CHP’li Emir, Gökçek’in, su anketleriyle belediye kaynaklarını akıttığı şirketi açıkladı!

CHP’li Emir, Gökçek’in, su anketleriyle belediye kaynaklarını akıttığı şirketi açıkladı!
5 Ekim 2017 15:14

CHP’li Emir, Gökçek’in, su anketleriyle belediye kaynaklarını akıttığı şirketi açıkladı!

 

 

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (ASKİ), Ankara’nın içme suyuyla ilgili bu yıl 6 ay arayla iki ayrı anket ihalesi yaptırdığını, iki ihaleyi de AKP’ye yakınlığıyla bilinen Objective Research Center (ORC) araştırma şirketinin aldığını kaydederken, “Ankara’nın 25 ilçesinde 20 bin hanede, haneyi temsil eden en fazla kişi ile yapılması öngörülen anketler, 4 gün gibi imkansız bir sürede tamamlanıyor. İşe başlanmasından 6 gün sonra da 170 bin lira şirketin hesabına yatırılıyor. Bu yılın Şubat ayında da aynı şirkete aynı içerikli bir anketten kaynaklı 188 bin 500 lira ödeniyor. Aynı şirkete 2016 yılı içinde de 630 bin lira ödeme yapılmış. Anlaşılan İ.Melih Gökçek, giderayak belediye kasasını da boşaltıyor” dedi. CHP’li Emir, ODTÜ ormanından geçecek iki yol için Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı İ.Melih Gökçek’in 4 bine yakın ağacın nakledildiği açıklamasının doğru olmadığını, kendisine yazılı olarak ulaşan bilgide sadece 297 ağacı nakledildiğini, 1976 ağacın katledildiğini belirterek, “Ankara’yı yıllardır yalanlarla ve hilelerle yönetmeye çalışan İ.Melih Gökçek anlaşılan yolun sonuna geldi. Açıklamamın başında da söylediğim gibi, hangi yöntemle olursa olsun İ.Melih Gökçek, Cumhuriyet’in başkenti Ankara’nın en önemli koltuğunda bir dakika daha fazla oturmamalı. Ama bununla da kalmamalı; Ankara’ya, Ankaralılara, Cumhuriyet değerlerine yaptığı kötülüklerin hesabını mutlaka bağımsız yargı mercilerinin önünde vermeli!” dedi.

 

 

CHP’li Emir, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, ASKİ’nin su anketi ihalelerinde yaşanan usulsüzler ile ODTÜ ormanlarında yaşanan ağaç katliamına ilişkin açıklamalarda bulundu. Emir’in açıklaması şöyle:

 

 

Gökçek’in gözdelerinden ORC firması!

 

 

“Kurtuluş Savaşımızın, ardından da çağdaş uygarlık hedefinde kurulan Türkiye Cumhuriyetimizin merkezi başkentimiz Ankara, İ.Melih Gökçek yönetimi döneminde tarikatlar, imar rantçıları ve ağaç düşmanı müteahhitlerin başkenti haline dönüştürülmüştür. Fethullah Gülen’e duyduğu hayranlıkla bilinen ve her belediye seçimlerinde en önemli müttefik olarak Fetullahçı Terör Örgütü’nü (FETÖ) görüp Ankara’nın neresini istedilerse veren İ.Melih Gökçek, elinin uzandığı her yerde Ankaralılara zarar vermiş biridir. İ.Melih Gökçek’in başkanlığı süresince Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ihalelerinin belirli şirketlere verildiği bilinen bir gerçektir. Sadece Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden aldığı ihalelerle holdingleşen şirketler bile vardır. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin diğer ifadeyle İ.Melih Gökçek’in gözdelerinden biri de Objective Research Center (ORC) isimli Hayrettin Çakır’ın sahibi olduğu şirkettir. Araştırma şirketi olan ve kamuoyunun her seçim sonrası, AKP’nin oylarını yüzde 5 ila 10 oranında daha yüksek gösterdiği anketlerle hatırladığı ORC araştırma şirketi, İ.Melih Gökçek’in, Ankara’ya yıllardır getiremediği temiz içme suyuyla ilgili Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nce (ASKİ) açılan ‘memnuniyet anketi’ ihalelerini alan şirket.

