt alamadık. Kendisi şu an Başkenti yönetmeye aday ise, o zaman o gün yanıtsız bıraktığı soruların cevabını bugün Ankaralılara vermek zorundadır. Deprem kuşağında yaşayan bir ülke iken kaçak göçek yapılar ayrı bir tartışma konusu iken, olası bir afette vatandaş nerede toplanacağını bilmiyor. Tek bir kişinin bile canı bilim ve hukuk hiçe sayılarak inşa edilen yapılara feda edilemez”