CHP’li Çıray: CHP mi, yoksa Anayasa darbesi yapan Erdoğan mı vatan haini?

CHP’li Çıray: CHP mi, yoksa Anayasa darbesi yapan Erdoğan mı vatan haini?
12 Ekim 2014 14:07

CHP İzmir Milletvekili ve PM üyesi Aytun Çıray, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Teamülleri ben yaratacağım” diyerek ve AKP kongresine katılarak cumhurun değil AKP’nin cumhurbaşkanı olacağını ortaya koyduğu söyledi.

 

“Nitekim CHP daha göreve gelmeden Anayasa ihlâli yapan Erdoğan’ın bu tutumuna dikkat çekmek için yemin törenine katılmamıştı,” diyen Çıray şöyle devam etti:

 

“Erdoğan, şimdi de CHP Genel Başkanı Kemal Kılçdaroğlu’nun ‘Siyasi parti lideri gibi konuşuyor’ eleştirilerine cevap verdi ve ‘Ben bir cumhurbaşkanı olarak cumhurun başı olarak hükümeti ile iktidarımız ile hiçbir zaman aykırı olmayacağım, önünde engel olmayacağım. Bunu her zaman söyledim. Ben hükümetimin karşısında durup senin yanında mı yer alacaktım?’ diyerek Anayasa’yı tanımadığını açıkça ortaya koymuştur.” Cumhurbaşkanı’nın mevcut hükümetten “Hükümetim” diye söz etmesine dikkat çeken Çıray, soru önergesinde Erdoğan’ın “Hükümetim” sözünü Anayasa tanımazlığın ve fiili olarak kurulmuş keyfi bir tek parti devletinin açık delili olarak gösterdi.
CHP PM üyesi Dr. Aytun Çıray Başbakan’ın cevaplaması istemi ile şu soruları sordu:

 

1. Erdoğan’ın bu söylem, tutum ve davranışlarından sonra artık T.C. Devleti’ninin Anayasa’sının varlığından söz edilemez. Bu fiili durum Anayasa ve hukuk devletininin yerine Erdoğan’ın iradesinin geçtiğini açıkça göstermektedir. Anayasa Erdoğan tarafından tağyir, tebdil ve ilga edilmiştir. Daha açık ifade etmek gerekirse Anayasamız Erdoğan tarafından fiili bir darbe ile ortadan kaldırılmıştır. Anayasa’nın ortadan kaldırılması ve keyfi bir tek parti devleti inşası vatana ihanet suçu kapsamına girer mi girmez mi?

2. Erdoğan tarafından yaratılan bu keyfi ve fiiili duruma sessiz kalmanız darbe suçuna iştirak olarak değerlendirilebili mi?

3. Erdoğan başında bulunduğunuz hükümete “Hükümetim” dediğine göre, siz başbakanlık elemanı mı oluyorsunuz?