CHP’li Durmaz: Atatürk Anadolu halkına umut olmuştur

CHP’li Durmaz: Atatürk Anadolu halkına umut olmuştur
25 Haziran 2020 12:21

Cumhuriyet Halk Partisi Tokat Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi İdare Amiri Kadim DURMAZ, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Tokat’a gelişinin 101. yıl dönümü” nedeniyle yazılı bir kutlama mesajı yayınladı.

 

 

Durmaz’ın mesajı;

 

 

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk Anadolu’nun her köşesinde bağımsızlık meşalesini taşıyarak, tüm Anadolu halkına umut olmuştur.

Mustafa Kemal Paşa, tam bağımsızlıktan yoksun bir milletin, tarihin sayfalarında kaybolmaya, yok olmaya mahkûm olduğunu bildiği için, bu halka, yurduna saldıranlar her kim olursa olsun onların karşısında dik durmanın gerekliğini anlatmış, vatanın her karış toprağında bu bağımsızlık meşalesini dolaştırmıştır.

 

 

Atatürk, 13 Haziran 1919 da Amasya’ya geldiğinde, diğer illere genelgeler göndererek halkı kendi safına çağırıyor, onun eylem ve sözleri İstanbul Hükümetini endişelendiriyordu. Bir yönden Mustafa Kemal Paşanın Ordu Müfettişliğinden azledildiğini telgraflarla illere yayan İstanbul Hükümeti, öte yandan Mustafa Kemal’i tutuklamak üzere, Ali Galip adında birisini gizlice Sivas’a gönderiyordu. Bunun öğrenen Atatürk, 26 Haziran 1919 günü gizlice Tokat’a geldi. Bu olayı Atatürk’ten dinleyelim.

Atatürk “ Ayın 25 inci günü, Sivas’ta aleyhimde bazı uygunsuz olaylar çıkmaya başladığını öğrendim. 25/26 Haziran gecesi, yaverim Cevat Abbas Bey’i çağırdım ve yarın sabah karanlıkta Amasya’dan güneye hareket edeceğiz, dedim. Bu hareketimin gizli tutularak hazırlanılması için emir verdim. Bir taraftan da 5 inci Tümen Komutanı ve Kurmay heyetimle aramızda gizli olarak şu tedbiri kararlaştırdık: 5 inci Tümen Komutanı, Tümeninin seçme subay ve erlerinden meydana gelen ve mümkün olduğu kadar kuvvetli bir atlı piyade müfrezesini derhal o geceden başlayarak süratle kuracaktı. Ben 26 Haziran sabah, otomobille Tokat’a hareket edecektim” demiştir.

 

 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 26 Haziran tarihinde Tokat’ın girişinde vatansever, yürekli, duruşu dimdik bir halk tarafından karşılandı ve Belediye toplantı salonunda hemşerilerimize şu sözlerle seslendi; “Hiçbir müdafaa vasıtasına malik olmasak bile dişimiz, tırnağımızla, zayıf ve dermansız kolumuzla mücadele ederek şeref ve haysiyetimizi, namusumuzu müdafaa etmeyi zaruri görüyorum. Tarih, bize vatan uğrunda canını, malını, esirgemeyen milletlerin asla ölmediklerini, hala yaşadıklarını göstermektedir. Ben hayatımı hiçbir zaman milletimizden üstün görmedim ve görmeyeceğim. Her an memleket için şerefimle ölmeye hazırım” dedi.

Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nın hazırlıklarını yürütürken toplam 3 kez Tokat’a gelmiş ve Tokat halkı tarafından büyük destek ve ilgi görmüştür. Tokat halkı 7 den 70’e topyekûn bu mücadele de yer almış, günümüze kadar gelen ağıtlara ilham kaynağı olan, 15 yaşındaki evlatlarını da vatan uğruna cepheye yollamıştır. On beşliler milli mücadelenin esasını, Milli mücadelenin ruhunu anlamak için en önemli kaynaktır. Tokat’ımızın 15-16 yaşındaki evlatları ülkesinin geleceği, birliği ve bölünmez bütünlüğü uğruna canını vermiştir.

 

 

Samsun’a çıkmak üzere İstanbul’dan ayrıldığı andan itibaren Mustafa Kemal Paşa’nın yanında yer almış 18 Subaydan biri de, İstiklal Savaşını başlatan heyette karargâh subayı olan hemşerimiz Yüzbaşı Mustafa Vasfi Süsoy’dur. Mustafa Kemal Atatürk, Sivas ve Erzurum Kongrelerine giderken Yüzbaşı Mustafa Vasfi Süsoy’un Tokat’ta kalmasını istemiş ve milli kurtuluş ordusu kurma konusunda da görevlendirmiştir.

Ayrıca Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet döneminde Cumhurbaşkanı sıfatıyla Tokat’a yaptığı geziler sırasında Yüzbaşı Mustafa Vasfi Süsoy’un evinde kalmıştır.

Ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk “-Yurtta Barış Dünyada Barış” sloganıyla, gerek ülkemizde gerek dünyada barışın öncülüğünü yapmış, “Mecbur kalmadıkça savaş bir cinayettir” demiş ve bütün dünyaya mesaj göndermiştir.

Atatürk her zaman barıştan yana olmuştur. Bu duygu ve düşüncelerle Atamızın Tokat’a gelişinin 101.yıl dönümünü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Paşa olmak üzere, hemşerimiz Mustafa Vasfi Süsoy’u ve tüm aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, hayatta olan gazilerimize sağlık diliyorum.

 

“Milletin Bağımsızlığını Yine Milletin Azim ve Kararlılığı Kurtaracaktır”