CHP’li Çıray: Üç milyonluk yeni Suriyeli göç dalgasına hazır mısınız?

CHP’li Çıray: Üç milyonluk yeni Suriyeli göç dalgasına hazır mısınız?
26 Kasım 2014 10:41

CHP İzmir Milletvekili-PM üyesi Dr. Aytun Çıray, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir soru önergesi verdi.

 

 

CHP İzmir Milletvekili-PM üyesi Dr. Aytun Çıray yaptığı yazılı basın açıklamasında; “AKP hükümetlerinin yanlış dış politikaları Türkiye’nin neredeyse tamamını bir açık hava sığınmacı yerleşkesi haline getirmiştir. Bu sığınmacıların en büyük bölümünü resmi ve gayrı resmi sayıları bir buçuk iki milyon arasında değişen Suriyeliler oluşturmaktadır. Yakın zamanlarda yapılan bilimsel çalışmalarda Türkiye’de Suriyeli sığınmacının yaşamadığı sadece birkaç ilimiz kaldığına dikkat çekilmektedir. Ancak bazı illerimizde sığınmacı sayısının tam bir patlama yaptığı görülmektedir. Bu patlamanın yaşandığı İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep ve Şanlıurfa gibi merkezlerde yüzbinlerce Suriyeli en temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek köleliği andıran koşullarda çalışmaya mecbur kalmakta, dilencilikten fuhşa kadar çeşitli suçlara adeta itilmektedirler,” dedi ve ekledi: “Esad güçleri Halep ile Türkiye arasındaki 4 kilometrelik koridoru da ele geçirdi. Bunun üzerine Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu, Halep’ten 3 milyonluk insani göç beklendiğini belirtti, bu yeni dalganın Türk insanının ekonomik ve sosyal hayatına maliyeti ne olacaktır?”

 

 

“AKP’nin yanlış dış siyasetinin milletimize toplam maliyeti nedir?”

 

 

İşte Çıray’ın İçişleri Bakanı’na verdiği soru önergesi.

 

 

Suriye’de yaşanan iç karışıklık ve Sayın Davutoğlu’nun stratejik yanlışları nedeniyle Türkiye-Suriye sınırından gelerek ülkemizin tümüne (illere göre dağılımıyla birlikte) yerleşen sığınmacı sayısı kaçtır?

Esad güçleri Halep ile Türkiye arasındaki 4 kilometrelik koridoru da ele geçirdi. Bunun üzerine Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu, Halep’ten 3 milyonluk insani göç alabileceğini belirtti. Türkiye yeni bir göç dalgasını karşılamaya hazır mı?

Resmi rakamlara göre yaklaşık 7 milyonu bulan işsizimize daha önce gelen sığınmacıların daimi işlerde düşük ücretlerle çalıştırılmaları yüzünden sorun yarattığını biliyoruz; yeni gelecek 3 milyon sığınmacının kendi yurttaşlarımızın ekonomik ve sosyal hayatları açısından daha büyük sorunlar yaratmaması için ne gibi tedbirler aldınız?

AKP’nin yanlış dış siyaseti yüzünden sığınmacıların ülkemizde barınmalarının milletimize toplam maliyeti nedir?

Üç milyonluk bir insani göç ile karşı karşıya kalınması halinde Batılı müttefiklerimizden mali destek alabilecek miyiz?