CHP’li Çıray’dan kredi kartı borçlarına da taksit teklifi

CHP’li Çıray’dan kredi kartı borçlarına da taksit teklifi
17 Aralık 2014 13:03

CHP Milletvekili Çıray TBMM’ye, kerdi kartı borcundan dolayı icralık olan kişilerin borçlarının taksitlendirilmesini öngören bir yasa teklifi verdi. Taksitlendirme başladığında icra işlemlerinin de durmasını öngören teklif ile taksitlendirmede Merkez Bankası faiz oranları esan alınması öneriliyor.

 

 

CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, milyonlarca kredi ve kredi kartı mağduruna derin bir nefes aldırmayı öngören yasa teklifini TBMM’ye sundu.

 

 

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin, “Negatif Nitelikli Bireysel Kredi ve Kredi Kartı İstatistikleri” raporuna göre, 2009-2014 döneminde, 1.8 milyon kişisi bireysel kredi borcundan ve 1.9 milyon kişisi de bireysel kredi kartı borcundan olmak üzere toplam 3.7 milyon kişi yasal takibe girdi.

 

 

Yasa geçtiği taktirde kart borcundan dolayı icralık olanların, borçlarını taksitlendirme şansına sahip olacaklarını vurgulayan Çıray, “Borçlu yurttaşlarımız hükümet tarafından, ‘Biz gidersek kriz çıkar borçlarınızı ödeyemezsiniz’ denilerek korkutuluyor. Vereceğimiz bu teklifi AKP iktidarı çoğunluğuna dayanarak engellese dahi 2015’de CHP iktidarında çıkaracağız. Vatandaşları icra kapılarından kurtaracağız” dedi.

 

 

Aytun Çıray, amaçlarının kredi kartı mağdurlarının belli bir ödeme planı kapsamında icra takibinden kurtulmasını sağlamak olduğunu belirterek, “Bankacılık Kanunu ile Banka Kartları ve Kredi Kartları kanunlarına eklenecek geçici maddeler ile kendisine ödeme için ihtar çekilmiş veya haklarında icra takibi başlatılmış kredi ya da kredi kartı borcu bulunanlar geçici maddenin yayımı tarihinden itibaren altmış gün içinde ilgili bankaya yazılı olarak müracaat ederek yeniden hesaplanacak borçlarını belli bir plan dahilinde ödeyecek” diye konuştu.

 

 

“MERKEZ BANKASI FAİZ ORANI ESAS ALINARAK”

 

 

Çıray, hazırladığı kanun teklifinin gerekçesinde, zor şartlarda yaşamlarını sürdüren ve kredi kartı borçlarını ödeyemeyen vatandaşların borçlarını ödemek için her yola başvurduğunu ifade ederek, “Kredi kartı borcunu diğer kredi kartından çektikleri nakit ile veya halk arasındaki tabirle takla attırarak kuyumculara ödedikleri komisyonlarla borçlarını ödemeye çalışmışlardır” dedi ve ekledi:

 

 

“Fakat artık ödeme gücü kalmayan vatandaşların borçları icra takibine düşmüştür. Kanun teklifimiz, 1/1/2015 tarihi itibariyle, kredi müşterisine ödenmesi için ihtar çekilen veya hakkında icra takibi başlatılan kredi ana para ve faiz borcu Merkez Bankası faiz oranı esas alınarak 6 ay ila 36 ay arasında taksitlendirme yapılarak borcun yeniden yapılandırılmasını amaçlanmaktadır.”

 

 

MASRAFLARDAN KURTULACAKLAR

 

 

Çıray’ın teklifine göre, ödeme plânını imzalamaları şartıyla, kredi mağdurları icra takibine konu olmuş ise takip, dava masraf ve harçlarını ve nispi kanuni vekalet ücretini ödememe hakkına sahip olacaklar. Ödeme planına esas borç tutarının müracaat tarihinden itibaren otuz gün içinde defaten ya da taksitler hâlinde ödenmesi durumunda herhangi bir ilave borç da çıkmayacak.

 

 

Ödeme planına esas borcun vadeli olarak ödenmesinin talep edilmesi hâlinde aylık eşit taksitler şeklinde ödenecek borç tutarı; 6 aylık vade için 1.03, 12 ay için 1.07, 24 ay için 1.15, 36 ay için 1.22, ile çarpılarak hesaplanacak tutarın ay sayısına bölünmesi suretiyle hesaplanacak.

 

 

KREDİ BORCUNA İCRAYA SON

 

 

Kredi borçlusunun alacaklı bankaya müracaat etmesi ve yapılan ödeme planı doğrultusunda taksit tutarlarını ödemesi şartıyla, hâlihazırda yapılmış işlemler baki kalmak kaydıyla icra işlemleri duracak. İcra ve İflas Kanununda belirtilen süreler işlemeyecek. Altı aylık vade de dâhil olmak üzere kabul edilen taksit planına göre, bir yıl içinde 3 taksitin vadesinde ödenmemesi hâlinde bu madde ile sağlanan haklar, ilgili banka tarafından ortadan kaldırılabilecek.

 

 

BİR FIRSAT DA KREDİ KARTI MAĞDURLARINA

 

 

Çıray’ın hazırladığı teklife göre, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununa eklenecek geçici madde ile kendisine ödeme için ihtar çekilmiş veya haklarında icra takibi olan kredi kartı borcu bulunan kart hamilleri, Kanunun yayımı tarihinden itibaren altmış gün içinde ilgili kredi kartını çıkaran müracaat ederek düzenlenecek ödeme plânını imzalamaları şartıyla, icra takibine konu olmuş ise takip, dava masraf ve harçlarını ve nispi kanuni vekalet ücretini ödememe hakkına sahip olacak. Taksit tutarlarının ödenmesi şartıyla icra işlemleri duracak.

 

 

MERKEZ BANKASI’NIN ORANI DİKKATE ALINACAK

 

 

Teklife göre, 1 Ocak 2015 tarihi itibarıyla, kart hamiline ödenmesi için ihtar çekilen veya hakkında icra takibi başlatılan kredi kartı ana para ve faiz borcu, 1/1/2015 tarihine kadar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca üç aya kadar vadeli ağırlıklı ortalama mevduat faiz oranı esas alınarak ilan edilecek aylık endeks katsayısı ile çarpılmak suretiyle ödeme planına esas borç tutarı hesaplanacak.