CHP’li Durmaz: Finansal piyasaların denetimi önemli!

CHP’li Durmaz: Finansal piyasaların denetimi önemli!
5 Mart 2021 12:50

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz TBMM Genel Kurulunda görüşülerek kanunlaşan finansal kiralama kanunu hakkında CHP grubu adına konuştu.

 
Konuşmasında finansal alanda yaşanan mağduriyetlere vurgu yapan Durmaz: “Genellikle sonu ‘evim’ ile biten bu şirketler, masum bir yardımlaşma örneği mi yoksa ilerleyen dönemlerde mağduriyetlerle anılacak olan bir zincirin halkası mı?” dedi.

 

 

FİNANSAL PİYASALARIN DENETİMİ ÖNEMLİ

 
Finansal piyasaların denetim altına alınmasının önemine vurgu yapan CHP’li Durmaz, bu yönüyle bu kanuna destek verdiklerini dile getirerek yapılacak her düzenlemede öncelikle kamu yarınının gözetilmesi gerektiğine işaret etti.
Durmaz konuşmasının devamında; “Bu sektörde denetim olmadığı için mağdur olmuş binlerce insan var! Saadet zinciri mağdurları var, tosuncuk mağdurları, Yimpaş, Kombassan, İhlas -Finans Mağdurları, İmar Bankası, Banker Kastelli, Jet Fadıl, Esenyurt, Deniz Feneri mağdurları var. Bu mağdurlar için ne yapılacak belli değil! Mağdurların durumu için de ek bir düzenleme gereklidir.” dedi.

 
FAİZLER ÇOK YÜKSEK

 
Piyasada 400 bin civarında mağduriyet yaşamış dar gelirli insanın olduğunu ifade eden Durmaz, vatandaşlarımızın hakkını savunacak bir sistemin gerekli olduğuna işaret ederek yüksek faiz politikalarının vatandaşı bu tür kuruluşlara yönelttiğini savundu.

 
Açıklamasının devamında “Genellikle sonu ‘evim’ ile biten bu şirketler, masum bir yardımlaşma örneği mi yoksa ilerleyen dönemlerde mağduriyetlerle anılacak olan bir zincirin halkası mı?” diyen Durmaz: “Vatandaşın sicilini bozdunuz, sicil affı da çıkartmıyorsunuz vatandaşı bu kurumlara yönlendiriyorsunuz! Ama vatandaşı koruyan kollayan hiçbir yasal düzenleme yok!” dedi.

 
BDDK’NİN YETKİLERİ GENİŞLETİLDİ

 
Düzenlemenin BDDK’nın yetkilerini de genişlettiğini belirten Durmaz: “Maalesef ülkemizde kurumların çöktüğü bir dönem yaşıyoruz. Bağımsız olarak bildiğimiz kurullar ortaya irade koyamaz durumda. Sayın Cumhurbaşkanının etki etmediği bir kurum kalmadı. BDDK ne yazık ki tıpkı merkez bankası gibi siyasi bir kurula dönüştü. İşte tam da bu nedenlerle, bu düzenlemede BDDK’ya verilen yetkilerin kamu yararına kullanılmayacağı yönünde endişelerimiz var.” dedi.