 

 

6 ay arayla aynı içerikte iki ihale yapıldığı ikisi de ORC’ye

 

 

ASKİ’nin 2015 yılının Kasım ayında, Ankara’nın 25 ilçesinde 50 bin kişiyi kapsayan “Ankara Şebeke Suyu Kalitesi ve Vatandaşların ASKİ Faaliyetlerinden Memnuniyetlerinin Araştırması” ihalesini 630.000,00 lira bedelle alan ORC araştırma şirketi, bu yılda 6 ay arayla ASKİ’den aynı içerikli iki ihale aldı. Bu ihalelerden ilki, “Ankara Genelindeki Tüm Mahallerin İçme Suyu, Atık Su, Yağmur Suyu Alt Yapı ve Üst Yapı İhtiyaçlarının Tespit Edilmesi ve ASKİ Faaliyetlerinin Anket Eşliğinde Değerlendirilmesi İşi” adıyla 13 Şubat 2017 tarihinde gerçekleştirildi ve Hayrettin Çakır’ın sahibi olduğu ORC, 188.500,00 lira bedelle kazandı. ORC şirketi, aradan 6 ay geçtikten sonra ASKİ’nin 3 Ağustos 2017 tarihli ‘sudan memnun musunuz’ araştırması ihalesinde de karşımıza çıkıyor.

 

 

4 günde farklı evlerden 20 bin kişiyle görüşülmüş!

 

 

3 Ağustos 2017 tarihinde, pazarlık usulü gerçekleştirilen ihaleye ORC dışında, iki şirket daha davet ediliyor. Davet edilen şirketlerden VONA Özel Eğitim Kurumları ‘teşekkür mektubu’ verilerek ihaleden çekiliyor, ZEMRU Park Çevre Tasarım İnş. Eğit. Rekl. Oto. Tem. Gıda Tic. Ltd. Şti. de ihalelerin olmazsa olmaz belgelerinden ‘geçici teminat’ belgesini dosyasına koymadığı için eleniyor ve ORC şirketi, ihalede tek başına kalıyor. “Ankara Şebeke Suyu Kalitesi, Suyun Tasarruflu Kullanımı ve Vatandaşların ASKİ Hizmetlerinden Memnuniyetinin Araştırılması İşi” adı altında yapılan, Ankara’nın 25 ilçesinde 20 bin hanede, haneyi temsil eden en fazla kişi ile yapılacak ihaleyi, KDV hariç 170.000,00 lira bedelle üstlenen ORC ile ASKİ arasında 18 Ağustos 2017 gününde; işin, ‘sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 5 gün içinde başlanacağı’ ve ‘işe başlama tarihinden itibaren 15 günde bitirileceği’ yönünde sözleşme imzalanıyor. 39 maddeden oluşan ve 19’ncu maddesinde “İş programı ve işe başlama tutanağının onaylanmasını müteakiben işe başlanacağı” kaydedilen sözleşmenin taraflarca imzalanmasının hemen ardından, yani aynı gün ORC şirketinin sahibi Hayrettin Çakır, ‘işe başlama’ yazısını ASKİ’ye gönderiyor. ORC şirketi, bir gün sonra 19 Ağustos 2017’de 20 bin kişiyle anket yapma işine başlarken, ASKİ’nin işin takibi için oluşturulması gereken kontrol komisyonu ise, işe başlanmasından 3 gün sonra, yani 22 Ağustos 2017 tarihinde oluşturuluyor.

 

 

ORC, Gökçek’i ‘2017 Yılının En Başarılı Belediye Başkanı’ seçilmiş!

