CHP’li Emir: Engelli yurttaşlarımıza asıl engeli AKP koyuyor!

CHP’li Emir: Engelli yurttaşlarımıza asıl engeli AKP koyuyor!
13 Haziran 2019 12:05

Engellilerin sorunları konuşula dursun, onlara ilişkin kapsamlı bir araştırma yapılmayalı tam 9 yıl olmuş. Tespit CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’e ait.

 

 

CHP’li Emir, engellilere asıl engeli AKP’nin koyduğunu söyledi; “AKP iktidarlarında engellilerle ilgili tek bir kapsamlı araştırma var, o da 2010 yılına ait” dedi.

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle önerge veren Emir, Anayasa ve kanunlarımızın, devleti onların sorunlarını çözmekle yükümlü kıldığını ancak ülkemizde engellilerin çok önemli bir kesiminin sistematik bir ayrımcılığa maruz kaldığını ve yarı ev hapsi şeklinde yaşamak zorunda bırakıldığını söyledi.

 

TÜİK tarafından 2002 yılında yapılan Türkiye Engelliler Araştırması ile 2010 yılında yapılan Engellilerin Sorun ve Beklentileri Araştırması dışında ülkemizdeki engelli bireyler ile ilgili resmi kurumlar eliyle gerçekleştirilmiş bir çalışma bulunmadığına dikkat çeken CHP’li Emir, “ Her ne kadar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Nisan 2019 tarihinde “Engelli ve Yaşlı Bireylere İlişkin İstatistiki Bilgiler” başlıklı bir rapor yayımlasa da bu rapor; engellilik oranları, engellilik türü, engelli bireylerin cinsiyet, yerleşim yeri, engel oranı, yaş grubu, eğitim durumu ve engel türüne göre dağılımı, sorun ve beklentiler gibi konularda TÜİK’in 2002 ve 2010 yılında yaptığı araştırmalara dayandırılmıştır.” dedi.

 

TBMM bünyesindeki, “Down Sendromu, otizm ve gelişim bozukluklarının yaygınlığının tespiti ile ilgili bireylerin ve ailelerin sorunlarının çözümü” için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nun Mayıs ayında gerçekleştirilen toplantısında da Sağlık Bakanlığı’nda “Veri eksikliği” bulunduğu, engelli bireylerin Türkiye haritasının olmadığı AKP’li üyelerce de dile getirildiği belirten Emir, “ Ülkemizde engelliler ile ilgili yıllardır bir çalışma yapılmadığı, engelli bireylerimizin sayısının dahi bilinmediği bir ortamda yapılan tüm çalışmalar, sorunları tespit etmenin ve çözüm yolları geliştirmenin çok uzağında kalmaktadır.” dedi.

 

 

Türkiye’de engelli vatandaşlarımızın sayısını ve nüfusa oranını, kaçının erkek, kaçının da 18 yaş altında olduğunu soran CHP’li Emir, ayrıca şu soruları yöneltti.

 

 

Engelli vatandaşlarımızın bölgelere göre dağılımı nedir? Engelli nüfusumuzun en çok olduğu kent hangisidir?
Engelli nüfusumuzun engellilik oranına göre dağılımı nedir?
Engelli nüfusumuzun engellilik türüne (fiziksel ve zihinsel) göre dağılımı nedir?
Engelli nüfusumuzun işgücüne katılım oranı nedir?
Son 10 yılda ve yıllar itibariyle kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen engelli vatandaşlarımızın sayısı kaçtır?
Sosyal güvencesi olan engelli vatandaşlarımızın sayısı kaçtır?
Engelli nüfusumuzun eğitim durumuna göre dağılımı nedir?
Engelli yardımı alan vatandaşlarımızın sayısı kaçtır?
Bakıma muhtaç engelli vatandaşlarımızın sayısı kaçtır?
Engelli aylığı alan vatandaşlarımızın sayısı kaçtır? Son 10 yılda ve yıllar itibariyle engelli vatandaşlarımıza ne kadar ödeme yapılmıştır?
Engelli yakını olup, evde bakım ücreti alan kişi sayısı kaçtır? Son 10 yılda ve yıllar itibariyle kaç kişiye ne kadar ödeme yapılmıştır?
Engelliler hakkında istatistiki çalışma yapılmamış olmasının gerekçesi nedir? Engellilerin sorunlarını tespit etmek ve çözmekle yükümlü devlet kurumları yukarıda sorduğumuz rakamları merak etmemekte midir? Engellilerle ilgili istatistiki bilgiler içeren, detaylı bir araştırmanın ne zaman yapılması planlanmaktadır?