CHP’li Emir: 2010’da FETÖ’nün yargıda yaptığını AKP 2017’de yapıyor!

CHP’li Emir: 2010’da FETÖ’nün yargıda yaptığını AKP 2017’de yapıyor!
12 Ekim 2017 10:56

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, 2017 yılında sınavla avukatlıktan adli hakim ve savcılık ile idari hakimliğe geçenler içinde mülakata çağrılan en düşük puanlı adayın 54 puana sahip olduğunu dikkat çekerek, “Yazılı sınavda başarı şartı olan ’70 puan alma’yı kaldırılarak AKP’li avukatların da mülakata çağrılmasının yolu açılmış oldu. Edindiğiniz bilgiye göre mülakata çağrılan kişiler arasında en düşük puanlı olanı 54,20631. Aralarında AKP’li il ve ilçe yöneticileri ile AKP’ye yakınlığıyla bilinen ve çocuk tecavüzleriyle gündeme gelen Ensar Vakfı’nın Ankara Şube Başkanı Ercan Poyraz’ın da mülakata çağrıldığını göz önüne aldığımızda atananların yazılı ve mülakat puanları ile atama puanlarının zaman geçirilmeksizin kamuoyuna açıklanmasını bekliyoruz. Açıklanmazsa, bilinmelidir ki bu sınav, yıllarca Fethullah Gülen Cemaati ile iş tutan AKP’nin, FETÖ’yü kılavuz alarak 2010 yılında yapılanı 2017 yılında yapması; yani yargının tamamen AKP’lileştirilmesidir” dedi.

 

 

 

CHP’li Emir, “AKP’nin kılavuzu FETÖ!” başlığıyla yaptığı yazılı açıklamayla, avukatlıktan hâkim ve savcılığa geçiş için 2016 yılının Aralık ayında yapılan yazılı sınava giren, ardından da bu sınav esas alınarak 2017 yılında yapılan mülakata çağrılanlar ile ataması yapılanları gündeme getirdi. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün, yazılı sınav sonrası mülakata 4.500 kişinin çağrıldığı, çağrılan son adayın 54,20631 puana sahip olduğunu bir soru önergesi üzerine açıkladığını kaydeden Murat Emir, açıklamasında şöyle dedi:

 

 

Kılavuzları FETÖ!

 

 

“AKP kendi siyasi anlayışında olan avukatları hâkim ya da savcı yapmak için öncelikle mülakata girebilmede temel şart olan ‘yazılı sınavda 70 puan alma’yı kaldırmıştı. Liyakat ve akademik ölçütün bir gerekliliği olan baraj puanını kaldıran AKP, böylelikle hâkim ve savcı yapmak istediklerinin önündeki temel engeli de aşmış oldu. İkinci aşamada, mülakata çağrılacakların sayısı artırıldı ve AKP’lilerin de mülakata girmesi sağlandı. 650 sayılı kanun hükmünde kararnameyle (KHK) mülakata çağrılacak aday sayısı iki katına çıkartıldı. 1.500 kişinin atanacağı duyurulan adli hâkim ve savcılık mülakatı için 4.500 kişinin çağrılması sağlandı.

 

 

Aralarında AKP’li il ve ilçe yöneticileri ile AKP’ye yakınlığıyla bilinen ve çocuk tecavüzleriyle gündeme gelen Ensar Vakfı’nın Ankara Şube Başkanı Ercan Poyraz’ın da katıldığı ve çağrıldığı; birçoğunun da atandığı sınav ve mülakata ilişkin 4.500 adayın her birinin yazılı ve mülakat puanları ile atama puanının zaman geçirilmeksizin kamuoyuna açıklanmasını bekliyoruz. Açıklanmazsa, bilinmelidir ki bu sınav, yıllarca Fethullah Gülen Cemaati ile iş tutan AKP’nin, FETÖ’yü kılavuz alarak 2010 yılında yapılanı 2017 yılında yapması; yani yargının tamamen AKP’lileştirilmesidir.”

 

 

‘Çay toplama partileri’ ile başkanlara, sınavlarla hakim ve savcılara dizayn

 

 

Murat Emir, AKP’nin yargıyı kendi siyasi anlayışı çerçevesinde düzenlemesinin ciddi tehlikeler yaratacağını vurgulayarak açıklamasına şöyle devam etti:

 

 

“AKP’nin 15 yıllık iktidarında Ülkemizin karşıya karşıya kaldığı öncelikli ve sürekli sorunların başında yargı bağımsızlığı gelmektedir. Yargı kurumlarını ‘adaletin dağıtıldığı’ yerler olmaktan çıkartıp, siyasileştirip iktidarını korumaya çalışan AKP iktidarı, bu yolda izlediği politikalar nedeniyle Cumhuriyetimizin tarihindeki en ağır bedeli ödemesine de yol açmıştır. İktidarının ilk yıllarından itibaren Fethullah Gülen Cemaati’ne yargıyı teslim eden ve Türkiye’nin yurtsever asker ve aydınlarına yönelik operasyonlar yapılmasını sağlayan AKP iktidarı, hatırlanacağı üzere 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliğiyle Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu’nu (HSYK) Gülen cemaatinin örgütü FETÖ’nün güdümüne sokmuş ve yargımızın tarafsızlığı ve bağımsızlığı tamamen yok edilmiştir.

 

 

Yargının tarafsızlığının ve bağımsızlığının yok edilmesi ile bir siyasi anlayışın ya da tarikatın güdümüne sokulmasının zaman içinde yol açacağı ağır bedelleri başta 15 Temmuz Darbe Girişimi olmak üzere birçok olayda net yaşamamıza karşın AKP zihniyeti bile bile yanlışta diretmeye devam etmektedir. Bir yandan ‘Çay toplama partileri’yle yargının üst kademelerini kontrol altında tutan Cumhurbaşkanı yetkilerini de kullanan AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, diğer yandan yargının alt kademelerini kendi siyasi anlayışına göre dizayn etmektedir. Avukatlıktan adli hâkim ve savcılığa, avukatlıktan idari hâkimliğe geçiş için 24 Aralık 2016 tarihinde yapılan sınav sonrası düzenlenen mülakatta izlenen süreçle yargı, nasıl bir dönem FETÖ’cülerin güdümüne sokulmuşsa bugün de ‘AKP’cilerin güdümüne sokulmuştur.”