 

 

ORC firması, sözleşmenin imzalandığı günün bir gün sonrası 19 Ağustos 2017’de başladığı işi 4 gün sonra, 23 Ağustos 2017 günü bir yazıyla ASKİ’ye bildiriyor ve ‘anket formları ile diğer belgeleri teslim edebileceğini’ bildiriyor. Bu sırada ASKİ’nin bu ihaleyle ilgili işlemleri onaylandığı Su Arıtma Dairesi Başkanlığı’nın yetkilisi Daire Başkan Vekili Nurullah Said Yelken, izin alıyor. Aynı günlerde dikkat çekici bir başka olayı ise ihaleye ilişkin oluşturulan kontrol komisyonunda yaşanıyor. Kontrol komisyonunun üç üyesinden Mustafa Kurt ile Hacı Özkan’ın imzasıyla “…sahada firmanın yaptığı işin kontrolleri yapılmıştır. İlgili ihale dokümanlarına uygun olarak işin yapıldığı görülmüştür” ifadelerinin yer aldığı bir tutanak tutuluyor. Komisyonun asil üyesi olmasına karşın tutanakta imzası bulunmayan Şenel Tunç ise bir gün sonra 24 Ağustos 2017 tarihinde iki günlük rapor alıyor ve yerine yedek üye Aytekin Çalışır kaydırılıyor. Buna karşın kontrol komisyonu bir gün sonra “…20.000 anket formunun orjinallerinin teslim alındığına” ilişkin tutanağı yine iki üyeyle, Mustafa Kurt ve Hacı Özkan’ın imzasıyla tutanak altına alıyor. Bu işlemlerden sonra kontrol komisyonun tüm üyelerinin imzasıyla “…işin uygun olarak tamamlandığı ve kabule hazır olduğu tespit edilmiştir” ifadeli Hizmet İşleri Kabul Teklif Belgesi aynı gün hazırlanıyor. Bunun üzerine ORC firması, bir gün sonra 25 Ağustos 2017 tarihinde ASKİ’ye başvurarak KDV dâhil 200.600,00 lira tutarındaki hak edişinin ödenmesini istiyor ve aynı gün ORC’ye ödemesi yapılıyor. Böylelikle bir hafta içinde ASKİ’den ORC firmasının kasasına KDV hariç 170.000,00 lira girmiş oluyor. Bu firma ile İ.Melih Gökçek’in arasının çok iyi olduğunu başka bir anketten de anlıyoruz. ORC firmasının ‘2017 Yılının En Başarılı Belediye Başkanları’ anketinde birinci sırada tahmin edebileceğiniz gibi İ.Melih Gökçek yer alıyor.

 

 

Gökçek, giderayak belediye kasasını boşaltıyor!

 

 

Ankara’nın kaynaklarını yıllarca belli odaklara ve şirketlere aktarmaktan çekinmeyen; son yıllarda AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaşadığı ifade edilen sorunlardan kaynaklı son dönemi olacağını anlayan ve bu nedenden oğlu Osman Gökçek’i önce bir ilçe belediye başkanlığı, bu olmayınca da Ankara Ticaret Odası başkanlığına getirmek için çalışan İ.Melih Gökçek, anlaşılan son çare giderayak belediye bütçesini boşaltmayı hedefliyor. Buradan Kamu İhale Kurumu ile yargı mercilerini, söz konusu ihalenin mercek altına alınarak, İ.Melih Gökçek’ten acilen şu soruların yanıtlarını alması gerekmektedir:

 

 

“-ASKİ, 6 ay aralıkla aynı konuda neden iki ayrı ihale yapma gereği duymuştur?

 

 

-Ankara’nın içme suyu ile ilgili anket çalışmasını kapsayan ve ORC firmasının kazandığı 13 Şubat 2017 tarihli ilk ihalenin yaklaşık maliyeti idare tarafından 191.000,00 lira, 3 Ağustos 2017 tarihli ikinci ihalenin ise 190.000,00 lira olarak belirlenmiştir. Görüleceği üzere bu bedeller Kamu İhale Kanunu’nda 21/7 olarak ifade edilen pazarlık usulünün 195.205,00 lira olan üst limite yakındır. Aynı içerikli bir işin iki ayrı ihale konusu edilmesi, parasal limitlerin de firmaların davet edilmesi esasına dayanan pazarlık usulü eşiğinde tutulması, söz konusu ihaleleri şaibeli kılmıyor mu?

