CHP’li Emecan: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği çalışmalarına ilişkin neden bu kadar sessiz?

CHP’li Emecan: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği çalışmalarına ilişkin neden bu kadar sessiz?
5 Eylül 2020 10:38

CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan ülkemizde covid-19 ile mücadele kapsamında yürütülen çalışmalara dair Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi.

 

 

Covid-19 ile mücadele kapsamında 22.03.2020 tarihinde, Sayın Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yapılan açıklamaya göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen 2 bin 446 ortak sağlık ve güvenlik birimi vasıtasıyla sahadaki 44 bin 986 iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi, iş yerlerinde işverenleri ve çalışanları, koronavirüsten korunma ve hijyen tedbirleri hakkında bilgilendirmek üzere seferber edilmişti.

 

 

Sağlık Bakanı’nın açıklamasına göre günlük vaka ve ölüm sayılarındaki sürekli artış ile birlikte birinci dalganın ikinci pik durumu yaşanmaktadır. “Doktorlarımızdan hayatını kaybedenlerin sayısı hızla artarken, Gerek tarafımıza ulaşan bilgiler gerekse basına yansıyan haberlerden, iş yeri hekimlerinden de hayatını kaybedenler olduğunu biliyoruz” diyen Emecan, seferber edildiği söylenen uzman ve hekimlerin yaptıkları çalışmalara ilişkin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından bu çerçevede şu soruların cevaplanması ihtiyacının doğduğunu belirtmiştir.

 

 

Sahada bakanlığınızca yetkilendirdiğinizi ifade ettiğiniz ortak sağlık ve güvenlik birimleri vasıtasıyla görevlendirilen iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimlerinden, kaçı Covid-19 virüsüne yakalanmıştır?
Görevlendirilen uzman ve hekimlerden Covid-19 virüsüne yakalananlardan hayatını kaybedenler var mıdır? Varsa sayıları kaçtır?
Bakanlık olarak Sahada bakanlığınızca yetkilendirdiğinizi ifade ettiğiniz ortak sağlık ve güvenlik birimleri vasıtasıyla görevlendirilen iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimlerinden işyerlerinde yapılan çalışmaların sonuçları ile ilgili geri bildirim alınıyor mu? Alınıyorsa geri bildirimler doğrultusunda tedbirlerle ilgili revize çalışmalar yapılıyor mu?
Bakanlığınız tarafından Covid-19 tedbirleri ile ilgili olumsuz yöndeki geri bildirimler doğrultusunda denetim yapılıyor mu? Bugüne kadar kaç iş yerinde bu bağlamda denetim yapıldı?
Vaka görülen iş yerlerinde işverenlere bakanlığınızca nasıl bir yönlendirme yapılıyor?
Sahada çalışan uzman ve hekimlerinizin bildirimleri sonucu kaç iş yeri ve kaç kişi için bakanlığınızca T.C Sağlık Bakanlığı’na test ve filyasyon çalışması için yönlendirme yapılmıştır?