CHP’li Emir: 3 yılda 8 milyon kişi psikiyatriye başvurdu!

CHP’li Emir: 3 yılda 8 milyon kişi psikiyatriye başvurdu!
19 Şubat 2020 11:36

Türkiye’de giderek yaygınlaşan antidepresan kullanımı ürkütücü boyutlarda. Sağlık Bakanlığı Sağlık İstatistikleri Yıllığı verilerine göre, antidepresan ilacı kullanımını 2018’de 308 milyon kutuya ulaştı. Bakanlık verilerine göre ayrıca, son kliniklerine başvuruda bulundu.

 

 

 

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Türkiye’de antidepresan kullanım oranlarını sordu. Ekonomik krizler sonucu ortaya çıkan işsizlik ve yoksullukla ruh sağlığı ilişkisini araştıran bilimsel çalışmaların; ekonomik kriz, yoksulluk ve işsizliğin dünyanın her yerinde insanların ruh sağlığını olumsuz yönde etkilediğine işaret ettiğini ifade eden Emir, Ülkemizde de ekonomik koşulların ağırlaşması ile geçim kaygısı yaşayan vatandaşların, her geçen gün antidepresan ilaçlara yöneldiğini belirtti.

İçinde olunan bunalım ile başa çıkamama durumu ve bunun getirdiği çaresizlik neticesinde pek çok vatandaşımızın intihar ettiğine dikkat çeken Emir, Sağlık Bakanlığı’nın 2018’de 308 milyon kutu antidepresn kullanımına yönelik açıklamasının da son derece vahim bir tabloya işaret ettiğini söyledi.

CHP’li Emir, ülkemizde peynir ekmek gibi anidepresan tüketilmesinin sosyolojik açıdan muhakkak ele alınması gereken bir durum olduğunu, yoksulluk, işsizlik, geçim sıkıntısı gibi sorunlardan kaçmak için vatandaşın antidepresan ilaçlara yöneldiğini ve sorunlarını bunlarla gidermeye çalıştığını belirtti.

Sağlık Bakanlığı’ndan verilen yanıtta ayrıca “Tüm hastanelerdeki psikiyatri kliniklerine 3 yıllık dönemde toplam 7.953.651 kişilik başvuru olmuştur. Bu başvuruların % 69’u kadın, %31 ’i erkektir.” denildi.