CHP’li Emir: Ataması yapılmayan hekimlerin atanmama gerekçeleri kendilerine bildirilecek mi?

CHP’li Emir: Ataması yapılmayan hekimlerin atanmama gerekçeleri kendilerine bildirilecek mi?
30 Eylül 2018 10:27

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, Devlet Hizmet Yükümlülüğü ataması yapılmayan bin 500 hekimin mağduriyetini Meclis gündemine taşıdı.

 

 

 

BİRGÜN / ANKARA

 

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan Devlet Hizmeti Yükümlüğü kura çekiminde bin 500’e yakın hekimin hiçbir gerekçe gösterilmeden atamasının yapılmamasını Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Emir, “Devlet hizmeti yükümlülüğü ataması yapılmayan hekimlerin atanmama gerekçeleri nelerdir?” diye sordu.

 

HUKUKİ DAYANAK YOK

 

Emir, Sağlık Bakanlığı’nın Emniyet Genel Müdürlüğü’nden ilgili hekimler için güvenlik soruşturması belgeleri talep ettiği ve atamaları bu bilgilere göre gerçekleştirdiğini belirtti. Emir, Bakanlığın mahkeme kararlarının yer aldığı adli sicil belgesini yeterli bulmadığını ve hiçbir hukuki dayanağı bulunmayan emniyet bilgi notlarını esas aldığını bildirdi.

 

OHAL uygulamasının kalıcı hale getirildiğine vurgu yapan Emir, şunları söyledi:

 

“Her ne kadar OHAL döneminde esas alınan güvenlik ve arşiv kaydı uygulaması 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa konulmuş olsa da, yine de belirleyici değildir. Çünkü kanuna eklenen ‘Güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak’ ibaresi somut bir yaptırımı içermemektedir. Hukuksuz bir uygulama ataması yapılması gereken hekimleri mağdur etti.”

 

ATAMAMA GEREKÇESİ NEDİR?

 

Emir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, hekimlerin güvenlik soruşturmalarında hangi kriterlerin esas alındığını sordu. Devlet hizmeti yükümlülüğü başvurusunda bulunan hekimlerden “adli sicil kaydı” istenip istenmediğini de soran Emir, “657 Sayılı Yasanın 48/8. Maddesi açıkça bir yaptırım hükmü içermemesine rağmen, Bakanlığınızca güvenlik soruşturması bilgileri, mahkeme kararlarının üzerinde mi tutulmaktadır? Ataması yapılmayan hekimlerin atanmama gerekçeleri kendilerine bildirilecek midir?” sorularının da yanıtlanmasını talep etti.