CHP’li Demirçalı ulaşım zammını yargıya taşıdı

CHP’li Demirçalı ulaşım zammını yargıya taşıdı
15 Eylül 2014 15:54

Evsel Katı Atık Vergisini İptal ettiren CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, ulaşım zammını yargıya taşıdı.

 

CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 30-70 arasında değişen ulaşım zammının iptali için Adana Bölge İdare Mahkemesi’nin dava açtı.

 

Demirçalı, Adana’da kent içi toplu taşıma ücretlerine yapılan zammın kabul edilemez olduğunu ifade ederek, “Bu zam insafsızca yapılmıştır. Yargının bu zamma dur diyeceğine inanıyorum” dedi.

 

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi Ali Demirçalı, Adana Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından uygulamaya konulan zamların iptali için yargıya başvurdu. Demirçalı, ulaşım zammının kabul edilemez olduğunu, yargının bu zamma dur diyeceğine inandığını söyledi.

 

Adana’da daha önce uygulamaya konulan “Evsel Katı Atık Vergisi” uygulamasını yargıya taşıdığını ve mahkemenin bu uygulamayı iptal ettiğini belirten CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, Avukatı Kemal Derin, CHP Adana İl Başkanı Orhan Sümer, Seyhan İlçe Başkanı Reşi,t Karakuş, Yüreğir İlçe Başkanı Turgut Üstün, Sarıçam İlçe Başkanı Musa Gökdemir ve İl Kadın Kolları Başkanı Avukat Rukiye Cinkılıç ile Adana Bölge İdare Mahkemesi’ne giderek, Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından alınan zam kararının iptali için dava dilekçesi verdi.

 

Ali Demirçalı, Adana Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde toplu yolcu taşıma işi yapan Büyükşehir Belediye Otobüsleri, Özel Halk Otobüsleri, Adana Dolmuş Minibüslerin, Hafif Raylı Sistem ve Akıllı Elektronik Bilet Fiyatlarını ait ücret tarifesinin yeniden belirlendiğine dikkat çekti. CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı, Adana Adliye Binası’nda yaptığı açıklamada şöyle dedi:

 

“Adana Büyükşehir Belediyesi’nin UKOME tarafından aldığı kararla kent işi ulaşım ücretleri yüzde 30-70 oranında artmıştır. Bu oran bazı güzergahlarda yüzde 200’lere ulaşmaktadır. Bu zam başta öğrenciler olmak üzere, emeklileri, asgari ücretle çalışanları ekonomik açıdan çok zor durumda bırakmıştır. AKP iktidarının emekliye, asgari ücretliye, işçi ve memurlara yaptığı zam oranı ortadadır. Bu zam insafsızca yapılmıştır. Adana işsizlikte, yoksullukta Türkiye’de ilk sıralarda yer almaktadır. Bu zamlar vatandaşlarımızı doğrudan etkilemektedir. Vatandaş toplu taşıma araçlarına binemez, işinden evine, evinden işine yaya gidip gelmek durumunda bırakılmıştır. Adana Büyükşehir Belediyesi bu zamlarla kent içi ulaşım sorununu çözeceğini mi sanmaktadır?

 

Adana Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) tarafından uygulamaya konulan zamlar Anayasa ve diğer yasal mevzuata aykırı olduğu gibi, Türkiye’nin taraf bulunduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine de aykırıdır. Ayrıca İdari İşlem açıkça hukuka aykırıdır.

 

Belediyeler yasayla ulaşım ve toplu taşıma ile ilgili kendisine verilen görev, sorumluluk, hak ve imtiyazların kamu yararına, yani başka bir anlatımla belde sakinlerinin yararına yerine getirmek zorundadırlar. Bu nedenle de özellikle toplu taşıma hizmetlerinin etkin verimli kar amacı gütmeden en düşük bedelle yerine getirmek ve belde sakinlerinin bu hizmetin en kısa şekilde erişimini sağlayacak şekilde örgütlenmesini yapmak zorundadır.

 

Toplu taşıma belediyeler açısından bir ödev niteliği taşıdığı gibi toplu taşıma belde sakinleri açısından da ucuz nitelikli ve erişilebilir olması gereken bir temel haktır.

 

Belediyeler toplu taşıma ile ilgili ödevlerini yerine getirirken toplu taşımanın belde sakinleri açısından vazgeçilmez bir temel hak olduğunu da öncelikle ve önemle gözetmeleri gereken bir durumdur.

 

Toplu taşımanın hem belediyeler hem de bundan yararlanan belde sakinleri açısından önemi ve niteliği gözetildiğinde dava konusu işlemle toplu taşımanın bu niteliklerinin göz ardı edildiği ve kamu yarının gözetilmediği açıktır.

 

Belediyelerin toplu taşıma yapmalarındaki temel amaç kar amacı gütmeden en uygun fiyata hatta en uygun fiyattan da öte en ucuz fiyata yurttaşların ulaşım ihtiyaçlarını sağlamaktır.

 

Belediyenin bu amaçtan uzaklaştığı gibi kar amacı güden bir müessese gibi hareket ettiği ve kamu yararı görevinden uzaklaştığı açıktır. Kamu yararı yerine özel halk otobüsleriyle minibüsçülerin yaranına hareket edilmiştir.

 

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Hüseyin Sözlü’yü insafsızca alınan zammın geri alınması çağrısını buradan tekrarlıyorum. Bu zammı geri çekin. Öğrenciyi, emekliyi, işçiyi,memuru bu inzafsız zamdan kurtarın.

 

Ben yargının alınan zam kararını iptal edeceğine, hukukun işleyeceğine yürekten inanıyorum.”