CHP’li Emir: Amerika ile krizde sessiz sedasız süt ürünleri ithalatı

CHP’li Emir: Amerika ile krizde sessiz sedasız süt ürünleri ithalatı
13 Eylül 2018 13:17

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir ABD’den yapılan süt ürünleri ithalatını, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Sanayi Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanıtlaması istemiyle, TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi.

 

 

Murat Emir önergesinde; ülkemizin mercimekten samana her alanda ithalatçı konumuna sürüklenmesini eleştirerek; sertifika sorunları nedeniyle 2016 yılından bu yana durdurulan ABD’den süt ürünleri ithalatına başlanmasına tepki gösterdi.

 

Emir: Amerika’nın demir çelik ürünlerimize yüksek vergiler koyduğu bir süreçte, sessiz sedasız ABD’den süt ürünleri ithalatına başlanmasını, iktidarın yaşadığını kafa karışıklığı olarak nitelendirerek, vatandaşa anti Amerikancı bir görüntü verilirken, yeni ithalat kanallarının açılıyor olmasının, iktidarın samimi ve tutarlı bir politikaya sahip olmadığının net bir göstergesi olduğunu ifade etti. CHP’li Murat Emir ayrıca ABD ile yaşanan bu derin siyasi ve ticari krize rağmen süt ürünleri ithalatına başlanmasının ülkemize sağlayacağı faydanın da izaha muhtaç olduğunu belirtti.

 

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir aşağıdaki soruları önergesine taşıdı:

 

  1. Türkiye ABD’den ara verdiği süt ürünleri ithalatına yeniden başlamış mıdır? Başlamışsa ne zaman başlamış ve hangi ürünler, hangi miktarda ithal edilmektedir?
  1. Son zamanlarda iki ülke arasında yaşanan ticari kriz de göz önüne alındığında, ABD’den ithal edilen süt ürünlerine ilave gümrük vergisi konulacak mıdır?
  2. ABD ile yaşadığımız ekonomik ve siyasi sıkıntıların üst düzeye çıktığı bir dönemde, ABD’den süt ürünleri ithalatına başlamak, ülke çıkarlarımıza uygun mudur?
  3. Tarım ve hayvancılığa son derece elverişli olan ülkemizde, ithalata gerek duymadan yeterli üretim yapılmasına dönük bakanlığınızın ne tür bir çalışması vardır?