CHP’li Çıray: Düşük Başbakan’ın zorba atamalarını kabul etmiyoruz

CHP’li Çıray: Düşük Başbakan’ın zorba atamalarını kabul etmiyoruz
20 Ağustos 2014 10:34

CHP Genel Başkan Yardımcısı Dr. Aytun Çıray, Yüksek Seçim Kurulu’nun 15 Ağustos’ta geçici seçim sonuçlarını açıklamasıyla birlikte Erdoğan’ın Başbakanlık ve milletvekili görevinin sona erdiğini belirterek, “Kendisi artık düşük Başbakan’dır, hiçbir atama kararnamesi imzalayamaz” dedi.

 
Yazılı bir açıklama yapan CHP’li Çıray, şu görüşleri savundu:

 

 

ERDOĞAN DÜŞÜK BAŞBAKAN

 

 

“15 Ağustos’ta Yüksek Seçim Kurulu, geçici seçim sonuçlarını resmen açıklamıştır. Bu çerçevede, Erdoğan’ın hem başbakanlık hem de milletvekilliği görevi fiilen ve resmen sona ermiştir. Hukuka ve göre, artık kendisi, hem müstafi hem de düşük başbakandır. Bu durumda Erdoğan cumhurbaşkanlığı yeminini edinceye kadar cumhurbaşkanı da değildir. 28 Ağustos 2014 tarihi itibariyle görev süresi dolacak olan mevcut Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yerine Köşk’e çıkacaktır. Yani Erdoğan’ın şu anda başbakan veya cumhurbaşkanı olarak iş ve işlem yapma yetkisi yoktur.

 

 

HUKUK TANIMAZ ZORBA TAVIR

 

 

Ne var ki, Erdoğan, hukuk tanımaz zorba tavrını bu süreçte bir kez daha ortaya koymuştur. Artık başbakan olmamasına rağmen bu görevden kaynaklanan yetkilerini hukuk dışı bir şekilde kullanmaya devam etmektedir. Başbakanlık yetkileri olmamasına rağmen 16 Ağustos 2014 tarihinde iki atama kararnamesine imza atmış ve 17 Ağustos’ta bunları Resmi Gazete’de yayımlatmıştır. Fakat ne ilginçtir ki, Yüksek Seçim Kurulu’nun geçici seçim sonuçlarıyla ilgili kararını hâlâ Resmi Gazete’de yayımlatmamıştır. Erdoğan ve Gül, bu tutumlarıyla Anayasa ihlâli suçu işlemişlerdir.”

 

 

GÜL GEREKÇESİNİ KAMUOYUNA AÇIKLASIN

 

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, eleştiri oklarını mevcut Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e de yöneltti. Abdullah Gül’ün de kendisine Başbakanlık tarafından yollanan iki adet üçlü kararnameyi imzalamasının hukuka ve Anayasa’ya aykırı olduğunu vurgulayan Çıray, şöyle devam etti:

 
“Gül, belki 7 yıl boyunca adeta ‘partili bir cumhurbaşkanı’ gibi AKP hükümetinin yolladığı çoğu hukuka uygun olmayan yasa ve kararnameleri imzaladınız. Ama el insaf… Hukuka ve Anayasa’ya göre, Başbakanlık ve milletvekilliği görevi düşen bir zatın yolladığı kararnamelere nasıl onay verirsiniz? Söz konusu tasarruflarınızın bir geçerliliği olmadığını düşünmüyor musunuz? Cumhurbaşkanı’nın en temel görevlerinden biri de hukukun üstünlüğünü ve Anayasa’yı korumak ve kollamak değil midir? Bu son tasarrufunuzla anlıyoruz ki; sizin için değildir.”

 

 

YÜCE DİVAN’DA YARGILANACAKSIN

 

 

Aytun Çıray, Recep Tayyip Erdoğan’ın hem hakkındaki yolsuzluk iddialarından hem de “siyasi çıkar amaçlı” hukuku çiğneyen uygulamaları yüzünden Yüce Divan’da yargılanacağını söyledi.

 
Abdullah Gül’ü de bu atama kararnamelerine niçin imza attığına dair açıklama yapmaya çağıran Çıray, Köşk’ten şu soruya cevap istedi: