CHP’li Durmaz: Sınır bölgesinde büyük risk altında olan Mehmetçik koronaya karşı korunuyor mu?

CHP’li Durmaz: Sınır bölgesinde büyük risk altında olan Mehmetçik koronaya karşı korunuyor mu?
23 Mart 2020 11:41

CHP Takat Milletvekili TBMM İdare Amiri Kadim Durmaz Sınır bölgelerinde ve askeri birliklerde vatani görevini yapan Mehmetçik için alınan corona virüs önlemlerini yazılı bir önergeyle, Sağlık Bakanlığına ve Milli Savunma Bakanlığına sordu.

 

 

 

Önergesinde corona virüsle mücadelenin önemine vurgu yapan Durmaz, “tüm dünyayı etkileyen bu salgın toplumun her kesimini korumak ve halk sağlığını temin etmek için uluslararası bir mücadele getirmektedir. Her yurttaşın yaşam güvenliği devletimiz tarafından sağlanması, gerekli tedbirlerin eşitlik ilkesi doğrultusunda ivedilikle alınması gerekiyor.

 

 

Mehmetçiği Coronaya karşı korumak için alınan önlemler var mı?

 

 

Bu virüsle mücadelede her yurttaş eşti şartlarda korunma, hijyen ve yeterli beslenme ve barınma hakkına sahip olmalıdır. Virüsle mücadele kapsamında şu ana kadar çok sayıda olumlu adım atılmasına rağmen İdlip’te yaşadığımız acı kayıpların ardından değişen mülteci politikaları ve Avrupa’ya karşı izlenen “açık sınır politikası” ülkemizi virüse daha açık hale getirmektedir. Gündemden düşmesine rağmen sınırlara yığılmış göçmen ve mülteciler arasında olası virüs salgını insani felaketlere neden olabilir. Öte yandan sınırda ve birliklerinde görev yapan Mehmetçiğimizin durumu ve Mehmetçik için alınan önlemler konusunda netlik yoktur.

 

 

Mehmetçik virüse karşı korumasız!

 

Bugünkü enfeksiyon ortamı ve Mehmetçiğin görev yaptığı arazi koşulları, beslenme, barınma ve hijyen koşullarına dikkat edilerek acil önlemler alınması gerektiği açıktır. Salgının ciddiyeti oranında mevcut mevzuatına göre hesap edilen temizlik maddeleri istihkak miktarları yeniden gözden geçirilmeli, arttırılmalı ve çeşitlendirilmelidir.

Şu anda, dengeli beslenme konusunda Türk Silahlı Kuvvetlerinin mevcut mevzuatına göre hesap edilen istihkak miktarları ve besin çeşitliliği de acilen gözden geçirilmelidir.

Yine en uzak birliklere kadar gıdaların bozulmadan ve zamanında ulaştırılması için ulaşım/nakliye zincirinin bozulmaması da aynı öneme haiz bir durumdur. Gıda güvenliği ve gıdaya ulaşım şimdi her zamankinden daha riskli hale geldiğinden önleyici tedbirlerin acilen değerlendirilmesi Mehmetçiğimizin sıhhati ve selameti açısından zaruridir” dedi.

15 Temmuz hain darbe kalkışması sonunda kapattığınız TSK Askeri Sağlık sistemine yeniden dönmeyi düşünüyor musunuz?

Durmaz önergesinde kurtuluş savaşında bile kapanmayan harp okullarının kapanma kararını gözden geçirilmesi konusunu dile getirerek, bu durumun savaş halindeki ordumuzu moral ve motivasyon olarak olumsuz etkileyecektir. Askeri okulların eğitim ve öğretime ara verme kararını gözden geçirecek misiniz? 15 Temmuz hain darbe kalkışması sonunda kapattığınız TSK Askeri Sağlık sistemine yeniden dönmeyi düşünüyor musunuz? ” dedi

 

 

Durmaz’ın önergesinde yer alan sorular şöyle;

 

 

 

1- Covid-19 salgınının ardından kışlalarımızda ve özellikle çatışma bölgelerinde görev yapan askeri personele yönelik yeniden bir yapılandırma söz konusu mudur? Salgına karşı ne gibi önleyici tedbirler alınmıştır?

2- Salgının yayılmasına en uygun zeminin kalabalık ortamlar olduğu dikkate alındığında kışlalarımız ve operasyon bölgeleri Mehmetçiğimiz açısından önemli bir risk teşkil etmektedir. Buna göre yüz bine yakın Mehmetçiğimiz için virüsle ilgili ne gibi önlemler alınmıştır?

3- Sağlık Bakanlığı’nın yurt içindeki askerî birlik ve kurumlara yönelik kurduğu herhangi bir teşkilat ve önleyici anlamda aldığı herhangi bir tedbir var mıdır? Olası vakalara karşı ne gibi önlemler ve acil durum senaryoları hazırlanmıştır?

4- Askerî harekât bölgelerinde yaklaşık 100 bine yakın Mehmetçik’in bulunduğu tahmin edilmekteyken, buradaki uzman personel, corona virüsten korunmak adına gerekli eğitimleri almışlar mıdır? Bölgede salgına karşı yeterli lojistik tedbirler alınmış mıdır?

5- Operasyonlardaki Mehmetçiğe vücut direncini arttırma adına özel beslenme dengeli ve besin çeşitliliği iaşesi verilmekte midir?

6- Bilindiği üzere salgınla birlikte ulaşımda da ciddi aksamalar meydana gelmektedir. En uzak birliklere kadar gıdaların bozulmadan ve zamanında ulaştırılabilmesi için ulaşım, nakliye konusunda özel önlemler alınmış mıdır?

7- Bugünkü bulaşma ortamı ve Mehmetçik’in görev yaptığı arazi koşulları dikkate alınarak mevcut mevzuata göre hesap edilen temizlik maddeleri istihkak miktarları yeterli midir? Bu yönde ek tedbirler alınmış mıdır? Alındıysa bu önlemler nelerdir?

8- Birliklerde yeterli miktarda maske, kıyafet gibi koruyucu ekipman var mıdır? Sıvı sabun, kolonya, alkol vb. hijyenik maddeler bulundurulmakta mıdır?

9- Suriye’de rejimin tahrip ettiği alt yapı su, kanalizasyon sıkıntısını ortada iken birlikler için hızlı sağlıklı prefabrik barınma alanları yapılmış mıdır?

10- Virüsün kendini göstermesi halinde askerlerimizin teşhis, tanı ve tedavisi için gerekli test kitleri bölgelere gönderilmiş midir? Olası bir bulaşma durumunda birliklerde ya da yakın bölgelerde acil durum merkezleri oluşturulmuş mudur?

11- Birlikler için hastalık halinde kullanılmak üzere solunum cihazı bulundurulmakta mıdır? Varsa bunların bulundukları bölgeler hangileridir? Birliklerde kullanılmak üzere ayrılmış solunum cihazı var mıdır? Varsa bunların sayısı kaçtır?

12- 15 Temmuz hain darbe kalkışması sonunda kapattığınız TSK Askeri Sağlık sistemine yeniden dönmeyi düşünüyor musunuz?

13- Ülke güvenliği için her koşulda alınan tedbirlerin kesintisiz olarak devamı zorunlu bir gerçekliktir. Kurtuluş savaşında bile harp okulları eğitim ve öğretime devam etmişken bu durum savaş halindeki ordumuzu moral ve motivasyon açısından etkileyeceği gerçeği ortada iken; askeri okulların eğitim ve öğretime kapatma kararını gözden geçirecek misiniz?