CHP’li Demirçalı: Çiftçi Torba Yasadan yararlandı mı?

CHP’li Demirçalı: Çiftçi Torba Yasadan yararlandı mı?
16 Aralık 2014 14:06

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi Ali Demirçalı, tarımsal sulama amaçlı elektrik kullanan çiftçilerin sorunlarını meclis gündemine taşıdı.

 

Ali Demirçalı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun ilgili maddelerinde tüketicilerin desteklenmesine olanak sağlandığına dikkat çekti, “Kanunun ilgili
maddelerinde tüketicilerin desteklenmesi amacıyla sübvansiyon yapılması gerektiğinde, bu sübvansiyon fiyatlara müdahale edilmeksizin, miktarı ile esas ve usulleri Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenmek üzere söz konusu tüketicilere geri ödeme şeklinde yapılır”
ifadelerinin yer aldığını belirtti.

 

Tarımsal sulama amaçlı elektrik kullanan abonelerin çıkarılan torba yasadan hangi oranda yararlandığının açıklanmasını isteyen CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı’nın Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten yazılı yanıtlamasını istediği sorular şöyle:

 

“1-Adana ilimizde “tarımsal sulama amaçlı elektrik kullanan abonelerin” sayısı kaçtır? Elektrik dağıtım kurumlarına olan borçları faizleriyle beraber ne kadardır?

2-Adana ilimizde “tarımsal sulama amaçlı elektrik kullanan abonelerin” borç ve faizlerinde indirim yapılması veya borçlarda yeniden yapılandırılma bağlamında kaç çiftçi torba yasadan fayda sağlamıştır?

3-Adana ilimizde6552 sayılı kanundan yararlanamayan çiftçi sayısı kaçtır?

4-Adana ilimizde kaç çiftçiye yönelik icra takibi başlatılmıştır?

5-Bakanlığınızca, yaşanan kuraklık nedeniyle üreticilerimizin karşılaştığı zorlukların hafifletilmesi için tarımsal sulama amaçlı elektrik
kullanımında KDV oranının düşürülmesi veya üreticilerimizin desteklenmesi amacıyla sübvansiyon yapılması planlanmakta mıdır?