CHP’li Emir, Başbakan Yardımcısı Türkeş hakkında suç duyurusunda bulundu!

CHP’li Emir, Başbakan Yardımcısı Türkeş hakkında suç duyurusunda bulundu!
20 Haziran 2017 10:33

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, gazeteciler Can Dündar ile Erdem Gül’ün yanı sıra gazeteci kökenli CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun hapis cezası almasına neden olan, AKP hükümetinin Suriye’de rejime karşı savaşan cihatçı gruplara silah göndermesine ilişkin olayla ilgili dönemin MHP Genel Başkan Yardımcısı, şimdinin Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

 

 

 

Tuğrul Türkeş’in, 21 Kasım 2015 tarihinde CNN Türk canlı yayınındaki, “TIR meselesine geldiğimizde de, Sayın Başbakan da Sayın Cumhurbaşkanı da meydan meydan gezip ‘onlar Türkmenlere gidiyordu’ diyor. Bu konuda taraf tutmak MHP’ye yakışmaz. Burada bizi izleyenlerin huzurunda yemin ediyorum, vallahi ve billahi o silahlar Türkmenlere git-mi-yor-du. Bilerek söylüyorum.” açıklamalarının anımsatıldığı suç duyurusunda, bu açıklamaların, Türk Ceza Kanunu’nun ‘Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama’ başlıklı 329’ncu maddesindeki “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklayan kimseye beş yıldan on yıla kadar hapis cezası verilir” kapsamına girdiği belirtildi.

 

 

CHP’li Murat Emir, suç duyurusuyla ilgili yaptığı değerlendirmede ise şöyle dedi:

 

 

​”Türkiye Cumhuriyeti’nin bir hükümetinin, komşu bir ülkedeki iç savaşta cihatçı gruplara silah göndermesi, tarihimiz açısından tartışmasız en önemli olaylardandır. Yüz binlerce insanın hayatını kaybettiği, milyonlarca insanın göç etmek zorunda kaldığı Suriye’deki iç savaşa, ne yazık ki AKP hükümeti eliyle Ülkemiz de hesapsız kitapsız sokulmuştur. Bunun ağır bedellerini, AKP hükümeti dışında hemen hemen hepimiz ödemekteyiz.

 

 

Sosyal barışımızdan ekonomimize, dış politikamızdan hukukumuza kadar tüm boyutlarıyla olumsuz etkilerini yaşadığımız bu olayın kamuoyuna duyurulmasını sağlayan gazeteciler de ‘casusluk’ suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. Can Dündar’a 5 yıl 10 ay, Erdem Gül’e 5 yıl hapis cezası verilirken, iki isim, aynı konuyla ilgili bir başka davadan hala yargılanıyor.

 

 

 

Son olarak milletvekilimiz Enis Berberoğlu, MİT TIR’ları yargılamasından, ‘Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk maksadıyla açıklamak’ suçlamasıyla hapis cezası aldı ve tutuklandı. AKP’nin güdümünde siyasallaşan yargı, hukuki delillerden yoksun suçlamalarla milletvekilimiz Enis Berberoğlu’nu mahkum ederken, MİT TIR’larına ilişkin kritik bir bilgiyi açıklayan dönemin MHP Genel Başkan Yardımcısı, şimdinin Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’e ise dokunmadı bile. MİT TIR’larıyla silah sevkiyatı yapıldığını ve bu silahların, o dönem dillendirilenin aksine Türkmenlere gitmediğini bir televizyon kanalında tüm Türkiye kamuoyuna açıklayan Tuğrul Türkeş’e dokunulmaması, AKP döneminde hakim kılınan hukukta çifte standardın en net örneği oldu. Önüne geleni ‘terörist’, ‘casus’ diye suçlayıp yargılayan AKP’nin, belki de öğrenmesi gereken tek şey, ‘demokrasilerde hukuk karşısında hiç kimse dokunulmaz değildir ancak herkes adil yargılanma hakkına sahiptir’. Çünkü; gerçek suçlular sadece bu yolla ortaya çıkarılabilir.”