 

 

-Ankara Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nce 2015 yılında ‘Ankara Şebeke Suyu Kalitesi ve Vatandaşların ASKİ Faaliyetlerinden Memnuniyetlerinin Araştırması’ adıyla gerçekleştirdiği ihalenin birim fiyatı 12,5 iken, 2017 yılının Ağustos ayında ‘Ankara Şebeke Suyu Kalitesi, Suyun Tasarruflu Kullanımı ve Vatandaşların ASKİ Hizmetlerinden Memnuniyetinin Araştırılması İşi’ adıyla yapılan ihalenin birim fiyatı 8.5 olarak gerçekleşmiştir. ORC şirketinin aldığı iki ihaledeki birim fiyat farkı neden kaynaklanmaktadır?

 

 

-2017 yılının Ağustos ayında ‘Ankara Şebeke Suyu Kalitesi, Suyun Tasarruflu Kullanımı ve Vatandaşların ASKİ Hizmetlerinden Memnuniyetinin Araştırılması İşi’ adıyla yapılan ihalenin onay sürecinde Su Arıtma Dairesi Başkanlığı’nın yetkilisi Daire Başkan Vekili Nurullah Said Yelken ile kontrol komisyonun asil üyesi Şenel Tunç’un izin almalarının nedeni, ihaledeki usulsüzlüğe ortak olmama kaygısı mıdır?

 

 

-ASKİ ile ORC arasında yapılan sözleşmede öngörülen “iş programı ve işe başlama tutanağının onayı” kim ya da kimler tarafından yapılmıştır?

-Ankara’nın 25 ilçesinde 20 bin hanede, haneyi temsil eden en fazla kişi ile yapılması öngörülen anket işi için idare tarafından kurulacak kontrol komisyonu niçin işe başlama tarihinden 3 gün sonra kurulmuştur?

 

 

-Ankara’nın 25 ilçesinde 20 bin hanede, haneyi temsil eden en fazla kişi ile yapılması şart olan anket ORC firması tarafından, imkansız denecek bir süre olan 4 günde tamamlanmıştır. ORC firması bu iş için sahada kaç anketör çalıştırmıştır? Bu anketörler Ankara’nın hangi mahallerinde, günde kaç kişi ile çalışmıştır? Bu raporlama ASKİ’ye iletilmiş midir?

-Sözleşmeyi 18 Ağustos 2017 tarihinde imzalayan ve aynı gün ‘işe başlamayan’, 5 gün sonra yani 23 Ağustos 2017’de 20 bin anketi bitirdiğini bildiren ve bir gün sonra 24 Ağustos 2017’de anketleri temsil edip, 25 Ağustos 2017 tarihinde KDV hariç 170.000,00 lira hak edişi ORC’ye ödeyen ASKİ’nin, daha önce yaptırdığı işler arasında iş bitiminin bir gün sonra hak edişi ödemesi yapmış mıdır? Bu durum ORC’ye özel bir durum mudur?”

 

 

ODTÜ ormanlarında 4 bin değil sadece 297 ağaç nakledilmiş, geri katledilmiş!

 

 

Murat Emir, İ.Melih Gökçek’in, ODTÜ ormanından geçecek olan iki ayrı yolla ilgili yaptığı ‘4 bine yakın ağacı naklettik’ açıklamasının da doğru olmadığını bildirdi. Emir şöyle dedi:

 

 

