CHP’li Çıray: Bankaya el koymak için BDDK’ya baskı yapmayın

CHP’li Çıray: Bankaya el koymak için BDDK’ya baskı yapmayın
18 Eylül 2014 09:33

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Katar dönüşünde Bank Asya’ya el konulması gerektiğini ima eden sözleri üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Başbakan Ahmet Davutoğlu’na yazdığı ‘uyarı mektubu’nun yankıları sürüyor.

 

 

(Dr. Aytun Çıray Basın Bürosu 18 Eylül Perşembe) CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Dr. Aytun Çıray da yazılı bir açıklama yaparak Davutoğlu’na sert çıktı. Çıray, “Eğer Başbakan olmak istiyorsan Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan ‘zat’’ın intikam hırsına alet olup bankalara el koymaya kalkışmak yerine, sorumlu bir muhalefet lideri olarak davranan Sayın Kılıçdaroğlu’na kulak ver” uyarısında bulundu. Çıray, açıklamasına şöyle devam etti:

 

 

İKTİDARDA OLURSUN AMA MUKTEDİR OLAMAZSIN

 

 

“Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan kişi, sırf intikam almak için bir kesime yakın olduğu belirtilen bir bankaya el koymaktan söz edebiliyor. Şunu, Cumhurbaşkanı’na ve size hatırlatalım; kendisinin işgal ettiği makam, siyasi açıdan sorumsuz bir makamdır. Cumhurbaşkanı, canı istediğinde banka kapattırmak gibi bir lükse ve yetkiye sahip değildir. Sayın Başbakan; eğer gerçekten başbakanlık yapmak istiyorsanız, şahsi ihtirası ve intikam duygusuyla hareket ederek finansal krize kapı aralayıp, ülkemizi mali bir uçurumun eşiğine taşıyabilecek kararları size dayatan bu kişiye ‘hayır’ dersiniz. Eğer bunu yapmazsanız, milletimizi ekonomik bir felâkete sürüklersiniz.”

 

 

DAVUTOĞLU AÇIKLAMA YAPARAK PİYASAYI RAHATLATMALI

 

 

Başbakan Davutoğlu’nu siyasi sorumluluğa davet eden CHP’li Aytun Çıray, “Devleti yönetenler şahsi kin ve garez duygularıyla hareket ederlerse adil olmaktan uzaklaşırlar” görüşünü savundu. Davutoğlu’nu, hükümeti Cumhurbaşkanı’ndan bağımsız yönetmeye çağıran Çıray şöyle devam etti:

 

 

 

“Sayın Davutoğlu, cumhurbaşkanlığı elemanı gibi davranmayın. Cumhurbaşkanı’nın sizi, dolayısıyla hükümeti de idare etmesine izin vermeyiniz. Bu milleti kendi siyasi ikbali ve istikbali için ekonomik krize bile götürmeyi göze alabilen bir Cumhurbaşkanı’nı kendi görev sahası içinde tutunuz. Milletin ve Türkiye’nin geleceğiyle oynamayınız. Siz resmen başbakansınız. Bir Başbakan, Anayasa’ya ve yasalara aykırı bir şekilde bir bankaya el konulması imasında bulunan Cumhurbaşkanı’nın bu sözlerini derhal düzeltmeli ve piyasalardaki tedirginliği gidermelidir. Aksi halde muhtemel bir finans krizinin müsebbibi olursunuz.”

 

 

BDDK ÜYELERİNE BASKI YAPILIYOR

 

 

Çıray, Başbakan Davutoğlu’na seslendiği açıklamasında, hükümeti Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu (BDDK) üyelerine baskı yapmaması yönünde de uyaran Çıray, şu görüşleri ifade etti:

 

 

“BDDK üyelerinin siyasi hesap ve öngörülerle bankaya el konulmasına karar vermeleri yasal olarak mümkün değildir. Ancak medyaya sızan haberlerden öğreniyoruz ki, üyelere bu konuda yoğun baskı var. BDDK üyelerinin büyük bölümü sırf hükümet istedi diye böyle bir karara imza attıklarında kişisel olarak sorumluluk sahibi olacaklarını ve ileride bu sebeple yargılanabileceklerini biliyorlar. O yüzden baskıya direniyorlar. BDDK üyelerini şu an değiştirmek söz konusu olamayınca Erdoğan da Davutoğlu’nu sıkıştırıyor. Bu ülkede bankalara siyasi kararlarla el konulduğunda neler olduğunu gördük.”

 

 

KILIÇDAROĞLU’NA LAF YETİŞTİRME GEREĞİNİ YAP!

 

 

Çıray, Davutoğlu’nun Kılıçdaroğlu’nun mektubuna medya üzerinden verdiği yanıtı da sert bir üslupla eleştirdi ve şu sözleri ifade etti:

 

 

“Ana muhalefet partisinin lideri size bir mektup yazıyor, siz ise bu mektuba ‘çok çirkin’ diye garip bir cevap veriyorsunuz. Anayasa’yı, yasaları ihlal eden bir Cumhurbaşkanı’nın yönlendirip yönettiği bir başbakan olarak siyasi çirkinlik ve suç ortaklığı ile kuşatılmışken bunları nasıl söyleyebiliyorsunuz? Önemli olan zarf değil mazruftur. Yani siz önce muhtevaya bakınız. Muhtevadan, olayın aslından söz etmekten kaçınmak için CHP Genel Başkanı’na laf yetiştireceğinize bu mektubu iyi okuyup gereğini yapın. Yoksa bir gün bu millet size sandıkta gereğini yapacaktır.”