CHP’li Emir: Hukukun üstünlüğü ilkesinin ayaklar altına alınıp, gücün üstünlüğünün hüküm sürdüğü bir dönemdeyiz

CHP’li Emir: Hukukun üstünlüğü ilkesinin ayaklar altına alınıp, gücün üstünlüğünün hüküm sürdüğü bir dönemdeyiz
5 Haziran 2019 10:53

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, “Cumhurbaşkanı’na Hakaret” davalarını Meclis gündemine taşıdı; 2014 yılında gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçunu düzenleyen TCK’nın 299. Maddesi gereği toplam kaç soruşturma açıldığını sordu.

 

 

Konu ile ilgili Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle önerge veren Emir, özellikle son yıllarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret edildiği gerekçesiyle açılan dava ve başlatılan soruşturma haberlerinin hemen her gün basın yayın organlarında yer aldığını ifade etti.

 

“Yapılan açıklamalar, herhangi bir ortamda sarf edilen sözler, sosyal medyada veya yazılı basın organlarına yansıyan ifadeler veya paylaşılan görseller sebebiyle, pek çok kişiye dava açıldığını kamuoyu da yakından bilmektedir.” diyen Emir, Erdoğan’a yönelik her türlü eleştirinin soruşturmaya dönüşmesinin de ayrıca tepkilere neden olduğunu söyledi.

 

Konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede, Erdoğan’ın göreve başladığı 28 Ağustos 2014 tarihinden bu yana “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla birçok vatandaş hakkında kamu davası açıldığını ifade eden Emir, davalara konu olan bu ifadelerin birçoğunun Anayasa, Anayasa’nın 90. maddesi uyarınca Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve yasalarımız uyarınca, “İfade özgürlüğü” kapsamında olduğuna dikkat çekti.

 

Yargılamaların vatandaş üzerinde baskı aracına dönüştüğünü belirten Emir, “Bir tarafta ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla her yıl binlerce kişi yargılanırken, diğer yandan muhalif kesimlere yönelik tüm saldırılar cezasız kalmaktadır” dedi.

 

“Çubuk’ta genel başkanımıza saldıran şahıs hakkında açılan soruşturma 1,5 aydır tamamlanmadı” diyen CHP’li Emir, “ Bırakın saldırmayı, orada Cumhurbaşkanı’na dönük en ufak bir eleştiri yapılsaydı, o kişi anında gözaltına alınmış, hakkında iddianame hazırlanmış olurdu. Günümüzde adli makamların Erdoğan’ın hoşuna gitmeyebileceği düşüncesiyle bir söz veya görsel nedeniyle dahi soruşturma açmadığı gün neredeyse yok. Hukukun üstünlüğü ilkesinin ayaklar altına alınıp, gücün üstünlüğünün hüküm sürdüğü bir dönemdeyiz” değerlendirmesinde bulunan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, son 5 yılda ve yıllar itibariyle “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla açılan soruşturmaların kaçının davaya dönüştüğünü sordu.

 

“Erdoğan’a hakaret” iddiasıyla açılan dava sayısının, diğer cumhurbaşkanları için açılan davaların toplamından kat be kat fazla olduğuna dikkat çeken Emir, önergesinde ayrıca şu soruları yöneltti:

-5 yılda ve yıllar itibariyle “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla açılan davaların kaçı sonuçlanmıştır?

– Son 5 yılda ve yıllar itibariyle “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla açılan davaların kaçı beraat kararı ile sonuçlanmıştır?

– Son 5 yılda ve yıllar itibariyle “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla açılan davalar neticesinde kaç kişi, hakkında mahkumiyet kararı verilerek tutuklanmıştır?

– Son 5 yılda ve yıllar itibariyle “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla hakkında soruşturma açılan kişilerden kaçı 18 yaşından küçüktür?