“İ.Melih Gökçek’in isminin geçtiği her konunun altından mutlaka ama mutlaka bir yalan ortaya çıkıyor. Daha önce Ankara’daki eski Havagazı Fabrikası konusunda yalanlarını ortaya döktüğüm bu kişinin, bir başka yalanını da bugün sizlerle paylaşmak istiyorum. Bildiğiniz üzere İ.Melih Gökçek, geçen ay ODTÜ’nün ormanlık arazisinden iki ayrı yolun geçirilmesi yönünde uzlaşıya varılması üzerine gece saatlerinde belediye araçlarını ormana sokarak tam anlamıyla ağaç katliamı yapmıştı. Ağaç katliamı yapmadıklarını, ODTÜ ormanındaki 4 bine yakın ağacın özel makinelerle nakledildiğini savunan İ.Melih Gökçek’e o günlerde bir çağrı yapmış ve “Naklettiğini söylediği 4 bin ağacı, beraberimde bir belediye görevlisi ile tek tek saymaya hazırım. İsterse kendisi gelsin sayalım şu ağaçları. Eğer bu çağrıma yanıt vermez ve bu koşulları sağlamazsa, bilin ki Gökçek 4 bin değil 4 ağaç bile nakletmemiş, hepsini katletmiştir” demiştim. Beklediğim gibi İ.Melih Gökçek’ten herhangi bir yanıt alamadım ama işin peşini bırakmadım. Konuyla ilgili Bilgi Edinme talebinde bulunarak, ODTÜ’den geçecek yollar için kaç ağacın kesildiğini sordum ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Mavi Masa’dan 2 Eylül 2017 tarihinde gönderilen yanıtta aynen şöyle denildi:

 

 

20.9.2017 tarih ve 1647426 sayılı başvurunuz değerlendirilmiş olup, BELEDİYEMİZ, ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ VE ODTÜ TEKNİK PERSONELLERİ TARAFINDAN SÖZ KONUSU ALANDA YAPILAN İNCELEME SONUCU TESPİT YAPILARAK TUTANAK ALTINA ALINAN 3697 ADET AĞACIN; 297 ADEDİ BELEDİYEMİZE AİT FİDANLIKLARA NAKLİ SAĞLANMIŞTIR. MUHTELİF TÜRLERDE OLAN 1976 ADET ÇALI OLMAK ÜZERE (KURU, FORMU BOZUK…) EKONOMİK DEĞERİ OLMAYAN 3400 ADET AĞAÇ İSE ALANDAN KALDIRILMIŞTIR. İLGİLİ KURUM İLE GEREKLİ YAZIŞMALAR MEVCUTTUR.

 

Görüleceği üzere İ.Melih Gökçek, söylediği gibi 4 bine yakın ağacı değil sadece 297 ağacı nakletmiş, geri kalan 1976 ağacı katletmiştir.

 

 

İ.Melih Gökçek yargılanmalı!

 

 

CHP’li Emir, İ.Melih Gökçek’in görevinden alınmasının yeterli olmadığını, yargı karşısına da çıkması gerektiğini ifade ederek, “2019 yılında yapılacak ‘başkanlık seçimi’, özellikle ‘Saray’ ve çevresinde şimdiden telaş yaratmış durumda. Bir yandan yandaşlara verilen gelir garantili yol, köprü, hastane ihaleler ve lüks yaşam tercihi nedeniyle har vurup harman savurdukları devlet bütçesini, vergilerle halkın sırtından tekrar doldurup 2019’a hazırlanan AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, diğer yandan parti içi temizliğe girişmiş durumda. AKP’de yıllardır büyükşehir belediye başkanlığı yapan ve görevleri boyunca başında bulundukları şehirleri adeta babalarının çiftliği gibi yönetip ‘parsel parsel satanlar’, bugün Erdoğan’ın hesaplarında yeri olmadıkları için teker teker AKP mezarlığına gömülmeye başlandı. İstanbul’a her türlü ihaneti yapan Kadir Topbaş bu sürecin ilk mevtası olurken, O’nu Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş izledi. Yakın zamanda 6 belediye başkanının daha istifa ettirilmesi bekleniyor. Bu belediye başkanları arasında en dikkat çeken isim ise Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İ.Melih Gökçek. Öncelikle şunu ifade etmekte yarar var: İ.Melih Gökçek, hangi yolla olursa olsun, 23 yıldır işgal ettiği o koltukta bir dakika daha oturmamalı ve belediye başkanlığı koltuğundan kalkmasının ardından mutlaka yargı karşısında hesap vermelidir” dedi.​